Dags att peta ned lökarna

ANNONS
|

Gräsmattan är klippt en sista gång, krattan och spaden är undanställda och pelargonerna har flyttat in för länge sedan. Men deppa inte, när trädgården går i vila är det dags för dig att smida blomsterplaner för våren.

– Det är så häftigt att redan på hösten kunna förbereda våren genom att stoppa ned lökar. Sedan är det så vackert på våren och försommaren när allt blommar i trädgården, säger Susanna Rosén, som är journalist och författare till flera böcker om tulpaner och lökar.

Halmgul kejsarkrona

Hon planterar massor av lökar varje år - just den här hösten har hon köpt tulpanlökar och ett storpack narcisslökar.

ANNONS

– Narcisserna sätter jag för att jag har problem med rådjur, och dessutom är det trevligt att plantera dem i trädgårdens ytterkanter i de lite vildare och lurvigare partierna, säger hon.

I år har Susanna dessutom slagit till på något hon tänkt köpa i många år, men som brukar vara svårt att få tag på - halmgul kejsarkrona.

– Den är jättevacker och blir över en halvmeter hög. Jag köpte fem stycken som jag ska sätta på olika ställen i trägården, för att vara säker på att någon tar sig.

Fransigt inne

Varje år kommer nya tulpanlökar ut på marknaden att frossa i. Stort de senaste åren är franstulpaner, något som Susanna Rosén gillar särskilt.


    Susanna Rosén, journalist och författare till många trädgårdsböcker. Foto:Pernilla Hed
Susanna Rosén, journalist och författare till många trädgårdsböcker. Foto:Pernilla Hed

– De är jättetrevliga och ser nästan ut som nejlikor. Annars gillar jag vita och mörkt purpurfärgade, nästan svarta tulpaner, och svarta med vit kant. Jag håller mig mest mellan svart och vitt, det blir väldigt fräscht till vårgrönskan. Och det kommer bli väldigt snyggt till den halmgula kejsarkronan, säger hon.

Lök och perenn

Susanna Rosén brukar sätta många av samma sort tillsammans, och låter dem titta upp mellan perennerna.

– Då ser det ut som en naturlig plantering. Först blommar löken, och sedan när perennerna kommer får löken vissna i lugn och ro, dold av perennbladen.

ANNONS

Den som inte hunnit få knölarna i jorden än behöver inte misströsta - det är inte för sent. Så länge man kan gräva i marken kan man sätta tulpanlökar.

– Smålökar som snödroppar och krokus ska man egentligen sätta så tidigt som möjligt, eftersom de är känsliga och lättare torkar ut. Men jag vet dem som har planterat riktigt sent och ändå lyckats.

Rätt sort

Susanna har ganska tung lerjord i trädgården och garderar sig genom att sätta på flera ställen. Annars är hennes tips att anpassa löksorterna efter jordtypen i stället för att försöka förändra jorden.

– Jorden kan ju dessutom skilja sig mycket inom en och samma tomt. De varianter som vill ha det mer väldränerat sätter jag vid husgrunden där det är torrare, säger hon.

Väljer man en sort som är fel för ens jordtyp kommer den bara komma upp ett år.

– Första våren blommar den alltid eftersom allt som behövs för en blomning finns i löken, den är en färdig förpackning där allt ingår. Men man kan ju göra så och se dem som ettåriga, säger Susanna Rosén.

Tulpantips

  1. Välj så stora lökar som möjligt, de ska vara friska och inte skadade.
  2. Om du inte kan plantera direkt, öppna påsen och ställ den svalt och mörkt.
  3. Tulpaner gillar väldränerad och humusrik jord, det vill säga jord som innehåller förmultnade växtdelar. Den får gärna vara sandblandad som förbättras med kompost eller barkmull.
  4. Plantera inte höga tulpaner där de riskerar att bli utsatta för kraftig blåst.
  5. Om du planterar i en kruka, låt den inte stå varmare än nio grader - då börjar lökarna gro. Krukan måste tåla frost.
  6. Hann du inte? När vintern är över kan du plantera lökarna i lös, väldränerad jord i full sol eller lätt halvskugga. Med näringsrik jord kan tulpaner bilda en sidolök som får en blomma samma år eller året efter.

Källor: expressen.se, shineth-trading.se

Plantera rätt

  1. Plantera dina tulpanlökar från september fram till att tjälen går ned i marken.
  2. Gräv en grop lika djup som två eller tre gånger lökens höjd.
  3. Pudra i lite benmjöl i gropen så klarar löken vinterkylan bättre och kan stå emot svampangrepp.
  4. Lägg i löken med spetsen uppåt.
  5. Blanda stora och höga tulpaner med låga och smala.
  6. Sätt dem tätt, det blir snyggast och skyddar mot vind.
  7. Tidpunkten för blomningen påverkas delvis av hur djupt man sätter lökarna.
  8. Vattna efter planteringen, och när det är torrt, för att rotbildningen ska komma igång.
  9. Täck lökarna med höstlöv innan vintern för att skydda dem.
  10. Att tillföra blodmjöl precis innan blomningen på våren ger en extra näringskick. Det ökar också chansen att tulpanen ska bilda en sidolök och därmed blomma även nästa år.

Källa: shineth-trading.se

ANNONS