Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Mycket av världen pågår inuti våra egna huvuden. Vill vi ändra på världen är det kanske där vi måste börja", skriver Annelie Pompe i sin tisdagskrönika.

Annelie Pompe: "Hur man blir mer positiv"

"Att vara positiv är att vara flexibel och anpassningsbar i sitt sinne", skriver äventyraren och tisdagskrönikören Annelie Pompe.

Häromveckan inträffade en sådan slags jobbdag då mycket gick fel. Det var dagen då telefonen gav upp, datorn kraschade och min backup inte funkade innan jag skulle föreläsa. Det var stressigt och tvunget att fixas på 20 minuter. Det var en rolig utmaning. Av någon anledning blev det jättebra på slutet, kanske en av de bättre föreläsningarna i år. Det var dagen jag hittade inspiration till denna krönika. En av de avslutande frågorna från publiken var ‘hur gör man för att vara mer positiv’? Det startade dessa tankar kring att stretcha sina tankar.
 

Under ytan trivs Annelie Pompe som fisken i vattnet. Bild: Privat 
Under ytan trivs Annelie Pompe som fisken i vattnet. Bild: Privat 

Du har säkert hört det hurtiga rådet ‘tänk positivt’. Det är kanske ett av de svåraste råden att följa. Eftersom våra hjärnor verkar ha en ganska stor mängd stenålderstänk kvar, lägger hjärnan stor vikt vid att leta efter negativa hot och faror och fokusera på att undvika dem. Cirka 90 procent av tankarna vi tänker varje dag är samma som i går och därmed är det svårt att kontrollera våra vanemässiga tankemönster. Ju mer vi försöker undvika att tänka negativt desto svårare blir det. 
Du har kanske märkt att dina känslor och tankar påverkar ditt sätt att se på världen omkring dig. Hjärnan gillar att förväntningar och förutfattade meningar infrias. Ofta letar vi efter att ha rätt. Letar vi efter fel kommer vi hitta fel. 
Så mycket av världen pågår inuti våra egna huvuden. Vill vi ändra på världen är det kanske där vi måste börja.

Att vara positiv är att vara flexibel och anpassningsbar i sitt sinne. Ju mer du kan tänja dina tankar desto fler synvinklar har du. Det handlar helt enkelt om att flytta sitt fokus. Det tar tid och tålamod att träna upp, precis som det tar tid att träna sina muskler. Att öka fokus handlar om att uppfostra sina tankar. En meditationslärare liknade denna träning vid att fostra en söt men ostyrig hundvalp till att sitta still. Hundvalpen vill hela tiden springa iväg åt olika håll, men man måste ha tålamod att ofta och utan att bli arg flytta tillbaka valpen till stillasittande. 
Att vara mer positiv handlar om att vara mindre negativ. Kanske kan det räcka med att inte klaga på en hel dag. Klarar du det?

Även en äventyrare tar sig tid att bara ta det lite lugnt emellanåt. Bild: Privat
Även en äventyrare tar sig tid att bara ta det lite lugnt emellanåt. Bild: Privat

Man föds inte positiv eller negativ. Det är lätt att fly genom att säga ‘jag är pessimist och kan inte ändra på det’ (dessa människor kallar sig ofta ‘realister’). Men optimism är inget man tillskriver sin personlighet utan är snarare en inställning. Det är i den processen som du har ett val i hur du vill tolka det som pågår. Du kan sällan kontrollera din omgivning, men du kan kontrollera vilken inställning du vill ha till den. Den kroppsliga hälsan påverkar också optimism. Ser du till att din kropp mår bra och har en positiv kroppshållning kommer detta smitta av sig på ditt sinnestillstånd. Är du mer positiv kommer du dessutom smitta av dig på din omgivning, vilket ju är positivt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.