Birgitta Ohlsson med familj flyttar snart till Washington DC, eftersom Birgitta har fått ett jobb på NDI, National Democratic Institute, som leds av USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright.
Birgitta Ohlsson med familj flyttar snart till Washington DC, eftersom Birgitta har fått ett jobb på NDI, National Democratic Institute, som leds av USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright. Bild: Erik Simander/TT

Birgitta Ohlsson längtar inte tillbaka till partipolitiken

Birgitta Ohlsson hade ägnat nästan hela sitt vuxna liv åt Liberalerna när hon för ett par år sedan lämnade allt vad partipolitik heter. Nu börjar hon ett nytt jobb i Washington DC. Frågan är bara när det går att flytta.

ANNONS

Det bara small. Tidigare EU- och demokratiministern Birgitta Ohlsson (L) gick i hällande regn mellan två möten när hon halkade på kullerstenarna i en sluttning och blev liggande med bruten fot på den ödsliga gatan.

– Jag hade tur. Det kom en snäll bilist som stannade och skjutsade mig till akuten på Södersjukhuset. Men smärtan var olidlig, värre än att föda barn, säger hon efter att ha kommit hem nyopererad med ett par kryckor och foten i gips.

Fyra ben var brutna. Så nu sitter Birgitta Ohlsson där hon sitter, hemma i lägenheten i Stockholm. Gipset ska vara kvar i sex veckor.

ANNONS

Det kunde ha hänt vid en lägligare tidpunkt. Hon är i flyttartagen eftersom hon har fått ett nytt jobb i Washington och det är en del praktiskt att fixa med. Men den brutna foten är kanske inte det största problemet – det är pandemin.

– Tanken har varit att vi ska flytta i början av hösten. USA är hårt drabbat, mitt amerikanska kontor är fortfarande stängt så det är inte lika bråttom att komma dit. Men hela familjen ser fram emot det här och barnen tycker att det ska bli ett äventyr.

Albright chef

Birgitta Ohlsson kommer att arbeta på NDI, National Democratic Institute, ett organ som har koppling till det demokratiska partiet i USA och leds av landets förra utrikesminister Madeleine Albright. En stor del av USA:s demokratibistånd kanaliseras via de två stora politiska partierna Demokraterna och Republikanerna.

Birgitta Ohlsson fyller 45 år den 20 juli.
Birgitta Ohlsson fyller 45 år den 20 juli. Bild: Erik Simander/TT

NDI arbetar med demokratistöd i utvecklingsländer och Birgitta Ohlsson är ny chef för den avdelning som stöttar politiska partier.

– Det handlar både om länder med auktoritära regimer och länder som har tagit de första stegen mot demokrati.

Själv lämnade hon partipolitiken 2018 efter att i 25 år ha varit engagerad i Liberalerna, bland annat som partiets utrikespolitiska talesperson och som EU- och demokratiminister 2010–2014. Hon hann också utmana Jan Björklund om partiledarposten innan hon till sist drog tillbaka sin kandidatur.

ANNONS

Är du en stridbar och kontroversiell person?

– I politiken kunde det nog uppfattas så. Det är en tuff bransch. Och jag fick ofta höra att jag var arg och hård i tv-debatter, att jag log för lite. Men jag sysslade ju ofta med allvarliga ämnen som folkmord, diktatur och våld mot kvinnor. Privat är jag nog rätt glad och skrattar ofta.

Vad skulle få dig att återvända till politiken? En ministerpost?

– Jag känner ingen större längtan att komma tillbaka. Jag är också väldigt känslig för vilka koalitioner som kan bli aktuella. Jag är socialliberal och står för en human flyktingpolitik och modern feminism. För mig går det en röd linje vid samarbete med SD.

Starkt engagemang

Efter partipolitiken inställde sig förstås frågan vad hon nu skulle ägna sig åt. Under ett år i Oxford där maken Mark var gästforskare fick hon tid att fundera. Hon ville komma till ett sammanhang som stämde med hennes värderingar.

Hon hade haft uppdrag för NDI som valobservatör och när hon en dag kollade på deras hemsida såg hon att de annonserade ut en tjänst.

– Varför inte, tänkte jag. Det får bära eller brista.

Hur länge Birgitta Ohlsson kommer att bli kvar i Washington DC vet hon inte. Tjänsten är inte tidsbegränsad.

ANNONS

Något hon alltid lär ha kvar är det starka engagemanget i feministiska frågor. I sin bok ”Duktiga flickors revansch” (2017) ville hon uppvärdera den duktiga flickan som pluggar till alla prov, får höga betyg och är ambitiös.

– Ansträngningar ska löna sig i plånbok, karriär och självkänsla. För egen del är jag inte duktig överallt eller hela tiden förstås. Man väljer sina områden. Jag kommer aldrig att bli den perfekta bullbakande mamman. Man får bygga sig själv lite grand, inte minst som kvinna.

Birgitta Ohlsson

Ålder: Fyller 45 år den 20 juli 2020.

Gör: Ny chef för demokratistöd till politiska partier på National Democratic Institute i Washington DC.

Bor: I Stockholm, men är på väg till Washington.

Familj: Maken Mark Klamberg. Barnen Stella, 10, och Olivia, 6.

Så firar hon födelsedagen: ”Jag är ingen storfirare av egna födelsedagar men får jag välja haltar jag med kryckorna till favoritrestaurangen och tar en tunnbrödspizza.”

Om att fylla 45: ”Min farbror Bengt avled i covid-19 på kryssningsfartyget Zaandam i mars, och under coronatiden har jag funderat mycket på vad som är viktigt i livet. Men jag tänker inte så mycket på min ålder.”

Har skrivit: ”Duktiga kvinnors revansch” (2017) och barnboken ”Lev som du vill – Tio svenska kvinnor visar vägen” (2020).

Drivkraft: "Vreden över människors ofrihet."

Politisk karriär i korthet: Ordförande för Liberala ungdomsförbundet 1999–2002, Republikanska föreningens ordförande 2002–2005, riksdagsledamot 2002–2010 och 2014–2018, ordförande för Liberala kvinnor 2007–2010, EU- och demokratiminister 2010–2014.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS