Designern som gillar det personliga

ANNONS
|

- Jag gillar inte när det blir för strikt utan tycker att det är mysigt med lite av varje, att ha olika rum med olika teman. Själv har jag japaninspirerat i en hörna och böljande engelska rabatter i en annan. Man kan blanda!

Närmast den gula trävillan, vid poolen, känns det nästan som att befinna sig vid Medelhavet. Vid husväggen växer vindruvsrankorna, på väg att bilda en pergola.

Resor inspirerar

Inspiration till sina olika projekt får hon ofta på resor utomlands, som när hon var i Kambodja och besökte Angkor Wat.

- Jag har gillat ruiner tidigare men då blev jag helt såld. Det är den förgängliga och lite ruffiga känslan som jag gillar. Det ska inte se för perfekt ut.

ANNONS

Hon behövde något som skärmade av mot allmänningen, så varför inte bygga en ruin där av gamla tegelstenar?

- Det är en otrolig tillfredsställelse att göra saker själv och se hur de växer fram. Även om det inte blir jättefint är man så stolt efteråt. Det är en häftig känsla.

Just ruinen är hon mest nöjd med. I det skuggiga läget passade det perfekt att anlägga ett så kallat woodland med skuggväxter. Här hittar man några av hennes egna favoriter såsom jätterams, myskmadra och majbräken.

Upphöjda rabatter

På grund av den tunga lerjorden, som gör det svårt för växterna att trivas, har hon höjt upp rabatterna 30 centimeter, oftast med hjälp av stenlagda kanter.

- Det blir lättare att sköta då ytan bli mer begränsad, vilket är bra när man rensar ogräs.

I något hörn har hon satsat på det diskreta med helt vita blommor, i ett annat är det eldigt orange och knallfärger som gäller. Hon har också skapat en våtbädd, en slags självvattnade rabatt. Här finns lysande limefärgade blad i kontrast till blålila blommor - favoritkombinationen just nu.

Spansk inspiration

Ungefär i mitten av trädgården tornar ett moriskt valv som Marianne svetsade ihop av armeringsjärn efter en resa till Spanien. Det bildar ett pampigt blickfång med en stor urna av medelhavsmodell mitt i. Det kan låta som att trädgården spretar åt alla världens håll, men det gör den inte, och det kan man tacka gräset för.

ANNONS

- Jag tycker att gräsmattan fungerar jättebra till att hålla samman trädgården, säger hon.

Ett kommande projekt är att forma stora ellipser av gräsmattan som ska kantas av gångar och rabatter.

- Det är för lite gångar i min trädgård. Det är så mysigt att gå på dem. Då kommer man ju någonstans. Åh, här är en gång, vart leder den? Man lockas in.

Stol av grenar

Gångarna får gärna vara av varierande material som natursten eller bark.

- Om allt är betongsten blir det lätt lite tråkigt. Det är roligt när det bryter in något annat. Det gör det mer spännande.

Hon visar mig gången bakom växthuset med betongplattor som hon gjutit in egna detaljer i. På stenläggningen framför växthuset finns en kompassros som hon skapat av sjöstenar plockade på stränderna i Montenegro.

Hennes favoritmaterial är pilslanor. Hon använder dem för att bygga allt från växtstöd till staket med. Annars gillar hon att återanvända material. Som när en tall blåste omkull i området. De vackra grenarna skulle slängas, men Marianne såg till att rädda några av dem och vips föddes en knotig trädgårdsstol.

Fakta

Namn: Marianne Svärd Häggvik.

Gör: Trädgårdsdesigner med egna företaget Helconia Garden.

ANNONS

Aktuell med: Stora boken om trädgårdsprojekt (Bonnier Fakta).

Om trädgården: Gammal sommarstugeträdgård på Ekerö utanför Stockholm, med bland annat pool, växthus, woodland och hemmagjord ruin.

Motto: Ingenting är omöjligt, en del saker tar bara lite längre tid.

Tycker mest om: Att hägna in och göra rum i trädgården för att få det ombonat.

Gör-det-självtips för nybörjare

Pilslanor. Du behöver bara pil och en sekatör, sedan jobbar du helt med händerna. Det gör inget om det blir snett eller vint, i trädgården är det vackert.

Luffarslöjd. Du behöver metalltråd och en avbitartång, sedan är det bara att börja böja. En enkel korg är bra att starta med.

Betong. Gör lite åt gången och fyll inte en hel hink då det blir väldigt tungt.

Armeringsjärn. Billigt att köpa och lätt att göra bra stöd av. Låt dem rosta eller måla.

Bästa designtipsen

Tänk väggar, golv och tak i trädgården, på samma sätt som du gör inomhus.

Fundera över funktioner. Behöver du till exempel en lekyta, en solig frukostplats, skugga eller grönsaksodlingar?

Välj växter som passar den tomt och läge du har, annars blir du besviken när växterna inte tar sig.

ANNONS

ANNONS