Förfallen cementfabrik blev unikt och grönskande hem

På 70-talet hittade arkitekten Ricardo Bofill en förfallen cementfabrik utanför Barcelona. Nu, nästan 45 år senare, har fabriken förvandlats till ett unikt och grönskande hem.

ANNONS
|

När Ricardo Bofill ramlade över den gamlacementfabriken år 1973 såg han direkt att byggnaden hade massor av potential. Den stora fabriken, som ligger strax utanför Barcelona i Spanien, fyllde tidigare luften med svart rök – nu är byggnaden en grönskande oas.

Ricardo Bofill och hans team ville behålla den industriella känslan och det tog lång tid att renovera byggnaden. Men efter snart 45 år av byggnationerhar fabriken nu förvandlats till både boende och kontor.

LÄS OCKSÅ: Upphissad säng och garderob i duschen – se de smarta lösningarna

Fabriken är ett ständigt pågående arbete, något som Ricardo liknar vid sitt eget liv. Påsin hemsida skriver arkitektenatt precis som hans framtidsvisioner ändrar sig låter han också byggnaden ändra form allt eftersom tiden går. Det kommer alltid finnas något att göra, vilket han tyckerär fabrikens charm.

ANNONS

Ricardo Bofills kontor ligger på fabrikens bottenvåning. Inredningen är minimalistisk och stilren och med en takhöjd på fyra meter är det en enorm yta i rummet som harutsikt över den gröna trädgården.Under fabriken finns också fyra kilometer av underjordiska tunnlar.

LÄS OCKSÅ: Från ”zombie-hus” till stilren villa – se den stora förvandlingen

Arkitektens lägenhet ligger inuti en av cementfabrikenscylinderformade tankar och en långspiraltrappa binder ihop de fyra våningarna.

Området kring fabriken var tidigaregråoch trist. Nu är utsidan av byggnaden nästan helt täckt av grönska. Växterna harklättrat upp för väggarna och hänger ned från cementtaket vilket gerfabriken en romantisk känsla.

Bläddra i bildspelet ovan för att se den magiska förvandlingen!

ANNONS