”Fyndet får man med kunskap”, säger Bo Knutsson om vägen till framgång på antikmarknaden. Här med en romersk flaska. Nu fyller ”Antikrundan”-experten Bo 75 år.
”Fyndet får man med kunskap”, säger Bo Knutsson om vägen till framgång på antikmarknaden. Här med en romersk flaska. Nu fyller ”Antikrundan”-experten Bo 75 år. Bild: Clas G Carlsson

Antikexperten Bo Knutsson har sitt yrke som hobby

Han firar 45 år som konsthandlare i år. Intresset driver antikexperten Bo Knutsson som har sitt yrke som hobby och inte lockas av pensionärstillvaron.

ANNONS

Genom åren har många fått ta del av hans expertkunskaper, inte bara i butikerna i Stockholm och Vänersborg, utan de senaste tre årtiondena också i det populära tv-programmet ”Antikrundan”. Bo Knutsson tröttnar aldrig på att resa landet runt och möta människor och deras klenoder.

Under en enda inspelningsdag kan han träffa tusen personer – vilket förstås är skälet till höstens inställda evenemang. Coronapandemin har även satt stopp för mässor och föreläsningar, där Knutsson annars brukar ta plats. Trist, tycker han, liksom många andra.

– Många kunder ringer och säger: ’jag har så himla tråkigt’. Men så börjar man prata om gemensamma intressen, och så är man inne i ett intressant samtal, som kanske till och med slutar med att man antingen säljer eller köper något.

ANNONS

I Bo Knutssons bransch ingår möten med människor som en självklar och rolig del av yrket. Vanan att ta folk har han med sig från barndomen. Han växte upp i en lantbrukarfamilj i Marks kommun. Föräldrarna förrättade också auktioner och i hemmet passerade en mängd köpare och säljare, ofta med spännande personligheter.

Samlade på frimärken

Unge Bo samlade på frimärken och snusdosor. Med åren började han intressera sig alltmer för kulturhistoriska föremål och deras epoker. Han pluggade ekonomi och nationalekonomi och efter några år som anställd på länsstyrelsen vågade han satsa fullt ut på sin hobby och öppnade butik i Vänersborg.

Fortfarande är nyfikenhet motorn bakom allt, och han lär sig ständigt nya saker.

– Får jag in något föremål som jag börjar lura på kan jag gå upp till biblioteket mitt i natten och börja läsa. Det är spänning hela tiden.

Bild: Marcus Ericsson

Han har varit ordförande i Sveriges konst- och antikhandlareförening och i den internationella motsvarigheten Cinoa. Kontaktnätet är världsomspännande och han deltar med sina objekt på mässor i både London, Bryssel och New York. Ibland har han varit tidigt ute med nya trender, men Bo Knutssons säkraste råd till den som vill investera i antikviteter är att köpa kvalité. Det är viktigare än epok.

ANNONS

Ingen favoritepok

Han har själv ingen favoritepok. Objektet är det viktiga.

– Jag kan tända lika mycket på ett romerskt glas som på ett nutida glaskonstverk av Peter Hermansson, på ett fantastiskt barockföremål eller en 1900-talsmöbel – om det är tillräckligt bra.

Vid en stor middag hemma – använder du en enhetlig servis eller blandar du?

– Då är jag är rätt klassisk, så det blir oftast en servis. Men däremot kan det nog bli lite olika bestick. Om vi äter soppa kan vi ha skedar som Axel von Fersen har ägt. Och till huvudrätten har vi kanske knivblad, stämplade Wedevåg, med skaft av silver och sköldpadd från 1700-talets mitt, som är av den klassen att även von Fersen skulle kunna ha haft dem.

Fyndar du på loppis och second hand-butiker ibland?

– Ja, jag tittar ju alltid, men det är slumpen som avgör om man råkar vara där vid rätt tillfälle och vid rätt sekund, för det är ju ofta fråga om sekunder, säger Bo Knutsson och fortsätter:

– Men ingen gör fynd utan kunskap. Är det här verkligen värt hundra kronor eller tusen kronor, eller är det värt tio tusen? Det är inte alltid så lätt att veta utan eller ett tränat öga.

ANNONS

Lever nästan alltid med jobbet

Bo Knutsson medger gärna att han lever med sitt jobb praktiskt taget jämt. Sedan 15 år arbetar han med sonen Fredrik och att gå i pension – nej, det förespeglar honom inte.

Ska han rensa tankarna sker det bäst vid spisen, där han lagar fisk eller vilt på råvaror från trakten. Han lyssnar gärna på klassisk musik under tiden, allt från Mozart till Ravel eller Arvo Pärt. Annars uppskattar han långfärdsskridskor och utförsåkning, och hälsar gärna på dottern som bor ”mitt i backen” i Schweiz.

– Och får man inte åka dit hoppas jag på ordentliga isar i Västergötland, Värmland, Dalsland och Bohuslän. Jag rör mig gärna utomhus.

Bo Knutsson

Ålder: Fyller 75 år den 9 november.

Gör: Konsthandlare och expert i Antikrundan. Driver Bo Knutsson Antik & Konsthandel.

Bor: Vänersborg.

Familj: Frun Anita, sonen Fredrik och dottern Sara.

Så firar jag födelsedagen: Med en utomhussopplunch med ett antal vänner och familj, och några övningar i samband med det. Har man sedan tur får man kanske gå på klassisk konsert med Old Ox Chamber Orchestra här i närheten.”

Om att fylla 75: ”Så länge jag är nyfiken och har kul med det jag gör på dagarna så fortsätter jag med det.”

Läser helst: Facklitteratur inom historia. Gärna en deckare då och då.

Bästa fyndet: ”En ram jag köpte för två kronor under studieåren – och inom ramen fanns ett japanskt träsnitt av Utamaro som jag så småningom sålde i London för en ansenlig peng.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS