Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett inbjudande uterum på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm under mörka månader.

Belys din trädgård

Större delen av året är våra trädgårdar mörka och öde. Tänk om och nytt! Med några väl placerade avskärmade spotlights kan du skapa en välkomnande utemiljö året om.

Vacker och funktionell utomhusbelysning är ovanlig i svenska trädgårdar. Klassiskt utformade lyktor och klotarmaturer är desto vanligare.

- På nästan varenda villa finns det sådana armaturer, oavsett om det passar husets arkitektur eller ej, säger Tor Olsson, ljusdesigner som tillsammans med Jonas Werning driver Phosforos ljusdesign.

Problemet med lyktor och klot som ljuskällor är att de för det mesta är bländande förklarar Tor. När ögonen bländats är det svårt att hitta nyckelhålet trots lyktan som sitter intill dörrkarmen. Hans råd är att man ska börja om från början och tänka bort lyktarmaturerna som ljuskälla. Det är dags att börja arbeta med själva ljuset i stället.

I en trädgård finns ofta en massa vackra saker som blir effektfulla att lysa upp. Kanske lönnen som står vid entrén eller muren intill gången. Det går också att lägga en dold ljusslang under takfoten för att skapa stämning och rumslighet med själva husväggen.

Ofta behövs det några olika väl valda ljuspunkter för att skapa både en välkomnande rumskänsla och god funktion. Ett smart trix som Phosforos ofta använder är att ljussätta uppifrån för att ge själva rumsljuset.

- En tvåvåningsvilla är tillräckligt hög för att man ska kunna sätta en spotlight på fasaden. Det ger ljus där vi behöver det och ljus som kommer från högre höjd är många gånger lättare att blända av än lägre ljuspunkter. Dessutom får man större möjlighet att sprida och rikta ljuset.

Spotten behöver inte sitta på huset. Ett välriktat ljus från ett träd ger en stämningsfull rörelse när ljuset silas genom löven. Men man bör inte bara ha höga ljuskällor. Man kan komplettera med blicksänkare, som Tor kallar de lägre ljuskällorna. Så att rumsligheten och blickfånget verkligen hamnar i trädgården och inte uppe i en trädkrona. Oavsett vilken belysning det gäller poängterar Tor att det behövs avbländningsskydd. Ljuskällan ska aldrig synas.

- Leta efter belysning för offentliga miljöer för då är belysningen gjord för att hålla. Bra armaturer är dyra. Därmed inte sagt att alla dyra armaturer är bra.

Vad ska vi göra med våra lyktor som redan sitter på husen?

- De flesta tycker jag ska bort. De få lyktor som passar arkitekturen dagtid kan sitta kvar som ren dekoration, men sätt i en klar halogenlampa som dimmas ned maximalt. Och så bygger man upp en bra belysning i övrigt med andra dolda ljuskällor som skapar stämning och rumskänsla. Tänk ljus, inte armatur.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.