Allt du behöver veta om köttätande växter

Växter ses ofta som söta och passiva - men de kan också bete sig som riktiga rovdjur. Odlaren Dick Oskarsson vill ge upprättelse åt de actionfyllda och bortglömda köttätande växterna.

ANNONS
|

Den som tycker att växter är tråkiga har troligtvis aldrig stött på en köttätande växt! Dessa växter klarar överlevnaden i näringsfattiga miljöer på ett väldigt finurligt sätt: genom att äta insekter. På olika vis lockar de in småkrypen i listiga fällor och bryter sedan ned dem med enzymer så att bladen kan ta upp deras näringsämnen. Mest känd är förstås venusflugfällan som snabbt slår igen sina tandade käftar och klämmer ihjäl sina offer. Men det finns många andra sorter att upptäcka som också är väldigt läckra att titta på.

– De är de häftigaste växterna som finns - och de mest bisarra! De kan både se ut som jättesöta teletubbies och som stora könsorgan, säger Dick Oskarsson som säljer köttätande växter via företaget Brutala blommor.

ANNONS

Actionväxter

Dick Oskarssons intresse för växter började med just en venusflugfälla.

– Innan höll jag på med typiska killgrejer som kampsport och dykning, men jag blev skadad och var tvungen att sluta. Så jag gick in i en växtbutik och visst fanns det kaktusar som coola ut, men det var så passiva - det hände ju liksom inget. De köttätande växterna stod för desto mer action, förklarar han.

Det dröjde inte länge innan han hade blivit en samlare och hade lägenheten full av dem i amplar, terrarium - ja, till och med i badkaret.


    Dick Oskarsson med flugtrumpeten ‘Juthatip Soper’. Foto: Privat
Dick Oskarsson med flugtrumpeten ‘Juthatip Soper’. Foto: Privat

– Det såg inte klokt ut hemma hos mig då.

Nu ryms växterna i hans butik - en källarlokal i hans bostadshus i Örebro - men han säljer dem också via nätet och på mässor.

– Mina kunder är allt från hårda bikers till småbarn och mormor och morfar. Folk blir som barn på nytt när de upptäcker de köttätande växterna, säger han.

Olika klimat

Egenskapen att fånga insekter har uppkommit parallellt inom flera olika växtfamiljer och det finns omkring 500 arter över hela världen.

Gemensamt är att de växer där det är fuktigt och näringsfattigt, men de är anpassade för vitt skilda klimat, vilket är viktigt att tänka på för de som vill odla dem.

ANNONS

Kannrankor till exempel, som till stor del hör hemma i regnskogen, har särskilda krav på högre temperatur och luftfuktighet och växer bäst i terrarium, medan flugtrumpeter, som härstammar från Nordamerika, går bra att ha både på fönsterbrädan eller planterade vid en dammkant i trädgården.

– Kunskapen om var de här växterna kommer ifrån och hur man sköter dem är tyvärr låg eftersom de har varit bortglömda av botanikerna i hundratals år, säger Dick Oskarsson.

Äter kött?

Okunskapen har lett till en del fördomar om växterna, och egentligen är ”köttätande växter” ett lite missvisande namn.


    Köttätande växter är praktiska hjälpredor för att slippa besvärande insekter. Venusflugfälla och kapsileshår. Foto:Leah-Anne Thompson/Shutterstock.com
Köttätande växter är praktiska hjälpredor för att slippa besvärande insekter. Venusflugfälla och kapsileshår. Foto:Leah-Anne Thompson/Shutterstock.com

– Man ska inte tro att man kan mata dem med köttfärs eller hamburgare, det tål de inte, utan levande insekter ska det vara - och matade med pincett.

En och annan ödla eller mus kan dock slinka ned i den allra största kannrankan, Nepenthes rajah, vars bägare kan rymma uppåt 3,5 liter.

– De växer bara vid ett visst berg på Borneo och är nästan helt utrotade, vilket är sorgligt, säger Dick som har varit där på flera expeditionsresor.

Som krukväxter behöver man egentligen inte mata dem alls om man nu just inte vill för att det är kul, eftersom de fixar käket själva.

– På sommaren kan man däremot gärna ta med växterna ut på jakt i trädgården, säger Dick Oskarsson entusiastiskt.

ANNONS

I hans sortiment finns flera uppdrivna sorter som är utrotningshotade på grund av människans framfart i naturen.

– Genom att köpa dessa, odla eller ta sticklingar på dem så kan vi medverka till att de inte helt försvinner, säger han.

Skötseltips

  1. De flesta köttätande växter tål inte kalk, vilket finns i vanligt kranvatten. Därför bör man helst vattna dem med regnvatten, batterivatten eller osmosvatten. Ger man dem kranvatten behöver man plantera om växterna en gång om året.
  2. Köttätande växter vill växa i en sur miljö och ska inte planteras i blomjord. Plantera dem i naturell sphagnumtorv och blanda med en tredjedel sand, perlit, kokosfiber eller levande vitmossa.
  3. Plantera om växten i en dubbelt så stor kruka som håller fukten, till exempel plast eller porslin, undvik terrakottakrukor.
  4. Under vintern när soltimmarna minskar bör vattningen minskas. Oroa dig inte om bladen torkar till, det kommer nya till nästa säsong. Vill man undvika det är det bra med extra belysning i form av lågenergilampor eller lysrör.

Källa: Dick Oskarsson/Brutalablommor.se

Olika typer av köttätande växter

  1. Klämfällor:

Venusflugfällan (Dionaea Muscipula) har ”tänder” på bladen som är avtryckarhårstrån. Om insekten nuddar två olika hårstrån inom några sekunder slår bladet blixtsnabbt igen och klämmer ihjäl insekten. Varje blad har kraft till ungefär sex stängningar innan det dör. Man bör alltså inte hålla på och leka med dem om man vill ha en långlivad växt. Trots sitt namn äter venusflugfällan mestadels spindlar. Den härstammar från North Carolina och kan leva utomhus året om i Sverige. Den går också bra att ha som krukväxt inne men mår bra av svalka under vintern.

  1. Klisterfällor:

Sileshår (Drosera) är täckta av röda glandelhår med klibbiga droppar i topparna. När en insekt fastnat i klistret rullar bladet ihop sig kring bytet och nedbrytande enzymer frigörs.

Tätörter (Pinguicula) har hela bladen täckta av ett segt slem och när insekten fastnat i det blir översköljda med mer slem så att de kvävs. De är suveräna på att äta bananflugor och sorgmyggor och får också söta lila blommor.

Båda växterna fungerar bra att ha på en solig fönsterbräda och även utomhus på sommaren.

  1. Bägarfällor:

Kannrankor (Nepenthes) och flugtrumpeter (Sarracenia) producerar stark nektar utmed kanterna av sina ”bägare” som lockar insekter till sig och gör dem berusade så att de trillar ned i bägarnas vätskefyllda botten.

Kannrankorna är tropiska växter som klarar sig bäst inomhus i terrarium, men en del av dem går också bra att ha på fönsterbrädan om man duschar dem med sprejflaska.

Flugtrumpeter är de mest glupska av alla köttätande växter. De kommer från Nordamerika och går bra att ha i fönster inomhus. Vissa av dem kan även övervintra utomhus i Sverige och en del av dem har faktiskt blivit förvildade här efter att folk har planterat ut dem vid olika kärr.

  1. Insugningsfällor:

Bläddror (Utricularia) lever i vatten och har fångstblåsor försedda med klaffar och små hår som öppnar klaffarna vid beröring. Inuti blåsorna är det undertryck som gör att små maskar och larver sugs in och sen inte kan ta sig ut därifrån. Efter att den har blommat så sjunker växten till bottnen där den övervintrar.

ANNONS