Här kan du bli granne – med en av Nordens rikaste

Fastigheten belägen precis intill havet, bjuder på två egna bryggor. En anpassad för bad och den andra som båtplats intill den tillhörande faluröda sjöboden. Strandtomten som mäter över 6.000 kvadrat innebär dessutom tillfälle att bli granne med en av nordens absolut förmögnaste personer – "Shoppingkungen" Olav Thon.

ANNONS
|

Huvudbyggnaden är en villa på sex rum som mäter drygt 160 kvadrat. Vid oväntat besök finns äventvå gäststugor som lätt kan misstas för grannhus. Tomten ligger vid havsviken Lervik i Strömstad, dryga 120 km från Oslo och runt 180 km från Göteborg.


     En av fastighetens bryggor intill sjöbod och båtplats. Foto: Mäklarhuset.
En av fastighetens bryggor intill sjöbod och båtplats. Foto: Mäklarhuset.

Fastigheten har legat ute på bostadssajten Hemnet sedan drygt två veckor tillbaka. Med ett utgångspris på 25 miljoner kronor är det antagligen bland de dyrare fastigheter till salu i området. Åtminstone för byrån Mäklarhuset.

– Ja, det är det. Tidigare hade vi en fastighet till salu för 17 miljoner kronor, men vi har aldrig haft något för 25 miljoner kronor, säger Sasha Andersson, Fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Strömstad.

ANNONS

Motiverar det höga utgångspriset


     Villan sedd från tomten med havet i fotografens rygg. Foto: Mäklarhuset.
Villan sedd från tomten med havet i fotografens rygg. Foto: Mäklarhuset.

Hon är dock snabb med attmotiveravarför mäklarbyråns anser det befogat med ett utgångsprispå25 miljoner kronor.

– Vi tror att det är ett område med väldigt expansiv marknad. Om man sedan har väldigt mycket pengar och vill köpa något unikt och exklusivt så ligger bostaden nära Norge, säger hon.

Sasha Andersson känner sig trygg med att fastighetens läge och utbud i sig kommer att generera ett stort intresse – trots det höga priset.

– Ja, det är jag. Det är en unik bostad och tomt.För pengarna får den nye ägaren även egen sjöbod och gäststugormed sovplats för upp mot sexpersoner, säger hon.


     Översiktsbild över hela fastigheten. Foto: Mäklarhuset.
Översiktsbild över hela fastigheten. Foto: Mäklarhuset.

Inte vilken granne som helst

I området bor bland andra miljardären, tillikaen av Norges rikaste personer, Olav Thon. Hanär ennorsk handels- och fastighetsmagnat, som tidigare listats av Forbes Magazine. Som en av världens 200 rikaste personer. Olav Thons sex miljarder amerikanska dollar, räckte nätt och jämnt till en plats på listan då Thon placerade sig som nummer 198.

Thon har själv beskrivit sigsom bondpojken som slet från botten för att ta sig till den absoluta toppen.Född 1923 i Åle kommun i Norge Äger han i nuläget över 500 fastigheter i främst Norge och Sverige. Det är i princip uteslutande kommersiella fastigheter som hotell och köpcentrum.

ANNONS

Anlade sandstrand utan tillstånd


     Olav Thon ses sällan utan en stickad mössa på huvudet. Foto: TT
Olav Thon ses sällan utan en stickad mössa på huvudet. Foto: TT

Det blev något av en lokal snackis iStrömstad, när kommunens miljöförvaltning fick reda på attOlav Thon valt att anlägga ensandstrand vid sin fastighet i Lervik.Sand i massor hade tippats ned i en slänt, där dessutom fyra stora lövträd hade sågats ned.

Problemet var bara att Thon inte ansökt om någon strandskyddsdispens för åtgärderna, och var därmed tvungen att återställa tomten.

Sveriges nya shoppingkung

Sakta men säkert har Olav Thon utökat sin redan stora samling av shoppingcenter med fler och fler objekt på den svenska marknaden.

Hans bolag Olav Thon Property, eller Olav Thon Gruppen som den ofta omnämns äger sammanlagt 109 shoppingcenter varav 12 ligger i Sverige. Förvärven började föga förvånande i Strömstad men Thon äger i nuläget varuhus i såväl södra delarna av Bohuslän och Värmland.

Tidningen Fastighetssverigekonstaterade i oktober i fjol att Olav Thon gruppen ägde störst areal av shoppingcenter i Sverige.

Fastigheten

Villan: Boarea: 164 kvm, Biarea: 24 kvm. Rum huvudbyggnad: 6 rum, varav 3 är sovrum.

TomtTomtarea:6232 kvm, Vattenarea:1750 kvm

Övriga bostäder: Gäststuga för fyra personer. Gästhus med plats för två till tre personer. Garage med bastu, dusch, övernattningsrum eller kontor.

Källor: Mäklarhuset och Lantmäteriet.

Äger 109köpcentrum

Thon Property AB är en del av Olav Thon Gruppen som äger och förvaltar totalt 109köpcentrum i Norge och i Sverige. Thon Property AB har i dag ansvaret för det Svenska egendomsbeståndet som än så länge består av tio köpcentrum och ett hotell.

De svenska köpcentrumen inom Olav Thon Gruppen omsatte totalt för 12 909 milj., en ökning på 102 milj, vilket utgör +0,8 procent

Olav Thon Gruppen äger eller förvaltar idag 12svenska köpcentrum och är en av de största aktörerna på den svenska köpcentrum-marknaden.

Svenska Köpcenter ägda av Olav Thon

Tanum köpcenter

Nordby Shoppingscenter

Charlottenbergs Shoppingscenter

Sollentuna Centrum

Mirum Galleria

Töcksfors Shoppingcenter

Mitt i City

Etage

Familia

Långflon Köpcentrum

Torp Köpcentrum

Coop Överby

Källa: Olav Thon Property

ANNONS