Experten tipsar: Smartaste tipsen för compact living

Rum För Dig-aktuella Linda S. Österbom på Moodhouse Interiör är expert på små utrymmen. Här berättar hon hur man optimerar hemmet bäst.

ANNONS
|

papac media AB

Vilka är dina bästa knep när man måste trolla fram extra kvadratmetrar?

“Att planera inredningen väl och att utnyttja höjden i rummet. En del möbler kanske kan ha flera funktioner, en säng kan till exempel fungera som soffa med mycket kuddar. Att platsbygga förvaring gör oftast att man kan utnyttja alla centimetrar som finns i ett rum. Om det är riktigt högt i tak kanske det finns plats att bygga ett sovloft, och då kan man utnyttja ytan under för exempelvis förvaring av kläder eller en arbetsplats.”

Moodhouse Interiör

“När det gäller färgval är det oftast bättre att välja ljusa, harmoniska färger i små rum om man vill att de ska kännas större. Satsa också på bra belysning i rummet, och sprid ut denna så att det finns flera ljuspunkter i utrymmet – på så vis känns rummet större. Undvik stora hängande pendelarmaturer och välj stället en spotlight med flera ljuskällor och rikta ljuset ut mot väggarna.”

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Houzz totalförvandlar rum med svenska kändisar i ny TV serie

Anna Stathaki | Photography

Om man inte har högt i tak, hur ska man då gå tillväga?

“Oftast finns det plats att utnyttja under möbler, som till exempel sängen. Det är ett utrymme som ofta är outnyttjat, och där kan man förvara mycket med hjälp av sängmöbler med inbyggda lådor alternativt lösa förvaringslådor på hjul. Utrymmet under trappan är också ett bra ställe för förvaring. Antingen i form av utdragbara lådor i varje steg eller så kan man bygga skåp med luckor som man öppnar på sidan av trappan – vad just du kan göra beror givetvis på budgeten och hur rummet ser ut.”

Moodhouse Interiör

“För att man ska få en känsla av att det är högre i tak än vad det faktiskt är kan man lura ögat genom att hänga gardiner från tak till golv i en takskena. En smalt vertikalrandig tapet kan också vara ett sätt att förhöja känslan av takhöjden.”

Elfa International AB

Vilken är den bästa compact living-förvaringen?

“På en liten yta är det bra med flexibel förvaring där man kan utnyttja hela takhöjden. Ett tips är förvaringssystemet Elfa som gör att man kan få in mycket förvaring av olika slag på en liten yta. Denna kan också enkelt bytas ut efter att ens behov ändras men att man då har samma grundmodul i botten.

ANNONS

En annan smart förvaringslösning är krokar, som man aldrig kan få för många av i ett litet utrymme. Det kan vara krokar på väggen, på insidan av garderobsdörren eller bakom badrumsdörren.”

Moodhouse Interiör

Vilken inredningsstil passar bäst för compact living?

“Oftast gör sig en modern, lite stramare, inredning bra för compact living. Man vill ju undvika onödigt ”tingel tangel” och saker som tar plats.”

LÄS MER: 8 sätt att maxa förvaringen i sovrummet

Kronfoto

I “Rum För Dig” inreder du ett litet sovrum, vad är viktigast att tänka på i just denna typen av rum?

“Man ska börja med att komma fram till vilka funktioner som behövs i rummet – om det är möjligt är det bra om en möbel kan ha fler än en funktion.

Man ska också tänka på att utnyttja hela ytan.”

Nadja Endler | Photography

Hur har compact living utvecklats?

“Med tanke på stigande bostadspriser och en ökande bostadsbrist är det fler som idag bor längre på en liten yta. Det är ju en sak att bo i ett mindre hem som ung student, men det blir allt vanligare att bo litet även som vuxen. Jag tror att det kommer att bli allt vanligare om man ser till hur det ser ut utomlands, framförallt i storstäderna, där yta verkligen är en lyx få förunnat. Marknaden gör att det kommer fram fler produkter för just compact living och det gör att man har lite större utbud att välja mellan som kund. Vårt behov att förvara har minskat i takt med att fler saker lagras digitalt i våra datorer och telefoner.”

ANNONS

SE MER: Underverk på små ytor – Sveriges smartaste hem under 40 kvadratmeter

Scandinavian Homes

Vilken är den mest vanliga möbeln man inreder med vid compact living?

“Det beror egentligen på vilket rum som ska inredas och vilka funktioner som ska vara i rummet. Men bäddsoffan, alternativt en säng som fungerar som soffa, skulle jag säga är vanligast då det oftast är svårt att få plats med både och, om man inte kan bygga ett sovloft.

Annars är pallen en väldigt bra möbel när det gäller compact living. Den kan fungera som extra sittplats, sidobord, sängbord och som stege för att nå saker. Ofta går det också att stapla pallarna, vilket är en fördel i små utrymmen.”

Palmerston Design Consultants

Vilken är den senaste trenden när det kommer till compact living?

“Så kallade smarta möbler, alltså möbler med inbyggd elektronik, börjar synas mer och mer. Bland annat har Ikea en lampa och ett sängbord som kan ladda din telefon bara genom att du lägger mobilen på möbeln. Eftersom sladdar är en mindre snygg inredningsdetalj är detta väldigt positivt.”

SE LINDAS FÖRVANDLING AV ISABELLE SJÖBERGS SOVRUM

ANNONS

ANNONS