Här är världens högsta övergivna skyskrapor

ANNONS
|

På distans dominerar skyskrapan Pyongyangs skyline. Huset, som med sina 330 meter platsar på topp 100-listan över världens högsta byggnader, liknar nästan en jättelik rymdfarkost. På nära håll blänker fasaden på den spektakulära skyskrapan. Men inuti Ryugyong Hotel finns ingenting.

– Det är ett betongskal, berättade journalisten Simon Parry för CNN sedan han, utan tillåtelse, tagit sig in i lobbyn under ett besök i den nordkoreanska huvudstaden 2012.

En kvinna passerar bygget av Ryugyong Hotel i augusti 1990. Än i dag är skyskrapan ofärdig och outnyttjad. Foto: TT/AP/Vincent Yu

25 år tidigare, 1987, togs de första spadtagen och 1989 stod det klart att bygget inte hade blivit färdigt på utsatt tid. Det dröjde ytterligare ett par år innan skyskrapan hade nått sin fulla höjd, men 1992, efter Sovjetunionens fall, tog pengarna slut.

ANNONS

”Värsta byggnaden i mänsklighetens historia”

2008 utnämnde magasinet Esquire skyskrapan till ”den värsta byggnaden i mänsklighetens historia” och tre år senare fastställde Guiness rekordbok att Ryuguong Hotel var världens högsta outnyttjade byggnad.

LÄS MER: Christian Richter fotograferar övergivna byggnader

2013 avslöjade CNN att Kempinski Hotels Group, det Géneve-baserade bolaget som ett år tidigare hade lovat att göra Ryugyong till en ”pengamaskin”, hade skrinlagt sina stora planer på att blåsa liv i hotellet.

Minimalt hopp om färdigställande

En pengamaskin hade behövts i det utfattiga Nordkorea – konstruktionen av skrytbygget tros ha kostat 750 miljoner dollar, vilket vid tidpunkten var cirka två procent av landets BNP – men hoppet om att skrapan någonsin ska bli klar är minimalt. Ett färdigställande av bygget, över 30 år efter byggstart, skulle vara ett mångmiljardprojekt.

Skyskrapor som företeelse uppstod initialt ur en utrymmesbrist i amerikanska storstäder som Chicago och New York i slutet av 1800-talet. Med tiden har skraporna kommit att bli en symbol för ekonomiskt välstånd och framgång, men få saker ger ett så kusligt intryck som ett övergivet skrytbygge.

LÄS MER: Förfallen cementfabrik blev unikt och grönskande hem

I bildspelet ovan listar vi åtta av världens högsta övergivna lyxskrapor. Där märks bland annat Tower of David i Caracas, skyskrapan som 2007 kallades ”världens högsta slum” sedan 28 av 45 våningar ockuperats av hemlösa. Bläddra vidare i bildspelet för att läsa mer.

ANNONS
ANNONS