Dramatisk budgivning när övergivna Björksättra herrgård såldes

Över 400 sällskap var på visning av förfallna Björksättra gård. Innan godset från 1800-talet var såld hade priset ökat med 75 procent. – Det hör inte till det vanliga, säger mäklaren Krister Florin.

ANNONS
|

Lejonparten av de 400 sällskap som kom på visning var snarare nyfikna på att se insidan avdetsmått spöklika huset, än seriösaspekulanter, säger mäklaren Krister Florin på Fastighetsbyrån i Huddinge.

– Intresset var enormt, men gården och försäljningen skapade uppmärksamhet i sig.

Krister Florin säger att en gammal fastighet med den typ av historia som Björksättras, lockar intresse i sig. Därpå har godset fungerat som inspelningsplats för flera svenska filmer.

– Nu senast var det en av de nya Beck-filmerna, säger han.

Bröt sitt löfte

När Huddinge kommun fick godset av Allmänna Arvsfonden 2010, så var gåvan villkorad. Kommunen lovade att rusta upp den gamla herrgården så att den anrika fastigheten skulle kunna bli tillgängligförallmänheten.

ANNONS

Utgångspriset nästan dubblades

Någon upprustning blev det dock aldrig. När Huddinge kommunen i maj 2017 gav besked om att gården istället skulle säljas blev många förvånande. Efter en dramatisk budgivning som i slutet stod mellan tre parter, hade priset stigit rejält.

Utgångspriset på4995000 kronor ökade med hela 75 procent och landade på 8 700 000 kronor.

"Skandal"

Allt intresse för försäljningen var inte grundad i glatt intresse. Oppositionspolitiker och parter från föreningslivet i Huddinge har riktat hård kritik mot försäljningen av vad man menar är ett kulturarv.

– Det är snudd på skandal hur kommunen hanterar sina kulturarv. Det här är väldigt dåligt hanterat av kommunen, säger Olle Wilson, ordförande i Huddinge hembygdsförening, till Lokaltidningen MItt I.

En fråga om skattepengar

Som försvar av försäljningen har kommunledningen lyft fram att en upprustning av Björksättra gård skulle innebära ett "oansvarigt" slöseri med skattepengar.

Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhälls-byggnadsfrågor, säger till tidningen att det samtidigt varit en svår avvägning.

– Vi tittar på vad som är ekonomiskt försvarbart. Här skulle vi behöva lägga många miljoner kronor bara på att rusta upp, och då finns det andra verksamheter där pengarna skulle komma invånarna mer till nytta.

Huserat medlem av Tegnér-släkten

Fastigheten ska ha byggts runt 1800-talets mitt. Henrik Tegnér 1891, brorson till Esaias Tegnér, var den som byggde på den tornliknande delen av huset. Hans initialer kan ses än i dag på en vindflygel på "tornets topp"(se i bildspelet).

ANNONS

Esaias Tegnér(den äldre, född 1782) är känd som bland annat ledamot i Svenska Akademin, biskop och riksdagsman.

Björksättra gård

Tomt: 2674 kvadratmeter.

Boarea: 338 kvadratmeter.

Antal rum: 18, därav över tio sovrum.

Geografi

Fastigheten ligger söder om Stockholm i Huddinge kommun. Gårdenär stårpå Björksättra halvön,intill sjön Orlången och är en del av Orlångens naturreservat.

Historia

Enligt en studie, genomförd av Stockholms läns museum, hör gårdens historia samman med den idag försvunna gårdenUpsala. En platssom nämns i historieböckerna för första gången 1469 och kan vara den äldsta bosättningen i området.

Huvudbyggnaden som står än i dag ska dock ha byggts runt 1800-talets mitt. Gården ska vid det laget fått namnet Björksätra(stavades tidigare medett t).Gården överlätstill Henrik Tegnér, brorson till Esaias Tegnér, 1891.

Nutid

Gården byttegården senare ägare flera gånger innan Allmänna Arvsfondentog över ägarskapet.Efter två år överlämnades dock gården till Huddinge kommun 2010. Kommunen som sedan tidigare ägt och ansvarat för omkringliggande mark, fick tillbakagården under premissen att godset skulle rustas upp.

Upprustningen av gården påbörjades aldrig och tidigare i år gav Huddinge kommun beskedet att fastigheten var till salu.

Källa: Stockholms länsmuseum Lisa Sundström,Antikvarisk förundersökning av mangårdsbyggnaden Björksättra gård, Björksättra 1:117, Huddinge socken och kommun, Södermanland.​

ANNONS