Ola Skinnarmo firar 50-årsdagen med familjen i förtid. På själva dagen befinner han sig på Svalbard i Norge.
Ola Skinnarmo firar 50-årsdagen med familjen i förtid. På själva dagen befinner han sig på Svalbard i Norge. Bild: Claudio Bresciani / TT

Äventyraren fascineras ännu

Rädsla kan vara den förnuftigaste känslan i vissa lägen, konstaterar äventyraren Ola Skinnarmo. Men det mest värdefulla han tar med sig från sina expeditioner är de sköna naturupplevelserna.

ANNONS
|

Ola Skinnarmo är äventyraren som är känd för att följa i fotspåren efter historiska upptäcktsresanden. Som förste svensk har han skidat till såväl Sydpolen som Nordpolen. Han har följt rutten som den brittiske polarforskaren Ernest Shackleton gjorde till Antarktis en bit in på 1900-talet. Han har paddlat kajak runt Svalbard i forskaren Salomon August Andrées båt. Och tillsammans med sju andra har han färdats genom Nordostpassagen med sin segelbåt, fartyget Explorer of Sweden, 130 år efter upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiölds forskningsresa med skeppet Vega.

Donerade allt utom långkalsongerna

Premisserna skiljer sig dock en del mellan polarresor då och nu. Vill man uppleva kontrasten kan man besöka Grenna Museum i Gränna, där Ola Skinnarmos 2000-talsutrustning ställs ut invid utställningen om ingenjör Andrées olycksdrabbade resa till Nordpolen. Skinnarmo har donerat allt utom långkalsongerna, försäkrar han.

ANNONS

– De luktade för illa. Trots att jag hade tvättat dem sex gånger.

TT: Vad har man för bakgrund om man dras till den här sortens äventyr?

– En mamma som var mulletant och en pappa som var hurtig norrman, och de är bevisligen mer hemma i äventyrsvärlden än svenskar, för han var ute på strapatser jämt. Han tillhör den generation som är med sina barn i fjällen ständigt.

Försöker Ola Skinnarmo föra den traditionen vidare? Jodå, han har också med sig barnen ibland. Yngsta sonen Max var bara ett halvår när han besökte Svalbard för första gången med sina föräldrar och sin storebror Otto. Vid inloppet till den norska ögruppen tittade familjen på valrossar i tusenkilosklassen. Lille Max, iförd en specialsydd dräkt i Gore-tex som skydd mot det tuffa klimatet, fyllde sina lungor med frisk Svalbard luft – och skrek.

–  Han ville väl äta något, och det var första gången som jag insåg att valrossar hör riktigt bra, säger Ola Skinnarmo och skrattar.

Nyfikna valrossar och hungriga isbjörnar

Nyfikna valrossar med betar på drygt en meter är långt ifrån den allvarligaste faran som han har mött på sina expeditioner. Han har fått försvara sig mot hungriga isbjörnar, och har sett sin äventyrarpartner falla handlöst 30 meter ner i en glaciärspricka på Grönland (Torkel Ideström räddades lyckligtvis upp igen). Ola Skinnarmo har respekt för farorna i vildmarken, säger han, men framför allt njuter han av naturupplevelserna.

ANNONS

TT: Blir du aldrig rädd?

–  Ibland är man rädd. Om man ser till expeditionerna jag har gjort kan det ibland uppstå farliga situationer. Men rädslan är en ganska förnuftig känsla, det gäller bara att hantera den på rätt sätt så att man inte blir paralyserad utan kan agera.

50-årsdagen ska han tillbringa på Svalbard, som guide för en grupp resenärer. Långt ifrån festliga klubbar och krogar – men troligtvis ett av få ställen där man kan få 3 500 år gammal glaciäris i födelsedagsdrinken.

Det har gått ett tag sedan han som förste svensk, blott 26 år gammal, skidade till Sydpolen. Han åker fortfarande på egna äventyr, men numera får han ut mycket av de resor han gör med sina kunder, som också kan lära honom en hel del. Inte minst att den som håller sig ”glad och stark” kan klara av strapatser till långt upp i åldrarna.

–  Jag har haft med mig deltagare på Kilimanjaro som varit över 70 år och som har klarat det galant. Men det krävs nog att man håller i gång och tränar regelbundet.

TT: Hur håller du dig själv i trim?

–  Jag rör på mig i mitt jobb, jag vandrar och skidar. Jag har också gymkort, men det är himla trist att träna inomhus.

ANNONS

Den bästa träningen får han av att gå till jobbet varje morgon. Ola Skinnarmo bor på ena sidan av Brunnsviken i Stockholm, och har kontoret på den andra. Den promenaden gör mycket för konditionen – samtidigt får han njuta av sköna omgivningar. Naturens skönhet, det är livskvalitet, tycker han.

Varit på Nordpolen tio gånger

–  Jag har fått vara på våra vackraste platser. Jag har fått bestiga Kilimanjaro 15 gånger och jag har varit på Nordpolen 10 gånger. Jag slutar aldrig att fascineras av ett lejon på Afrikas savann. Jag är lyckligt lottad som får hålla på med det jag gör.

Ola Skinnarmo firar 50-årsdagen med familjen i förtid. På själva dagen befinner han sig på Svalbard i Norge.
Ola Skinnarmo firar 50-årsdagen med familjen i förtid. På själva dagen befinner han sig på Svalbard i Norge. Bild: Claudio Bresciani / TT
Ola Skinnarmo har verkat som äventyrare i 25 år och arrangerar i dag resor till spännande platser.
Ola Skinnarmo har verkat som äventyrare i 25 år och arrangerar i dag resor till spännande platser. Bild: Claudio Bresciani / TT

”Jag slutar aldrig att fascineras av ett lejon på Afrikas savann. Jag är lyckligt lottad som får hålla på med det jag gör.”

Fakta

Ålder: Fyller 50 år den 31 maj.

Gör: Äventyrare och föredragshållare. Driver företaget Expeditionsresor som anordnar äventyrsresor.

Bor: Bergshamra, Solna.

Familj: Hustrun Kajsa och sönerna Max, 12, och Otto, 17.

Om att fylla 50: ”Det är härligt att jag har hunnit uppleva allt jag har gjort på de här 50 åren och att jag känner mig stark och ganska ung. Det är en fördel med åldern att man lär sig av sina misstag, och förhoppningsvis av andras. Så man blir väl lite klokare. Jag hoppas att jag känner mig lika stark vid 60.”

Så firar han födelsedagen: ”Med familj och vänner innan jag fyller. För väl på födelsedagen kommer jag att vara ute på Svalbard.”

Så kopplar han av: ”Pysslar med mina chiliplantor. Kontoret är en formidabel djungel av chili.”

Stör sig på: ”Onödig byråkrati.”

ANNONS