Bygg en sommarkoja till barnen

ANNONS
|

Man kan göra det så svårt och snyggt man vill, men oftast räcker det med en hög brädor eller en presenning. Att inreda kojor är en ren fröjd: allt funkar förutsatt att det tål lite väder. Tänk målat trä, plast, sten, gummi och små prylar som ger stor effekt.

Förr fanns kolarkojan, flottarkojan, jaktkojan: tillfälliga bostäder för arbetare i oländig terräng. Då förknippad med hårt slit och påtvingad isolering. Numera går tanken främst till lekstuga och äventyrsromantisk frihet. Till skillnad från de gamla arbetarkojorna som stod på fast mark, tar vi fasta på trädkojan.

Bland grenarna

Sommarkojan framför andra är högt belägen bland lummiga grenar, oåtkomlig för icke inbjudna. En repstege att hala upp eller ned är enda vägen in och ut.

ANNONS

Det är här man får vara i fred, här man kan avskärma sig från världen och vardagen. Att den lättar från marken är i sig symboliskt för ensamhet och fantasi. Det är värt att tänka på innan bygget tar fart: det är själva kojans idé som är det viktigaste, sedan kan du lägga ambitionsnivån där det passar dig.

Stadig grund

Att göra kojan till ett stadigt och säkert bygge kräver lite engagemang. Det vet Nils Lagerlöf som är vd på Klara bygg och inredning

- Det viktigaste är grunden - själva "golvet" i kojan. Får man det på plats så löser sig resten, menar han.

Stadiga reglar i rätt höjd för den som ska använda kojan, och som håller brädsidorna på plats, är nästa "måste".

Kojan för barnen inreder sig ofta av sig självt: på nolltid har de dragit in diverse prylar som behövs för leken. I vuxenkojan kan man snegla mot äldre tiders kojor som aldrig rymde mer än det allra nödvändigaste och inreda med en enkel krok, ett litet bord samt en hörna att sitta och ligga i.

Eldstaden bör kanske utebli, men med mjuka kuddar, en handvevad radio och någon slags lampa fixar du myset för mörka sommarkvällar.

ANNONS

Formgivaren Mats Theselius tog fasta på den moderna lyxen och friheten i att få dra sig tillbaka och bara ha ett minimum omkring sig. Titta och inspireras på www.arvesund.com.

Så fixar du stadiga kojan:

1. Börja med att leta upp ett lämpligt träd där grunden kan ligga stadigt mot grenarna. Undersök även hur det ser ut under trädet. Finns det något spetsigt eller annat som barnen kan skada sig på om de ramlar ned? Se även till att trädet är friskt och inte för gammalt. Risken finns annars att trädet inte håller. Grenarna bör vara ganska tjocka, cirka 10 centimeter i diameter.

2. Virket för att bygga kojan är inte så viktigt. Det vanligaste är överblivna brädor. Men vill man ha en lyxigare trädkoja håller impregnerat virke längre.

3. Kojans grund eller "golv" bör byggas med brädor som åtminstone är 22 millimeter tjocka. Fäst dem genom ett antal reglar - plankor du spikar tvärs över de andra brädorna för att hålla ihop dem. Reglarna bör förslagsvis vara lite grövre, låt säga 45 millimeter tjocka och 95 millimeter breda.

4. För att grunden ska ligga stadigt bör bygget ske uppe i trädet. Då går det att anpassa efter hur grenarna sitter. Eventuellt kommer du att få kapa en del brädor med såg.

5. När grunden ska fästas i trädet tänker nog de flesta på hammare och spik. Men det finns bättre alternativ som är mer skonsamt för trädet. De flesta bygghandlare säljer montageband i metall. Du kan då dra dem runt grenar och skruva eller spika fast dem i grundens reglar. På så sätt slipper du skada trädet.

6. När grunden är på plats är det bara att bygga vidare. Det kan resultera i allt från en hydda till ett slott.

Källa: Byggtips från Nils Lagerlöf, Klara bygg och inredning

ANNONS