Experterna: Därför tycker vi att det är tråkigt att städa – och så gör du det enklare

Alla har någon gång suckat över hur stökigt det har lyckats bli i hemmet. Samtidigt blir städ– och ordningskonsulter allt mer efterfrågade. Men städningen behöver inte vara varken tråkigt eller tidsödande, menar organisatören Brita Hahne.

ANNONS
|

”Åhh, jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i något skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än någonsin.”

Så inleds ett inlägg på Familjelivs fourm, som startades för fem år sedan och som är aktivt än i dag. Och visst låter det bekant?

Behovet av städhjälp har uppenbarligen växt de senaste åren. I november förra året slog försäljningen av hushållsnära tjänster rekord.

ANNONS

Något som dels kan bero på att reglerna för rutavdrag har utvidgats och dels att fler ställer sig positiva till att ta emot hjälp. Samtidigt har antalet företag som vill hjälpa oss få ordning på torpet blivit allt fler.

LÄS OCKSÅ: 10 stället i hemmet vi sällan städar – men verkligen borde

Branschen har till och med fått flera inflytelserika profiler.

I Japan har Marie Kondo, som kallar sig städkonsult, blivit utsedd till en av de mest inflytelserikaste personerna 2015 av Time’s Magazines. Hennes bok "Konsten att städa –förändra ditt liv med ett organiserat hem" har sålt i över fyra miljoner exemplar och legat etta på New York Times Bestseller-lista.

Hennes städmetod KonMari går snarare ut på att rensa och se över sina ägodelar än att torka damm och på så sätt får du både ett harmoniskt hem, kontroll på ditt liv och tid över till roligare saker, menar hon.

Att vi gärna tar hjälp av experter inom området är enkonsekvens av vårallt mer stressade vardag, menar organisatören och författaren Brita Hahne.

– Det har med vår livsstil och våra jobb att göra. Vi är helt enkelt mer stressade i dag och hinner inte ta hand om hemmet. Samtidigt blir marknadsföringen smartare och får oss att konsumera mer än vad vi behöver, säger hon.

ANNONS

Just konsumtion och köp av saker vi egentligen inte behöver är en vanlig orsak till att våra hem blir oorganiserade, menar Brita Hahne, som liksom Marie Kondo har utvecklat en särskild städmetod som hjälper folk att få ordning i hemmet.

Varför behövs särskilda metoder för att vi ska börja städa våra hem?

– Det är ett bra sätt att komma igång. Precis som när man ska börja banta eller träna så är det bra att ha ett schema att följa. Men det är viktigt att man inte får dåligt samvete om man inte följer det till punkt och pricka varje dag. Försök istället att justera schemat så att det passar in i din vardag.

Att sucka över städningen är ett inövat mönster, menar hon. Men de som tar tag i det och organiserar sitt hem upptäcker ofta det har fler fördelar än att det blir rent.

– Med ett städat hem kan man vara mer spontan. Att bjuda hem kompisar samma dag innebär inte alls samma stress som när det är stökigt.

Även Paulina Draganjahar byggt en karriär på att hjälpa folk att få ordning och reda i hemmet.

Varför tycker många att städning är tråkigt?

– Alla tycker inte det, men de som gör det ser det väl som något som bara måste göras. Jag tror att det har med kreativitet att göra, eller bristen på det i det här fallet, säger hon.

ANNONS

Hur ska vi tänka för att komma över det?

– Ett sätt är att tänka på slutresultatet och den sköna känslan av ett städat hem. Ett annat är att komma på en belöning.

Vi är nog många som vid något tillfälle gjort ett ryck och städat i sista sekund innan gästerna anlänt. Men den här typen av panikstädning är inget Paulina Draganja rekommenderar.

– Då hinner man inte lägga sakerna på sin rätta plats och de riskerar att försvinna, säger hon.

Bläddra i bildspelet för att läsa ta av Brita Hahne och Paulina Draganjas städ– och ordningstips.

ANNONS