Anna Bergendahl är snart färdig läkare och håller igång sångkarriären.
Anna Bergendahl är snart färdig läkare och håller igång sångkarriären. Bild: Christine Olsson/TT

Anna vill ge tröst och hopp

Med sin medverkan i "Idol" och Melodifestivalen blev Anna Bergendahl en välkänd artist och låtskrivare. Mindre känt är kanske att hon snart är färdig med sin läkarutbildning.

ANNONS
|

Just nu skriver Anna Bergendahl sin examensuppsats vid Örebro universitet där hon går sista året på läkarprogrammet. Det är ingen tillfällighet att hon valt den yrkesbanan vid sidan om artistkarriären.

–  Min pappa är läkare och kom alltid hem glad efter en dag på jobbet. Ända sedan jag var liten har jag sett hans engagemang för patienterna och hört hans berättelser. Och jag märker själv hur mycket jag tycker om patientkontakten så jag känner att jag har hamnat rätt.

Krävdes sex högskoleprov

Det betyder inte att allt har gått som en dans. Hon fick kämpa för att komma in på utbildningen och behövde först komplettera sin samhällsvetenskapliga gymnasieutbildning med ett naturvetenskapligt basår. Sedan krävdes det sex högskoleprov, eller om det var sju, innan hon blev antagen.

ANNONS

I juni nästa år tar hon examen och det första ordet hon använder när hon ska beskriva känslan är ”läskigt”.

–  Det är ju ett enormt ansvar att vara vårdpersonal. En läkare läser fem och ett halvt år, totalt tolv år innan man är specialist, och det finns inte en chans att komma ihåg allt. Man vill inte göra fel, inte missa ett lindrigt symptom som kan vara tecken på något allvarligt. Och samtidigt vill jag vara en empatisk medmänniska. Det är stora skor att fylla, känner jag.

Har alltid velat bli både sångerska och läkare

Parallellt med allt detta är ju Anna Bergendahl också sångerska och låtskrivare och sedan i somras har hon turnerat med sitt band runt om i Sverige. Så har det sett ut de senaste åren. Med undantag för några avbrott i samband med Melodifestivalen 2019 (med låten ”Ashes to ashes”) och 2020 (”Kingdom come”) har hon pluggat och musicerat samtidigt.

–  Det har funkat bra eftersom jag oftast spelar på helgerna. Jag tycker så himla mycket om att möta min publik och att skriva låtar så det skulle jag inte kunna välja bort och inte läkaryrket heller. Jag har alltid velat bli både sångerska och läkare och jag hoppas det går att kombinera även i framtiden.

ANNONS

Finns det likheter mellan de två?

–  Jag tycker att båda jobben handlar mycket om att ge tröst och hopp. Det hämtar jag själv från musiken och det är ju det minsta man kan ge om man arbetar i vården.

Som barn var Anna Bergendahl en solstråle som älskade att sjunga på fester och få applåder och uppmärksamhet. Kärleken till sång och musik har inte minskat med åren men hon har blivit lite tudelad inför det där att stå i centrum. På en stor fest är det nog ingen i dag som tycker att hon tar en massa plats, det tror hon inte själv i alla fall.

Tycker inte om att bli igenkänd

Berömmelse har aldrig varit en drivkraft och hon tycker inte om att bli igenkänd och tittad på när hon inte uppträder. Men igenkänd blir hon, även när läkarrocken sitter på.

–  Just där är det inget problem, tycker jag. Det kan fungera som en ”icebreaker”, man kan skratta lite åt det tillsammans.

Fick panikattacker

För några år sedan uppmärksammades det att Anna Bergendahl hade fått panikattacker. Det sammanföll med att hennes pappa fick komplikationer efter en operation samtidigt som hon själv hade det pressat.

–  Det var under det första tuffa året på läkarprogrammet. Jag hade enorma krav på mig själv, missade en tenta och allt rasade. Då var det som att allting kretsade runt mig. I dag tar jag inte mig själv på så stort allvar. Jag är på en annan plats i livet, så jag tror inte att det kommer hända igen.

ANNONS

Nu har Anna Bergendahl just släppt en julsingel, ”Christmas day”. Nyligen blev det också klart att hon ställer upp i Melodifestivalen 2022 med låten ”Higher Power”.

Blickar hon tio år framåt ser hon sig som mamma till en massa barn. Förhoppningen är också att både läkar- och artistkarriären rullar på. Tittar hon i stället tio år bakåt har hon blivit betydligt tryggare i sig själv nu än hon var i 20-års åldern.

–  Jag tänker inte lika mycket på vad andra tycker och absolut inte lika mycket på hur jag ser ut. Nu är jag mera tillfreds i livet.

Anna Bergendahl har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, senast 2020.
Anna Bergendahl har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, senast 2020. Bild: Claudio Bresciani/TT
Anna Bergendahl har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, senast 2020.
Anna Bergendahl har tävlat i Melodifestivalen tre gånger, senast 2020. Bild: Claudio Bresciani/TT

"Jag har alltid velat bli både sångerska och läkare och jag hoppas det går att kombinera även i framtiden."

Fakta

Namn: Anna Bergendahl

Ålder: Fyller 30 år den 11 december.

Gör: Artist, låtskrivare och läkarstudent.

Aktuell: Med nya låten ”Christmas day”.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo, mamma, pappa och tre syskon med familjer.

Bakgrund: Slog igenom i ”Idol” 2008. Vann Melodifestivalen 2010 med ”This is my life”. Deltog även 2019 med ”Ashes to ashes” och 2020 med “Kingdom come”. Senaste EP:n "Vera” kom hösten 2020.

På fritiden: Gillar att äta chips, sträcktitta på tv-serier och spela tennis. Har börjat skjuta hagelgevär tillsammans med sin pappa som har jägarexamen. ”Jag gillar inte tanken på att jag ska döda ett djur men kan man äta kött borde man klara även det.”

Dessutom: Goodwill-ambassadör för FN-projektet Flicka, mot barnäktenskap och könsstympning.

ANNONS