1/8

Fototapeten lever: Tips och inspiration

Det första du ser på morgonen är en sandstrand och ett hav som breder ut sig mot horisonten. Lyxsemester? Nej, en ny fototapet.

Kanske minns du de romantiska solnedgångarna med ett älskande par i förgrunden som prydde insidan av dörren på vart och varannat tonårsrum på 1980-talet? Eller barnkammare med hästar och motorcyklar i naturlig storlek på insidan av garderoben. Fototapeten gjorde sitt intåg i de svenska hemmen via dörrarna hos den yngre generationen. Visst förekom det en och annan helvägg prydd av en paradisstrand i någon gillestuga, men det var främst i barnens rum som det experimenterades med naturtrogna motiv.

– Ja, alla minns vi solnedgångar och palmer på väggarna i 80-talets bodegor. Då var fototapeterna en riktig utmaning att få upp, säger Irene Gimmersta, creative director på tapetföretaget Rebelwalls.

Komplicerade

Då bestod tapeterna av små fyrkanter och för att få en överblick över motivet var man tvungen att pussla ihop dem på golvet och dubbelkolla att inte någon ruta fattades. Sedan skulle varje ruta penslas med lim för att slutligen passas in på väggen.

– Nu förtiden är fototapeterna digitaltryckta direkt på numrerade våder så även den mest ohändiga kan känna sig som en riktig tapetmästare, försäkrar Irene Gimmersta.

Hon berättar att tapetvarianten slog igenom någon gång på 1970- och -80-talen, men önskan att skapa stora motiv på väggarna började redan på 1000-talet. Den världsberömda Bayeuxtapeten, som sitter i det forna biskopspalatset i franska Normandie, är den äldsta panoramatapeten som man känner till. Den är en vävd bonad och skildrar i 72 scener Vilhelm Erövrarens tåg mot England och slaget vid Hastings 1066. Men målade tapeter förekom också.

– På den tiden var det viktigt med återbruk. Man målade på stora pappersark eller tyger som sedan hängdes upp på väggarna i sällskapsrum vid speciella högtider, som ett bröllop till exempel. När festligheterna var över rullade man ihop den och sparade till ett annat tillfälle, berättar Irene.

Skapa illusioner

Få skulle väl komma på tanken att pryda väggarna med ett actionfyllt fältslag i dag. Numera handlar det om att skapa illusioner och rymd, och det är vackra naturmotiv och coola stadsmiljöer som dominerar.

– De har alltid varit populära och är så fortfarande. Det är lite som Kalle Anka och Långben på julafton när de spänner upp den stora solfjädern från sin husvagn för att få en utsikt.

Vid sidan av naturscenerna är ytor och strukturer av olika slag, som ruffigt tegel, träslag och flagnad betong, mycket populärt.

Offentliga miljöer

Att fototapeter, eller panoramatapet som Irene Gimmersta hellre kallar dem, är så populära just nu tror hon har med den tekniska utvecklingen att göra. Den har gjort att det har blivit enklare att tapetsera med dem, plus att designen har blivit mindre förutsägbar. Det går ju också att förstora egna motiv och dekorera hemmet med.

Skapa illusionen av en grönskande oas i hallen. Tapeten heter "Maple Leaves”. Foto: Rebel Walls.
Skapa illusionen av en grönskande oas i hallen. Tapeten heter "Maple Leaves”. Foto: Rebel Walls.

– Det finns lika många tapetmotiv som personligheter. Men de som framför allt satsar på dessa väggprydnader är orädda personer, som inte ser på tapeter som "hissmusik" utan som ett attribut som hjälper dem förmedla ett budskap med sin inredning.

Använd taket

Men passar panoramamotiven i alla hus då? Kan man verkligen smacka upp Empire State Building i salen på en lantgård från 1700-talet?

– Nja, skulle jag säga. Där kanske digitaltryck av klassiska motiv passar bättre. Vi har till exempel tagit vara på ett hundraårigt tapetmönster som handmålades för traditionellt tapettryck. Ett sådant passar fint i ett gammalt anrikt hus.

Hon tycker också att man kan ta hänsyn till tapeten när man möblerar resten av rummet. Att tänka på väggen som en displayyta som hjälper till att förhöja den synvilla man vill förmedla. Undvik kanske att placera en byrå framför ett stort naturmotiv. Men man behöver inte bara hålla sig till en fönsterlös fondvägg - motivet avgör helt och hållet. Själv har hon inte ens nöjt sig med att bara använda väggarna.

– Det kan bli kul med udda ytor. Vi har till exempel en tapet i taket i vårt hemmakontor och ett annat skräddarsytt motiv anpassat till våra stora sovrumsfönster. Det är tecknade svartvita klätterrosor som liksom växer runt själva fönstren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.