Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bästa tipsen för dina syrener

Syrenen är en klassiker i trädgården, tålig och anspråkslös, ett säkert kort – men också pampig med sina tunga blomsterklasar och sin söta, nostalgiska doft av försommar. Dessutom går den att äta.

Få växter omges av ett så romantiskt skimmer som syrenen. Tänk skolavslutning, tänk saftkalas eller förmiddagsfika i syrenbersån, på tröskeln till sommaren då allt är möjligt och förväntan ligger i luften.

– Jag älskar syrener, det är ju svårt att inte göra det. Om jag måste välja så är bondsyrenerna, syringa vulgaris, allra bäst – mest för att de doftar försommar, säger Jessica Lyon, som driver Odlingstv, en oberoende webb-tv-kanal inom odling och trädgård.

Sprider sig

I Jessicas trädgård finns många olika sorters syrener, mest som buskar och som en häck mot grannen. Hon har valt olika varianter för att förlänga blomningssäsongen.

Syrenen sprider sig lätt och är i det närmaste invasiv. Vill man begränsa dess framfart är det rotskotten man ska ge sig på.

– Jag har också börjat stamma upp några syrener som står på tomten, för att plantera perenner och vårblommor under. Det är jätteenkelt, bara att beskära det som växer nedtill.

– Har man gräsmatta runtomkring är det bara att köra med gräsklipparen. Annars får man gräva upp och ta bort rotskotten. Men jag har nog aldrig träffat någon som tycker de har fått för mycket, säger Jessica Lyon.

Inget duttande

Syrener är tåliga och härdiga och trivs i de flesta jordar, helst i sol eller halvskugga. Oftast behövs ingen gödning eller jordförbättring, och knappt någon beskärning att tala om.

– Jag gillar att de trivs helt naturligt i vårt klimat, man behöver inte hålla på och dutta med dem. Jag brukar rensa bort de äldsta grenarna som blommar dåligt, men annars låter jag dem vara, säger Jessica Lyon.

Vill man maxa nästa års blomning ska man plocka bort klasarna när de har blommat över – en omöjlighet hos Jessica som har mängder av syrener.

– Men vi får massor av blommor ändå. Och så har jag upptäckt att domherrarna älskar syrenfrön, så på vintrarna sitter de i buskarna och äter, det är jättemysigt!

Tårta och sallad

Syrenen har inte bara en ljuvlig doft – den smakar fint också och är fullt ätbar. Sylt, gelé, marmelad eller saft är några förslag på användningsområden.

– Jag brukar göra saft på de klassiska lila bondsyrenerna, de doftar och smakar mest. Jag använder samma recept som till flädersaft. Ibland strösslar jag blommorna över säsongens första sallad, eller lägger dem på en tårta. Man kan kandera dem också, tipsar Jessica Lyon.

Sex snygga syrener:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.