Trädgårdsfotografen Pernilla Bergdahl tipsar om hur du får dina blombilder att lyfta.
Trädgårdsfotografen Pernilla Bergdahl tipsar om hur du får dina blombilder att lyfta.

Fotografera växter som proffsen

ANNONS
|

Pernilla Bergdahl har varit trädgårdsfotograf i tio år och hon har flera böcker och mängder av tidningsreportage i ryggen.

Sommaren är de mest hektiska jobbperioderna och den produktivaste arbetstiden är morgon och sen kväll.

– Det är då ljuset är som finast. Ibland när jag kommer till en plats får jag sitta och vänta i några timmar eftersom det är för stark sol mitt på dagen, säger hon.

ANNONS

Ett första steg mot bättre bilder är alltså att notera vid vilken tid som olika delar av trädgården är som vackrast och sedan anpassa sin fotosession efter det.

Något annat som är viktigt att tänka på är bakgrunden.

– Man missar lätt soptunnan bakom rosen eller så fotar man rakt ovanifrån och får med massa tråkig jord runt om.

Det är alltså viktigt att städa i bilden för att få bort plotter och saker som stör.

– Du kan också stajla upp bakgrunden genom att sätta en fin kruka längre bak i bilden. Det är bara att flytta runt grejerna du har i trädgården och använda dem.

Kommer man ned på blommornas nivå är det lättare att lyfta fram dem i bild. Själv ligger Pernilla ofta på knä mot marken för att hitta bra vinklar.

– Jag förstör mina kläder hela tiden och kommer ofta hem alldeles lerig.

ANNONS

För Pernilla är huvudregeln att göra bilden så bra som möjligt från början för att slippa lägga massa tid på efterbearbetning. Hon anpassar sig efter det naturliga ljuset och håller det enkelt. Samma sak gäller tekniken.

– Det är ett misstag att tro att man behöver mängder av olika objektiv. Har man en systemkamera kommer man väldigt långt med ett objektiv på 50 millimeter.

Vid sidan av det har hon ett makroobjektiv och ett vidvinkelobjektiv i sin kameraväska, men så är hon ju professionell fotograf också. För att komma igång som amatör ger hon det här tipset:

– Köp inte en massa dyra grejer utan börja träna ditt öga i stället. Ta med kameran hela tiden och fotografera olika grejer. Med en kompaktkamera kan man också ta fina bilder.

Pernilla fotograferar gärna trädgårdar som är konstnärliga, lite övervuxna och inte så perfekta. Hennes favorittid är hösten med alla vackra färger på bladen, dofterna och frukten som dignar från träden. För allt handlar inte om blommorna. Det finns mycket som skapar spännande bilder, som intressanta former, frostnupna blad och vissna fröställningar.

ANNONS

För den som har ambitioner har tävlingen International Garden Photographer of the Year en ny kategori i år för just svenska trädgårdar kallad ”Spirit of Swedish Gardens Award” som är öppen för både amatörer och proffs. Pernilla har själv varit finalist i andra kategorier i tävlingen tidigare, och även om man inte blir lika högt placerad som hon kan det vara kul att sätta ett mål för att pusha dig själv att bli bättre. Utmana dig att fånga dramatik, skönhet, årstidernas olika stämningar – det som berör dina sinnen – på bild.

ANNONS