Därför är grått nya innefärgen

ANNONS
|

  Vägg och lackfärger i olika nyanser av grått, svart och varmt beige. Naturmaterial, som en fäll och en korg, mjukar upp. Foto: Michael Förster
Vägg och lackfärger i olika nyanser av grått, svart och varmt beige. Naturmaterial, som en fäll och en korg, mjukar upp. Foto: Michael Förster

Ljust och fräscht är lätt att skoja om, men den färglösa inredningen fortsätter att vara populärt. Den som vill vara trendig väljer numera grått hellre än vitt.

– Många inreder hela rum med grått i olika nyanser, berättar färgsättaren Katja Stern när hon visar runt bland färgprover på Måleributiken i Alvik.

Grått är en bra basfärg. Den binder samman inredning på ett lugnt sätt och skapar enhet. Vitt, svart och alla grå nyanser däremellan kallas ofta för ickefärger eftersom de inte utgår från primärfärgerna i en färgtoncirkel. De används mer för att göra de riktiga kulörerna mörkare eller ljusare. På samma sätt gör grått i olika toner våra hem antingen mörkare eller ljusare. Det går att skapa helt olika känsla beroende av vilken palett av grått man väljer.

ANNONS

– Fler har på senare tid upptäckt att det blir mer ombonat med mörkare nyanser. Ögat vänjer sig snabbt. När man väl har börjat måla med de mer mättade färgerna vill många ha mer av det.

Helheten viktig

Det färglösa idealet har dominerat heminredning ända sedan början av 2000-talet. Länge var det mesta vitt i olika brutna varma nyanser som stockholmsvitt och äggskalsvitt. Därefter kom cappuchino och lattenyanserna. Nu är "greige" ett innebegrepp. Med det menas beige och grått i kombination så att upplevelsen blir varmt grå, men kallare än beige.

Det färglösa inredningsidealet betyder inte att färgsättning är enkelt. Kanske är det tvärtom mer petnoga med nyanser, ytfinish och struktur än det har varit tidigare. Tillsammans med genomtänkta detaljer, som att måla in element, tavelhyllor och även vissa möbler i samma färg som väggarna, skapas miljöer som stilmässigt känns moderna. Många väljer grått som drar lite åt blått eller grönt.

– Riktigt matta färger är inne. Till och med lister och socklar är matta, trots att det är mer praktiskt att välja en färg med lite glans för att kunna torka rent. Jag brukar rekommendera en halvmatt eller halvblank färg på snickerier, säger Katja Stern.

Bra grund


  Katja Stern tycker att det är roligt att fler väljer lite mörkare nyanser av grått. "Ögat vänjer sig snabbt." Foto: Pontus Lundahl/TT
Katja Stern tycker att det är roligt att fler väljer lite mörkare nyanser av grått. "Ögat vänjer sig snabbt." Foto: Pontus Lundahl/TT

Att bara inreda med grått kan låta trist, men det behöver det inte vara. Det finns en ny generation dekorfärger som gör det grå levande och som flirtar med den industriella trenden. Det går att måla fram en känsla av betongvägg, stenvägg eller kalkputs och resultatet blir förvånansvärt likt originalet. Nytt är också metallickulörer som ger en skimrande kontrast till de matta ytorna.

ANNONS

Som färgsättare uppmuntrar Katja Stern den som vill att addera fler färger i hemmet. En grå bas är den perfekta grunden för att framhäva och samtidigt lugna ned färgglada möbler och textilier. Ett tips är också att måla med rostfärg (lätt att missta för äkta rost) för att förstärka eller addera en ruff industrilook. Även naturmaterial som trä och läder passar bra i de grå rummen.

Frågan är vad Katja Stern har för färgtips till den som längtar efter att ha en "riktig" färg på hela väggarna?

– Det finns en mild färgskala med smutsigt gröna och blå färger som för tankarna till 1950-talet, exempelvis aqua- och buteljgrön. De är fina i de flesta miljöer och passar jättebra i det svenska ljuset.

Tips för att hitta rätt nyans

 1. Samla bilder från tidningar, Instagram eller Pinterest för att se vad du tilltalas av.
 2. Provmåla. En nyans ser olika ut om rummet ligger i syd- respektive norrläge. Det räcker inte med en liten provlapp.
 3. En grundregel är att det ofta blir bättre med varmare nyanser i norrläge, eftersom ljuset är kallt och blåtonat där. Kallare färger passar i söderläge, helst med mycket ljusinsläpp, då blir hela rummet naturligt varmare och gulare.
 4. En neutral grå färg är varken kall eller varm. Med neutralt grå väggar får detaljerna sätta tonen för rummet.
 5. En mörk nyans gör att rummet upplevs mindre men mysigare. En ljus nyans skapar rymd.
 6. Måla in element i samma färg som väggen, då smälter de in bättre.
 7. Välj en palett med färger, gärna ton i ton, som du jobbar med. Om du väljer en kall väggfärg kan det vara läckert att matcha med kalla detaljer i silver och metallic. Om du väljer en varm väggfärg kanske material i varma toner som mässing, gult och rost ingår i paletten.
 8. Spara både NCS-numret och uppgift om fabrikat om färgen skulle behöva kompletteras i framtide n.

Grönt är årets färg

Inred med växter så blir luften ren, känslan fräsch och hemmet trendigt. Grönt är årets färg 2017.

Grönt är en färg som passar i alla hem, i alla fall i form av prunkande växter. Det internationella färginstitutet Pantone spanar in trender över hela världen och utser varje år en vinnande färg som sammanfattar världsläget. Den exakta grönfärgen som utsetts till årets färg 2017 heter 15-0343 Greenery – en gulgrön nyans som för tankarna till våren och när de första musöronen på björkarna börjar spricka ut. Att det stora färginstitutet valt just grönt handlar också om hopp inför framtiden, en kollektiv miljömedvetenhet och en längtan, som många har, till naturen.

ANNONS