Bokhandlaren i Lysekil kräver bostäder för de unga

Han är en populär och omtyckt företagare i Lysekil. Men också uppskattad som evenemangsarrangör. För Hasse Ekbrand har efter sin nära fyrtio år som bokhandlare i stan lärt sig hur de flesta vill ha det och menar att nu är det skarpt läge för stadens styrande att rejält ta tag i den viktigaste frågan: att få hit ännu fler.

ANNONS
|

Hasse Ekbrand tycker att det är dags att öka utbudet av bostäder för unga.

– Visst har politikerna gjort en del med skolor och sjukhus som de måste göra men det räcker inte för att göra Lysekil attraktivt. Vi måste få mera och billiga bostäder som nyinflyttade har råd att bo i.

Brinner för Lysekil

Hasse Ekbrand brinner för sitt Lysekil trots att han föddes i Göteborg och sedan växte upp i Kungälv. Det var där han så småningom fick sitt bokintresse. Skolgången började i Sannaskolan i Göteborg 1948. Efter familjeflytten till Kungälv tre år senare avslutade han skolan på Fontinskolan 1956.

ANNONS

Nu hade Hasse Ekbrand tröttnat rejält på allt vad skola hette och ville i stället ut till sjöss. Men föräldrarna sade blankt nej.

– Då flydde jag, förfalskade pappas namnteckning för att få målsmans intyg att få komma ut på havet och blev jungman i tre år innan jag återvände hem igen.

Hasse ville fortsätta sjölivet genom att försöka komma in på Navigationsskolan i Göteborg. Men hans tre år till sjöss inte räckte för att få börja där.

– Då fick jag arbeta i pappas bokhandel i Kungälv i stället och där fastnade jag i branschen för gott. Det är i dag 57 år sedan. Numera har jag lämnat över ansvaret till min son Joakim. Han driver också Hallmans bokhandel i Uddevalla sedan 2017. Men jag arbetar alltjämt kvar i företaget.

Försöka öka läsandet

Viktigt för Hasse Ekbrand är också att försöka öka läsandet bland sin kundkrets. Ett initiativ han tagit är att försöka få författarna till att komma till bokhandeln för signering av sin bok. De är många som varit där genom åren. Namn som Per-Anders Fogelström, Dick Harrysson, Herman Lindqvist, Björn Hellberg och Lysekils egen Terje Fridh som gick bort i fjol liksom Birgitta Rasmusson vars böcker om alla småkakor och TV-framträdanden gjorde henne väldigt populär.

ANNONS

– En annan författare som betytt mycket för mig är Viveca Lärn. En ödmjuk människa som alltid är positiv och som får en att känna sig betydelsefull. Hon är en verkligt folkkär person. Dessutom många lokala författare.

Allsång i Stadsparken

Hasse Ekbrand är också ordförande i Svensk Handel lokalt, medlem i Bohusläns köpmannaförbund och dessutom känd för att vara en drivande och duktig arrangör av den välkända allsången sommartid i Stadsparken. Just nu är han inne i slutskedet av planeringen av årets artistuppsättning.

– Det ser bra ut för allsången i år. Lekparken har byggts ut till stor glädje för många och vi håller som bäst på att boka in artisterna.

Så många järn i elden och det högt uppdrivna tempot Ekbrand håller krävs förstås en bra fysik och god kondition. Han har åkt Vasaloppet i över 40 år men i fjol gick det inte så bra med en 11.937 och sista plats.

– Naturligtvis ansträngde jag mig inte för att få den placeringen. Men ibland kan det gå snett, Man hamnar där man hamnar och det gäller att fortsätta vara enveten och tåla blodsmak i munnen, säger han och skrattar till. Jag tänker om jag lever och få ha hälsan ställa upp nästa år också. Då hoppas jag givetvis på en mer framskjuten placering.

ANNONS

När vi frågar om fem författare Hasse Ekbrand läser med förtjusning får vi följande lista av honom:

1. Ann Rosman: ”Marvatten”.

2. Maria Gustafsdotter: ”Boken om Jonas”.

3. Lennart Brohed: ”Sanningen om enslingen på Berggylteskäret”.

4. Björn Hellberg: ”Lastbart”.

5. Stefan Edman: ”Bohuskusten förr och nu”.

Planerar bokmässan på Oscars

Just nu planerar Hasse den traditionella bokmässan på Oscars frampå sensommaren och givetvis fler bokutsläpp med gästbesök av författare.

Så länge det finns författare och det kommer ut böcker kan det samarbetet med oss bokhandlare skapa intresse för böcker och det är förstås viktigt. Jag önskar att ännu fler läser för det ger så mycket värde för människan, säger han.

När vi talar om den fysiska bokens framtid och konkurrensen från ljudböcker säger han:

– Jag har hört och sett så mycket om ljudböcker. De fyller sin plats den dag du inte kan se att läsa böckerna. Det allra viktiga är att du får din läsupplevelse oavsett hur du går till väga.

Hasse Ekbrand är en av Lysekils omtalade profiler. Ständigt har han något på gång. Oavsett om det gäller besök av författare eller artister i Stadsparken. En kämpe som aldrig ger upp och en verklig ambassadör för Lysekils bästa.

Hasse Ekbrand

Ålder: 79 år.

Bor: I Lysekil.

Yrke: Bokhandlare och nöjesentreprenör.

Familj: Hustrun Maj, barnen Mats och Joakim.

Hobby: Löpning, skidåkning och förstås att läsa böcker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS