Fokus på balkongen

ANNONS
|

Vad är trenden för balkongen?

- Det senaste är helt enkelt att vi använder balkongen mycket mer, vi tar rummet i anspråk. Balkongen har blivit en plats där vi förverkligar våra drömmar, vår reslust och vår naturlängtan. Tidigare var det ett kallförråd för lägenheter, med pulkor, drickabackar och returpåsar. Nu vill vi ha det levande.

Han berättar att trädgårdstrenden kommit till lägenheten, via balkongen.

- Ja, det odlas i krukor, på väggar och i små växthus. Det ska fullständigt prunka! Och när vi inte har råd att resa inreder vi balkongen efter olika teman, som thailändskt eller indonesiskt.

ANNONS

En annan viktig trend är att det blir mer naturmaterial än plast. Dessutom slår Johan Engström fast att det är de öppna balkongerna som gäller - inga pensionärskuvöser.

- Nej, inget glasat, det blir onaturligt. Ordet kuvös har aldrig varit mer rätt, en inglasad balkong är en artificiell form av liv.

Vilken är balkongens klassiska färg?

- Man är ganska fri när det gäller balkongen, men jag tycker att man ska ta hänsyn till de material som redan finns på balkongen.

Hur kan man enkelt förnya en balkong?

- Lägg ett fint golv. Golvet är viktigast. Den som äger sin bostad gör klinkergolv. Den som inte äger kan lägga en trätrall; då har man ett varmt golv att stå på långt in på hösten.

- Man kan hitta en ny fin plats att sitta. Tänk på att anpassa den till ytan!

Vilken typ av ljus fungerar på en balkong?

- Levande ljus i alla former; fotogenlampor, oljelampor och stearinljus i lyktor. Det indirekta ljuset får du inifrån lägenheten.

- Men se för sjutton till att det inte kan börja brinna. Kör med säkra ljushållare - i glas, metall och keramik - som står och hänger ordentligt!

ANNONS

Vilken är den viktigaste inredningsdetaljen på en balkong?

- Golvet är viktigast! Man behöver någonstans att stå. Ja och något att sitta på. Så att man kan ta rummet i anspråk. Ett bra golv med en kudde eller en bänk.

- Växter är också en bra inredning. Ge inomhusväxterna semester om sommaren. Då får de en klorofyllstinn mörkgrön färg och klarar en vinter till. Även om du bor på skuggsidan hjälper det.

En annan inredningsdetalj som Johan Engström gärna skulle se på balkongen är ett draperi.

- Ett draperi vid räcket skapar ett rum där man kanske till och med kan sova heta nätter när lägenheten är för varm.

Vad är det vanligaste tavelmotivet/konsten på en balkong?

- Ljuslyktor är vanligaste utsmyckningen. Man har inte tavlor på balkongen. Det som fungerar är skulpturer, figurer, vaser, urnor och krukor. Konst som tål utelivet.

Om man ska rangordna olika rum, var ungefär i ordningen kommer balkongen?

- Inte helt lätt att placera in i ordningen. Det är en lyxig plats om man har den...

Johan Engström funderar en stund.

- Den är helt klart viktigare än gästrummet... På sätt och vis är det viktigare än hallen också... eller... de har nog samma värde hallen och balkongen. Båda är ett sätt att presentera sig för omvärlden - balkongen är för grannen vad hallen är för besökaren.

ANNONS

Men det finns en viktig skillnad.

- Balkongen är lustfylld - hallen är mer praktisk.

Vad är den värsta grejen du sett på en balkong?

- Det värsta var en som fyllt halva balkongen med förrådsgrejer och andra halvan med en stor stoppad fåtölj. Visst, det kanske är skönt men det ser tokigt ut.

Vilket är den mest ovanliga balkongen du har sett?

- En ovanligt trevlig balkong kan jag berätta om. Det är en gammal dam vars balkong utgör kärnan i en djungel av gröna växter. Hon har väldigt mycket planterat och det letar sig ut till omgivningen. I detta gröna rum har hon hängt ut sin vita kakadua.

Sedan spånar Johan Engström vidare kring ovanliga lösningar - för dem som inte ens har en balkong.

- Man kan bygga upp ett podium på insidan av fönstret - tillräckligt stort för att rymma ett kafébord - i samma nivå som fönsterbrädan. Då har du en invändig balkong. Det blir förstås på bekostnad av golvytan - men å andra sidan kan du ha förvaring inne i podiet.

- Du måste förstås ha gott om takhöjd - och var försiktig om du har barn hemma!

Yrke: Arkitekt - MSA

Utbildning: Chalmers Arkitekt

Bor: Hyreslägenhet i Stampen.

Tre ord om din egen bostad: Opretentiös, praktisk, trivsam.

Under åtta tisdagar har vi på Bostadssajten gjort en genomgång av rummen i våra hem.

ANNONS