Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Här är tv-snickarens bästa tips för uteplatsen

Våren är här och snart är det dags att olja in utemöblerna, inviga grillen och duka fram eftermiddagsfikat. – Jag gillar när man lyckas skapa en miljö där man både kan vara aktiv och slappa, säger tv-snickaren Björn Christiernsson.

Trots – eller kanske tack vare – vårt lynniga klimat älskar vi svenskar att äta och umgås utomhus. När den långa, mörka vintern äntligen är slut är det som om vi inte kan få nog av ljus och luft. Med en dåres envishet springer vi ut och in med potatisbyttor och sittdynor mellan regnskurarna. Middagen ska ätas utomhus – varken myggor, orkanvindar eller drivis kan ändra på det.

Uterum

Denna hängivenhet märks också på det digra utbudet av utemöbler, grillar, parasoller och prydnadssaker som exploderat på marknaden under de senaste åren. Vill man kan man utan problem skapa ett extra vardagsrum i trädgården med hjälp av loungesoffor, mjuka kuddar och mattor speciellt anpassade för utomhusbruk.

– Det ser ju jättemysigt ut, och gör sig bra på bild i inredningstidningarna, men personligen tycker jag väl att det kan bli lite överdrivet, säger Björn Christiernsson.

Han har blivit Snickar-Björn med hela svenska folket efter många säsonger i TV4:s "Äntligen hemma!" och sedan två år i "Kan vi hjälpa till?" i TV3 tillsammans med Laila Bagge. Han har byggt åtskilliga uteplatser i sina dar. Nu senast en till ett Attefall-hus som han har uppfört på sin tomt utanför Stockholm. Han har mängder med bra tips att dela med sig av.

Björn Christiernsson i full färd med att snickra på sin uteplats. Foto: Helén Karlsson
Björn Christiernsson i full färd med att snickra på sin uteplats. Foto: Helén Karlsson

– Om man har möjlighet tycker jag att det är smartare att satsa på två mindre altaner än en stor. Då kan man välja om man vill sitta i sol eller skugga och det blir lättare att hitta lä, säger han.

Lekfullt

Att tänka på hur huset ser ut och att uteplatsen harmonierar fint med det är förstås viktigt. En stram altan i stål och glas rimmar illa med en 1920-talsvilla. Där passar förmodligen en vitmålad träkonstruktion bättre. Men Björn tycker också att man, mycket mer än vad som är brukligt här i Sverige, kan utgå från själva naturen och låta den styra formen på utemiljön. Man kanske inte måste spränga och platta ut alla nivåskillnader och jämna samtliga träd med marken.

– Det kan bli jättefint att följa en bergknalle eller låta ett träd sticka upp i trädäcket, i stället för att smälla upp ett fyrkantigt däck bara. Det blir ju sällan särskilt charmigt.

För uteplatsen ska vara inbjudande och det ska vara kul att vistas där. Helst ska det finnas möjlighet till både avslappning och aktiviteter. Björn tycker att han har lyckats bra med att få till just en sådan mix hemma hos sig. Han har behållit en stor bergknalle intill som ramar in och blir ett utmärkt vindskydd.

– Husets skorstensstock är byggd utvändigt vilket gör att man kan elda i den från utsidan också. Jag byggde även en in en rök i den. Så nu kan man både greja med eld, laga mat eller bara vila och njuta där ute. Det gillar jag.

Nära till hands

Det absolut vanligaste materialet att använda sig av är tryckimpregnerat trä, det är mest prisvärt och håller bra. Men den gröngula färgen som träet får kan kännas lite begränsande.

– Man kan få en jättesnygg gråsvart nyans genom att måla det med oljelasyr. Dessutom mättas träet med olja som gör det ännu mer motståndskraftigt mot regn och snö, säger Björn.

Pelarna till staketet bör också vara tryckimpregnerade, men själva staketet kan vara av vanligt trä så länge man målar det noga. Som med all målning gäller det att vara supernoga med grundjobbet. Det ska vara torrt och rent för att färgen ska fästa – och sitta kvar. Vill man slippa en massa underhållsarbete finns det gott om snygga glasräcken med aluminiumstolpar. Har man en magnifik utsikt och lite insyn kan dessa vara perfekta.

– Tänk på att vi människor är rätt lata i grunden. Om det går, försök att placera uteplatsen så nära köket som möjligt. Att bygga ett trädäck på en fin utsiktsplats en promenad från huset kan verka som en bra idé, men risken är stor att det bara är kul att springa med porslin och mat fram och tillbaka första sommaren. Sedan brukar det sluta med att man sitter runt hörnet med kaffekoppen i alla fall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.