Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Numera skriver Jeanette Åkerlund från Kungälv alla sina låttexter på svenska. Med ett enkelt och vardagligt språk hoppas hon att många ska känna igen sig. Till vardags jobbar hon som begravningsrådgivare.
Numera skriver Jeanette Åkerlund från Kungälv alla sina låttexter på svenska. Med ett enkelt och vardagligt språk hoppas hon att många ska känna igen sig. Till vardags jobbar hon som begravningsrådgivare. "Det är det finaste jobb jag haft, och jag har ändå provat rätt många", säger hon. Bild: Lars Hjertberg

Begravningsrådgivaren Jeanette hittade livets melodi

Jeanette Åkerlunds sköna altstämma har alltid haft lätt att hitta en uppskattande publik, och musiken har följt henne likt en varm vän genom livet. I rollen som begravningsrådgivare är hon tillbaka i det kyrkorum där hon en gång lärde sig ta ton. Och aldrig har hon trivts bättre.

När Jeanette Åkerlund på 70-talet växte upp i det lilla småländska samhället Virserum fanns nästan allt inom räckhåll för de cirka 2500 invånarna.

Den framgångsrika möbelindustrin stod som en garant för tryggheten, och skulle äventyret ändå locka kunde det snirkliga smalspåret ännu ta passagerare till både Västervik i nordost, och Växjö i sydväst.

Väldigt tillåtande miljö

Inte konstigt att det under sådana förutsättningar klingade särskilt vackert från Pingstkyrkans lokaler.

– På deras scen kunde man tidigt få utrymme för sitt musicerande. Det var en väldigt tillåtande miljö och själv sjöng jag rätt ofta solo i kyrkan, säger Jeanette, som ett halvt sekel senare fortfarande känner sig lika hemma i kyrkorummet som någonsin den lilla Virserumstjejen med den stora rösten.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Sedan 2002 utgör Kungälv en fast punkt i tillvaron, men vägen dit tvingade henne långt utanför det trygga smalspårets sträckning:

# Folkhögskola med musiklinje i Bromma.

# Jobb som ungdomsledare i en missionsförsamling i Mockfjärd.

# Som nygift ett kort mellanspel i Lidingö.

# Därefter Gotland, Jönköping och Lindesberg innan hon, maken Lennart och familjen bestämde sig för att Kungälv skulle bli deras plats i tillvaron på lite längre sikt.

– Vi kände att vi behövde slå ner pålarna ordentligt, inte minst för våra fyra barns skull, säger Jeanette som genom alla uppbrott och flyttar alltid behållit närheten till sången och musiken.

– Fast det var egentligen först sedan vi kom hit till Kungälv som jag hittade andra musikanter att spela tillsammans med. Och dessutom fler möjligheter att spela ute för publik.

Engagemangen duggade tätt

Coverduon Raspberry blue gjorde sig snart ett namn och engagemangen duggade tätt.

– Men när jag 2013 fick chansen att göra en egen cd-skiva kände jag allt tydligare att det var min egen musik jag ville satsa på.

Har du inte drömt om att helt kunna försörja dig på musiken?

– Jag har aldrig riktigt tänkt på det sättet. Jo, förresten – kanske som ung. Men inte så att jag haft något behov av att bli någon stor och känd artist, jag är bara väldigt glad om jag får komma ut och sjunga mina sånger.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Under 18 år i Kungälv har påhuggen avlöst varandra. Skola, barnomsorg, kontorsjobb.

– Och innan jag gick in i väggen våren 2016 jobbade jag som personlig assistent. Jag har egentligen trivts bra med alla uppdrag, men ändå förstås någonstans i bakhuvudet tänkt: Vad ska jag egentligen bli när jag blir stor?

"Det finaste jobb jag haft"

Nu funderar Jeanette inte längre i de banorna. Nu vet hon att jobbet som begravningsrådgivare erbjuder nästan allt det hon fantiserat om.

– Efter sjukskrivningen sökte jag efter ett jobb som jag till stor kan sköta hemifrån, där jag kan styra min egen tid – och samtidigt låta musiken få den plats den behöver, säger Jeanette Åkerlund och verkar nästan lite förvånad över att det fanns ett uppdrag som hade allt det där hon letat efter.

– För mig är det här det finaste jobb jag haft, och jag har ändå provat rätt många!

Vill vara en trygg hamn

Som begravningsrådgivare har hon överblicken, kunskapen och kontaktnätet som gör att anhöriga kan få precis den begravning de önskar.

Det kan till exempel handla om transporter till krematorier och bårhus, kontakter med gravstenshandläggare eller jurister inför bouppteckningen. Annonsering, kistval, blomsterarrangemang och lokal för minnesstund.

– Jag måste försöka vara den trygga hamnen mitt i stormen, göra det svåra lättare.

Drömmer om en bok

Parallellt med begravningsuppdragen odlar Jeanette sina kreativa intressen för att varsamt slå vakt om den plats i livet hon nu äntligen hittat.

Hon målar, leker med orden till nya låttexter, och bli inte alltför förvånad om du en dag ser en bok med Jeanette Åkerlunds namn på. Det projektet utgör nästa önskedröm.

Men tills vidare är det i första hand via musiken hon möter sin publik. Altsångerskan från Kungälv, som sjunger nästan allt.

Jeanette Åkerlund

Ålder: Fyller 52 år på långfredagen (10 april).

Familj: Maken Lennart och fyra utflugna barn mellan 21 och 27 år.

Bor: Villa i Kungälv.

Yrke: Sångerska, låtskrivare och begravningsrådgivare på Lavendla begravningsbyrå.

Fritidsintressen: Spela och sjunga, skriva musik, måla, att vara nära naturen. Vänner och familj.

Favoritmusik: Helst country, jazz och pop, men egentligen allt utom hårdrock.

Senast lästa bok: ”Mogna vackert” av Britta Hermansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.