Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När Birgit Johansson Rytterhag först öppnade sin second hand-butik Gråbos Loppis/Second hand höll hon till i en stuga hon fick låna gratis. Numera huserar hon i en lokal i Gråbo industriområde. ”Stugan blev snabbt för liten. Folk är jättegenerösa”, säger hon. Bild: Anna Edlund

Birgit kämpar för de mest utsatta på Sri Lanka

Öriket Sri Lanka har länge haft en speciell plats i hennes hjärta. När hon så gick i pension bestämde sig Birgit Johansson Rytterhag för att försöka göra något för landets mest utsatta. Lösningen blev en second hand-butik.

En barnfamilj har fått ett nytt hus – i stället för det plåtskjul de tidigare bodde i. Det har byggts ordentliga toaletter i byn och nu ska fler familjer få hjälp. Birgit Johansson Rytterhag visar foton och berättar engagerat om sin senaste resa till Sri Lanka.

– Jag var där och kollade så att allt fungerar, att det vi skickat pengar till blivit gjort. Jag är noga med att ta bilder. Jag vill att människor ska se att pengarna verkligen kommer fram.

Allt överskott till välgörenhetsprojektet

I second hand-butiken i Gråbo som Birgit driver sedan hösten 2015 sitter flera foton från Sri Lanka på väggarna. Efter att lokalhyran är betald går resterande pengar till välgörenhetsprojekt Birgit startat i landet hon kallar sitt andra hemland.

– Så fort jag åkt hem så längtar jag tillbaka. Det är något speciellt. Det sitter kvar i hjärteroten.

Överskottet från second hand-butiken går oavkortat till det välgörenhetsprojekt Birgit har startat.. Bild: Anna Edlund

Birgit var 24 år när hon första gången reste till Sri Lanka på semester och hon föll direkt för både landet och invånarna.

– Det sägs att Sri Lanka är det leende landet, och jag mötte verkligen så många trevliga människor. De var så välkomnande. Det kändes nästan direkt som att man var en av dem.

Stannade i tre månader

Birgit gjorde därefter ytterligare några semesterresor till Sri Lanka innan hon bestämde sig för att stanna en längre period. Hon påbörjade en akupunkturutbildning och blev kvar så länge visumet räckte – tre månader.

– Då var kriget i Sri Lanka intensivt, minns Birgit. Jag blev faktiskt lite skrämd. Varje dag på väg till min utbildning stod jag vid en busshållplats i Colombo och väntade. När jag kom hem hörde jag att de hade bombat just den platsen. Då kände jag mig skärrad. Det tog ett tag innan jag åkte tillbaka, jobb och annat hindrade också.

Birgit gör en kort paus innan hon konstaterar att det dröjde ända tills hon blivit pensionär innan hon tog sig till Sri Lanka igen. Hon arbetade tidigare som enhetschef på ett äldreboende men gick i pension våren 2015.

– Jag har alltid haft mycket att göra. Först tänkte jag ”det ska bli skönt att vara ledig”. Men när sommaren gått och hösten kom kände jag ”jag kan inte bara gå så här”.

Besökte äldreboenden och barnhem

Birgit skrattar lite och berättar sedan att hon tillsammans med sin man då reste till Sri Lanka. Hon funderade på om hon inte skulle kunna göra något för att stötta landets mest utsatta. De besökte äldreboenden och barnhem.

– Fast de hade det ändå ganska bra, med deras mått mätt, säger Birgit.

I nästa andetag förklarar hon att flera av hennes vänner i Sri Lanka försvann i samband med tsunamin 2004, men en lyckades hon återfinna: Densil Fernando.

– Han undrade ”kan du tänka dig att hjälpa människor med dåliga bostäder?”. Det lät som en jättebra idé!

Birgit, som väl hemma igen öppnade second hand-butiken i syfte att få in pengar till husbyggen och annat, ler en aning när hon fortsätter:

– Densil är min förlängda arm nu. Utan honom hade jag inte fixat det här över huvud taget. När vi skulle bygga nya toaletter fick han fjäska för kyrkan. De bestämde om man fick koppla på avloppet. Det är bra att ha någon som känner till hur det fungerar där borta.

Då kom glädjetårarna...

Birgit berättar vidare om ett speciellt möte under den senaste resan till Sri Lanka. Hon träffade en man i trettioårsåldern som blivit lårbensamputerad.

– I Sri Lanka måste man betala själv för en protes och det tar lång tid att få ihop tillräckligt med pengar. Vi hjälpte honom till en klinik och såg till så att han fick en protes. Jag fick se honom med den innan vi åkte hem. Det kom lite glädjetårar då. Han sa ”nu ska jag börja cykla”.

Även vid denna resa var Birgits make med. Tidigare har också hennes dotter följt med till Sri Lanka.

– När min dotter fyllde femtio var vi där och då hade det första huset, till barnfamiljen, just blivit färdigställt. Vi ordnade en liten fest för arbetarna.

Inte fult längre

Butiken i Gråbo ska snart öppna för dagen och Birgit förklarar att hon märkte ett litet uppsving i handeln vid jul.

– Fjolårets julklapp var ju second hand-plagget. Förr var det nästan skämmigt att handla på second hand men nu är det inte fult längre.

Så länge hon orkar kommer Birgit fortsätta att driva butiken och sina projekt i Sri Lanka – och i framtiden skulle hon inte ha något emot att ännu en gång tillbringa lite längre tid i sitt andra hemland.

Birgit skrattar återigen en aning samtidigt som hon lägger till:

– Jag lider mycket av vintern här. Det enda som stoppar mig från att åka till Sri Lanka nu är att någon måste stå i butiken. Annars skulle jag gärna åkt ner i oktober och hem igen i maj.

Birgit Johansson Rytterhag

Ålder: 69 år.

Familj: Make, två barn, fem barnbarn, ett barnbarnsbarn, en hund.

Bor: Gråbo.

Gör: Driver Gråbos Loppis/Second hand.

Intressen: Trädgård, blommor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.