Experten: Så inreder du ditt hem i skandinavisk stil

Inredaren Jesper Laursen, som är aktuell i tv-programmet Rum för dig, delar med sig av sina bästa knep för hur man skapar känslan hemma.

ANNONS
|

Kanske har han hjälpt till att bygga upp den mest populära och folkkära inredningsstilen i Sverige. Här berättar inredaren Jesper Laursen från Scandinavian Homes bland annat vilka färger och material man ska sikta in sig på för att få till den lugna stilen, som så många av oss älskar.

Scandinavian Homes

Vilka material ska man välja för att få fram rätt känsla?

“Läder, trä och sten är alla naturliga material som är en självklar del av den skandinaviska inredningsstilen. Fokus ligger på hållbarhet och kvalitet och vad passar då bättre än material som får patina och bara blir vackrare med åren?”

ANNONS

INTRO INRED

SE OCKSÅ: Rum För Dig – Maria Montazami ger sin mamma en ny konstnärsateljé

Scandinavian Homes

Vilka är de bästa färgerna för att fånga stilen?

“Basen i den skandinaviska inredningsstilen är dess nedtonade färgval. Stilen fokuserar på att skapa luftiga rum med generösa ljusflöden och vita eller grå väggar är därför en bra grund att utgå ifrån. Generellt använder man sig av en jordnära färgpalett med ljusa nyanser av blått, brunt och grönt. Dessa kan varieras och skapar tillsammans med de vita eller grå väggarna en harmonisk och trivsam helhet. Svart fungerar ofta bra som kontrastfärg och bidrar med svärta och attityd genom exempelvis stilleben och tavelramar.”

Urban Properties

Scandinavian Homes

Hur ska man placera möbler och inredningsdetaljer?

“Även om ambitionen är att helheten ska kännas medveten och tillrättalagd så får den inte upplevas som för stram eller för uppstyrd. Därför kan det vara snyggt att genom textiler eller konst våga vara lite nonchalant. Släng en pläd över soffkanten, bädda lite slarvigt och ställ en tavla på golvet. På så sätt undviker du att resultatet blir för perfekt, och du får istället en känsla av medveten avslappning.”

LÄS OCKSÅ: Vilket ord använder du för att beskriva den skandinaviska stilen?

ANNONS

Stylist Emma Wallmén

Designklassiker eller loppisfynd – vad ska man satsa på?

“Det som är billigast behöver inte alltid vara mest prisvärt, framför allt inte över tid. Har du möjlighet, så satsa på produkter av hög kvalitet. Designklassiker har lång hållbarhet och påverkas inte av mode och trender. De lever sitt eget liv, åldras med värdighet, och behåller oftast sitt värde.”

Scandinavian Homes

Moodhouse Home Service AB

Vilken detalj gör den skandinaviska stilen fulländad?

“Använd gröna växter för att skapa en fräsch och levande känsla i hemmet. Fjädersparris och Monstera är växter som passar utmärkt ihop med den skandinaviska stilen. Våga jobba med stora växter, de ger karaktär och skapar en häftig känsla i bostaden. En lite slarvig bäddning och en tidningshög på golvet avdramatiserar och bidrar till ett personligare hem.”

Henrik Nero

VRÅ homestyling

Hur får man stilen att inte bli alltför minimalistisk?

“För att undvika ett alltför minimalistiskt hem är det viktigt att lägga fokus på detaljer. Här finns möjlighet att genom personliga föremål skapa en känsla av hemtrevnad och värme. Var inte rädd för att blanda nytt med gammalt; men försök att även här jobba med en lågmäld färgpalett och material med rötter i naturen.”

ANNONS

LÄS VIDARE: Kontor: 12 ovanligt vackra och nordiskt enkla arbetsrum i hemmet

Anna Furbacken

ANNONS