Experten: Så ska du inreda matplatsen

Inredningsstylisten ger sina bästa tips på hur du inreder en matplats som alla kan trivas kring.

ANNONS
|

Från att bara ha suttit till bords när det serverades mat använder vi i dag matbordet till det mesta - från långa söndagsfrukostar till hemmajobb och läxläsning, pyssel med barnen och bakning. Vi äter långa middagar med vänner, och det är ingen hemlighet att alla hamnar i köket när det är fest. Dessutom har vårt matlagningsintresse skjutit i höjden, och det dukade bordet är tillbaka efter en tid i kylan när bekvämlighet och takeaway dominerade.

Flexibla möbler

Så hur inreder man en matplats där alla trivs, som inbjuder till många timmars samtalande och umgänge? Annie Lindgren är marknadskommunikatör och frilansande inredningsstylist. Hon ägnade hela uppväxten åt att möblera om i flickrummet så fort hon fick chansen, och i sin välinredda tvårumslägenhet har hon gjort mesta möjliga av få kvadratmeter - inte minst vid matplatsen.

ANNONS

  Inredaren Annie Lindgren visar hur man inreder sin matplats på ett praktiskt och fint sätt. "Bor man trångt är ett klaffbord genialt", säger hon. Foto:Jonas Ekströmer/TT
Inredaren Annie Lindgren visar hur man inreder sin matplats på ett praktiskt och fint sätt. "Bor man trångt är ett klaffbord genialt", säger hon. Foto:Jonas Ekströmer/TT

– Jag letade matbord hur länge som helst innan jag hittade detta på loppis. För mig som bor litet men gärna har vänner över på middag är ett klaff- eller slagbord perfekt, det tar liten plats till vardags men rymmer många när det behövs. Vi har till och med firat jul här i tvåan hela familjen, då bar vi ut bordet till vardagsrummet. Det funkade hur bra som helst!

Stapelbara stolar

Annie Lindgren tipsar också om att, vid sidan om det flexibla bordet med iläggskivor eller klaffar, skaffa några stapelbara stolar, pallar eller klaffstolar. Då är det lätt att göra plats för flera vid behov utan att övermöblera hemmet. I hennes eget lilla matrum är väggarna (och vägglisterna) målade i en varm grå färg som fortsätter in i köksdelen och möblerna är av mörkt, patinerat trä. Det mesta, från stolar till teskedar, är fyndat på loppis, vilket både är charmigt och praktiskt.

– Designklassiker i all ära, men man kan hitta riktiga fynd på loppisar och i antikaffärer. Är man en barnfamilj så är det trevligt med ett äldre träbord, det behöver man inte vara lika rädd om som en ömtålig bordsskiva i till exempel marmor.

Dessutom känns ett använt träbord personligare och det blir bara vackrare med åren.

ANNONS

– Jag gillar udda vintagestolar också, men där ska man tänka på att äldre modeller ofta är lägre än moderna så om man ska kombinera dem med ett nyare bord kan det bli fel höjd.

Tänk på ljuset

Annie har inrett sin matvrå med vacker keramik och böcker på väggfasta hyllplan, på stolarna ligger mjuka fårfällar och levande ljus är ett måste.

– Belysningen är viktig, vi vill kunna se maten och gästerna men absolut inte bli bländade av för starka lampor. Är det ett långt bord kan man behöva flera ljuskällor, och det gäller att hänga dem lagom högt. De får varken skymma sikten eller blända någon, så där måste man prova sig fram.


  Det är viktigt att alla gäster ryms runt matplatsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det är viktigt att alla gäster ryms runt matplatsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

I hennes hem finns inga finserviser eller föremål som bara används till fest, i stället har hon satsat på att köpa saker hon verkligen tycker om och använder dem till vardags.

– Det är klart att matplatsen ska vara praktisk, men det estetiska är minst lika viktigt. Trivseln är A och O. Matbordet är ju en samlingsplats där man ska kunna umgås och slappna av. Jag är själv en sådan som sitter länge, dricker vin och pratar - middagar får gärna dra ut på tiden. Då är det viktigt att det inte blir stelt! Jag gillar den italienska stilen där man dukar med det man har, ställer grytan mitt på bordet och låter alla bryta sitt eget bröd, till och med till fest!

ANNONS

Långsiktighet

Själv är inte Annie Lindgren så intresserad av trender, även om hennes grå väggar är mitt i prick just nu. Men förutom att just måla eller tapetsera över de vita väggarna som dominerat så länge, ser hon framför allt en rörelse som har vuxit sig stark:

– Hållbarhet är det främsta, att tänka på att investera i möbler i stället för spontanköpa slit-och-släng. Att få ned konsumtionen och tänka långsiktigt. Att inte tänka trend är den främsta trenden!

5 tips för matplatsen

1. Tänk långsiktigt och hållbart när du väljer möbler i stället för att nappa på snabba hajper. Satsa på kvalitet.

2. Inred trevligt och bekvämt - vi tillbringar allt mer tid kring matbordet under hela dygnet. Det ska vara en plats att trivas på. Sköna stolar och behaglig belysning är ett måste.

3. Använd gärna textilier - dukar, gardiner, mattor och fällar - för att skapa en ombonad känsla. Det dämpar dessutom skrammel från porslin och bestick.

4. Se till att ha bra belysning som räcker till under det mörka halvåret och som går att variera med till exempel dimmer. Komplettera med levande ljus.

5. Köp inte mer än du behöver. Hellre en fin vardagsservis som sätter guldkant på vardagen, och som funkar även till fest, än hyllvärmare i form av ”finserviser”.

Viktiga mått för matplatsen

 1. Ett matbord bör vara 72-75 centimeter högt.
 2. Matstolens sitthöjd bör vara 41-45 centimeter, se till att stolarna matchar bordshöjden.
 3. Matbord bör vara minst 80 centimeter breda och ha 80 centimeter fri yta på varje sida för att alla ska kunna sitta bekvämt, kunna resa sig från stolen och för att andra ska kunna passera bakom.
 4. Är det ont om plats kan en väggfast bänk på ena sidan av bordet spara lite plats.
 5. På bordsskivan behöver varje person cirka 60x35 centimeter för att kunna äta bekvämt. Ett bord för fyra bör alltså vara minst 70-90 centimeter brett (men 80 centimeter rekommenderas som minimimått) och 120-150 centimeter långt. Lägg sedan till 55 centimeter i längd för varje ny person per sida.
 6. Ett runt bord för fyra bör vara minst 110 centimeter i diameter.
 7. Lampan över bordet bör hänga omkring 55 centimeter över skivan. Det beror dock på lampans utformning, så utgå från 55 centimeter och höj/sänk sedan så att det känns lagom.

Annie Lindgren

Ålder: 39 år

Familj: Giovanni, 13 år, och katten Texas

Gör: Marknadskommunikatör och frilansande stylist

Blogg: Sundayselection.se

Instagram: @sundayselection

ANNONS