Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Enkelt att komma igång med hydroponisk odling

All odling kräver jord, eller hur? Inte nödvändigtvis! Du kan faktiskt odla precis lika bra utan jord, i enbart vatten. Det kallas hydroponik och är perfekt för den trångbodde och den som vill äta hemodlat året om.

Hemma hos Niklas Hjelm grönskar det ständigt. Fönsterbänkar, bord och hyllor är fulla av inbjudande bladgrönt, bönor och kryddörter – även mitt i mörkaste vintern. Men, trots all grönska lyser myllan med sin frånvaro. För hemma hos familjen Hjelm är det hydroodling som gäller, det vill säga att odla utan jord, i enbart vatten med näringslösning.

– Det började för sex–sju år sedan, när jag var helt novis i ämnet och stötte på en föreläsning på nätet som handlade om så kallad ”window farming” eller fönsterodling. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att prova själv, hemma i lägenheten, berättar Niklas, som bor i Lomma utanför Malmö.

LÄS MER: Spenat i stan – så odlar du mitt i smeten

Ingen förkunskap

Det blev startskottet för ett stort intresse som så småningom skulle leda till boken Hydroponisk odling. Köksträdgård utan jord som kommer ut i januari.

– När jag själv började hade jag ingen odlingserfarenhet alls utan ville bara prova något nytt. Det var enkelt, kul och gav så bra skörd att jag snabbt blev helt biten.

Ett halvår efter att han hade börjat drog Niklas igång en studiecirkel och den ideella föreningen Hemmaodlat för att sprida kunskaperna.

– Hälften av Sveriges befolkning bor i flerbostadshus utan egen trädgård, vilket gör det svårt att odla. Dessutom gör vårt klimat att du inte kan bruka jorden utomhus under halva året. Därför är hydroponisk teknik så suverän – du kan odla när som helst, var som helst, säger Niklas entusiastiskt.

LÄS MER: Koloniträdgården ger odlingsfrid till stadsbor

Ingen jord

I hydroponisk odling väljer du bort jorden. I stället används vatten med en speciell näringslösning. Det finns många olika hydroponiska odlingssystem, inte minst de kommersiella där de flesta av de tomater, sallader och gurkor som vi köper i matbutiken är uppdrivna. För tekniken är inget nytt. Den har använts kommersiellt under många år eftersom det är så lättkontrollerat och smidigt. Därför passar det utmärkt även för nybörjaren och för den som inte tror sig ha gröna fingrar.

– Vem som helst kan odla på detta sätt. Det tar tio minuter att komma igång, du behöver ingen tidigare odlingskunskap och det är mycket lättare än att odla i jord. Jag vill sänka tröskeln för alla som vill börja men inte tror att de klarar av det.

För nybörjaren rekommenderar Niklas den enklaste formen. Allt som krävs är en valfri plastlåda med lock – den får inte vara genomskinlig eftersom det då kan bildas alger – ett antal nätkorgar i plast som håller plantorna på plats, några rotningspluggar i torv, fröer och näringslösning. Det finns även färdiga system att köpa i fackhandeln.

– Borra hål i lådan och stoppa ned nätkorgarna, fyll lådan med vatten och näring, lägg dina frön på pluggen i korgen och stoppa ned i plastlådan så att pluggen rör vattnet. Sedan fyller du på med cirka två milliliter näring per vecka. När rötterna har utvecklats lämnar du en liten luftspalt mellan plugg och vatten. Inom några veckor kommer du kunna skörda alla grödor, säger Niklas.

LÄS MER: Så blandar du din egen jord

Rätt nivå

Även om det mesta går att odla på detta sätt rekommenderar Niklas att börja med bladgrönt som sallat, ruccola, kål och spenat, kryddväxter men även bönor och ärtor. Rotfrukter som växer under mark är lite vanskligare då de tar upp så stor yta per planta.

En stor fördel, förutom glädjen över att kunna äta hemodlat året om, är att du kan lämna dina hydroponiska odlingar betydligt längre utan blomvakt än en vanlig jordodling, menar Niklas.

– Den klarar sig lätt i tre veckor utan tillsyn. Även om sommaren är lika varm som förra året eftersom vattenbehovet är både mindre och jämnare. Därför är hydroponiska odlingar vanliga i varmare klimat.

LÄS MER: Odla chili för smakens – och utseendets skull

Ljuset avgörande

En viktig del under vinterhalvåret är ljuset. I vårt svenska klimat krävs det extra belysning för att få växterna att ta fart. Men glöm forna tiders otäcka blålila ljus. Numera finns det flera lampor, såväl led som lysrör, som gör sig utmärkt som en inredningsdetalj.

– En annan grej är att det ska se tilltalande ut på fönsterbänken också. Så välj ett starkt, effektivt ljus som är trevligt att titta på och sätt det så nära odlingen du kan, utan att bränna bladen. Då får du kompakta, livskraftiga plantor, säger Niklas.

Familjen Hjelm har inte handlat sallad eller örtkryddor i matbutiken på över fem år.

– Även om det inte är orsaken till att jag odlar hydroponiskt så är det en fördel. Med tanke på hur dyrt det är med bladgrönt i butiken sparar vi en hel del pengar på att odla själva. Men framför allt är det ju så mycket godare att äta egenodlade grönsaker – för att inte tala om känslan!

LÄS MER: Så tar du tillvara på din lavendel

Fördelar med hydroponisk odling

• Du slipper jordburna sjukdomar.

• Du kan odla mer på liten yta.

• Det växer snabbare.

• Det går åt mindre vatten och du slipper gissa om du behöver vattna.

• Näringen tas upp snabbare.

• Du har koll på hur mycket näring och vilket pH-värde du har.

Bästa grödorna för nybörjarodlaren

• Allt bladgrönt som sallat, ruccola, kål och spenat.

• Alla slags kryddväxter som basilika, koriander, persilja och dill.

• Sockerärtor och bönor.

Källor: Hemmaodlat.se och boken Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.