Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Otäta fönster kan bidra till onödiga energiförluster.

Avslöja energitjuvarna

Det kan löna sig att se över sina energiutgifter. Men omfattande isoleringsarbeten kostar ofta med än vad de ger. Det mest lönsamma är att se över värmekällan och att byta ut den gamla ytterdörren.

Tillsammans med bolånen hör energikostnaden till hushållens största utgiftsposter. I snitt gör ett villahushåll av med 27 100 kWh per år. Av det står uppvärmning och varmvatten för cirka 80 procent.

Här finns i många fall mycket energi, och pengar, att spara.

Tilläggsisolering av väggar, golv och tak samt byte till lågenergifönster är vanliga råd som cirkulerar bland företag och konsulter i energisektorn. Men åtgärderna är kostsamma i förhållande till energibesparingarna, menar Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas riksförbund.

- Undantaget är de fall då huset ändå ska helrenoveras eller om fönstren håller på att ramla ur sina karmar, då kan det vara en god idé att göra det.

Bättre val

Enligt honom är en bra början att söka efter uppenbara värmeläckor, såsom en gammal ytterdörr, samt se över värmesystemet. Hans främsta råd är att byta till bergvärme, som är stort sett underhållsfritt. Den som i dagsläget har en elpanna kan räkna med en halvering av den totala elförbrukningen. Det förutsätter dock att det finns vattenburna radiatorer i huset.

- Har man däremot direktverkande elradiatorer kan det vara klokt att skaffa en luft-luft värmepump, framför allt om man har en öppen planlösning. De är förhållandevis billiga och sänker uppvärmningskostnaderna ett antal procent.

Rätt ordning

Den som verkligen vill sänka energiåtgången bör göra saker i en viss ordning, påpekar Jakob Eliasson. Först åtgärda husets yttre, väggar, golv och tak, tilläggsisolera, byta fönster och ytterdörr. Därefter byter man värmekällan. Då räcker det oftast med en mindre värmepump. Men åtgärderna är dyra, och knappast lönsamma.

Innan man börjar riva ut bör man ta kontakt med kommunens energirådgivare som kan ge råd och tips. Man kan även få åtgärdsförslag i samband med en energideklaration av huset. Men det är husägarens ansvar att i deklarationen få med vad man kan göra för att få ner kostnaderna.

Energistämpel

I framtiden kan det löna sig att få ett så energisnålt hus som möjligt. I höstas kom förslag från Boverket om ett energiklassningssystem för hus. Det innebär att en köpare ska kunna få information om vilken energiklass som huset håller, ett bokstavssystem där A är bäst och G är sämst. Men på Villaägarnas riksförbund är man kritisk till att det saknas en klar definition om hur man tar sig upp i klassificeringstrappan, samt att det även skulle ha omfattat energideklarationerna.

- Om man skulle koppla ett statligt stöd till energieffektiviseringar förstärks incitamenten att faktiskt göra något åt sitt hus. Folk skulle våga testa lite mer om det blir lite billigare, säger Jakob Eliasson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.