Ann-Sofie Jeppson har lämnat sitt älskade Göteborg och flyttat till Skaraborg, närmare bestämt till Stenstorp där renoveringen av villan mitt i samhället pågår för fullt. I höst kommer hennes barnbok om Göteborgs historia ut, lagom till stadens 400-årsjubileum nästa år.
Ann-Sofie Jeppson har lämnat sitt älskade Göteborg och flyttat till Skaraborg, närmare bestämt till Stenstorp där renoveringen av villan mitt i samhället pågår för fullt. I höst kommer hennes barnbok om Göteborgs historia ut, lagom till stadens 400-årsjubileum nästa år. Bild: Marita Wass

Ann-Sofie drog till Stenstorp och skrev en bok om Göteborg

Ann-Sofie Jeppson har tillsammans med sin bror precis avslutat arbetet med en barnbok om Göteborgs historia. Hon har redan påbörjat nästa bokprojekt, nu handlar det om kvinnohistoria.

ANNONS

Ann-Sofie Jeppson trivs med utmaningar. Hon är beteendevetaren som blev reklamare och som senare läste vidare till arkitekt vid sidan av arbete och familj. Samtidigt har hon alltid skrivit, bland annat barnböcker. Så det är kanske inte så konstigt att hon, som beskriver sig som en urgöteborgare, inledde pensionärslivet med en flytt.

Flyttade till Stenstorp 2017

Tillsammans med sambon Bosse lämnade hon Brännö till förmån för Skaraborg och Stenstorp. Flyttlasset gick strax innan jul 2017.

– Man får kasta sig ut, säger Ann-Sofie och blickar ut över den stora tomten som omger henne och sambon Bosses nya hem, den gula tegelvillan från tidigt 1950-tal.

ANNONS

– Tomten är på 1500 kvadratmeter, fortsätter hon.

Ann-Sofie Jeppson trivs med nya utmaningar. Flytten till Stenstorp från Brännö som pensionär är en av de senaste.
Ann-Sofie Jeppson trivs med nya utmaningar. Flytten till Stenstorp från Brännö som pensionär är en av de senaste. Bild: Marita Wass

Paret har renoverat villan som ligger mitt i samhället. Nu är det bara ytskiktet och trädgården som återstår.

– Nu har vi kommit till det roliga, till det som syns.

Det var en passion för cykling och ett konsultuppdrag som fick dem att fastna för Stenstorp.

– När jag arbetade som arkitektkonsult fick vi i uppdrag att göra Falköpings kommuns översiktsplan. Jag blev förtjust i hur kommunen arbetade med Slow city och med sitt kulturarv, säger hon med hänvisning till bygdens rika fornlämningar och livsstilsrörelsen med rötter i Italien.

Frälsta efter cykelhelg

Paret tillbringade en helg med att cykla i trakten. De gillade det de såg och började leta efter hus. I stationssamhället Stenstorp vid Västra stambanan fann de det de sökte efter. Ett hus i ett levande samhälle.

– Här finns matbutik, tre museer, vårdcentral och tandläkare.

Flytten innebar inte att Ann-Sofie klippte banden till Göteborg utan hon fortsatte att arbeta i stan. Närheten till den tidigare hemstaden är viktig även sedan hon gått i pension. Två av de tre barnen bor där, precis som barnbarnet.

Att rota sig på en ny plats, är alltid en utmaning. Att göra det efter pensioneringen ställer krav. De naturliga platserna för att lära känna nya människor finns inte.

ANNONS

Många nya bekantskaper

Ann-Sofie har tack vare seniorgympan och konstföreningen i Falköping skaffat många nya bekantskaper. Hon har engagerat sig i Gunvor Johdets bonadssamling i Stenstorp, ett annorlunda museum där den broderade bonaden är stommen.

– Du får helt enkelt ta plats själv, söka dig till umgänge. Vi har initierat hundträffar på hundgården i samhället, berättar hon.

Parets hund, storpudeln Bruno, är ung. Det var först som pensionär som Ann-Sofie uppfyllde drömmen att skaffa hund. En dröm som funnits med sedan hon var tolv år och läste John Steinbecks "Resa med Charley".

– Livet med hund är jätteroligt, men det tar mer tid än jag trodde, säger hon.

Ann-Sofie Jeppson har precis påbörjat arbetet med en ny bok. Men det är hon själv som sätter schemat, behöver inte tänka på möten med vare sig byggare eller politiker, något som hörde till vardagen när hon arbetade som arkitekt.
Ann-Sofie Jeppson har precis påbörjat arbetet med en ny bok. Men det är hon själv som sätter schemat, behöver inte tänka på möten med vare sig byggare eller politiker, något som hörde till vardagen när hon arbetade som arkitekt. Bild: Marita Wass

Flytten är ett exempel som visar att Ann-Sofie alltid varit öppen för förändringar.

Ett annat exempel på det är när hon i 40-årsåldern, efter många år som reklamare, började läsa till arkitekt på Chalmers. Ett val hon inte ångrat, trots att det var tuffa år med en kombination av studier, arbete och familjeliv.

– Man lägger ner lika mycket arbete på att som reklamare marknadsföra vattenkranar som att göra en plan över stadsdelar, säger hon, glad över att ha haft möjligheten att göra båda.

Arkitekt och konsult

Som arkitekt har Ann-Sofie inte ägnat sig åt att rita hus utan mer med planer som påverkar människors vardag.

ANNONS

– Det handlar om allt från var skolan ska ligga till trygghet i bostadsområden, förklarar hon.

Under åren som arkitekt har hon bland annat arbetat på Göteborgs stads stadsbyggnadskontor och som konsult.

– När jag gick i pension arbetade jag på allmännyttans utvecklingsavdelning.

Pensionär eller inte, Ann-Sofie arbetar vidare med författandet.

– Det blir inte i samma tempo som när jag arbetade som arkitekt. Nu väntar inga möten med byggare eller politiker, säger hon, nöjd med att själv få sätta schemat.

I det gamla tingshuset i Stenstorp finns Gustaf Dalénmuseet som Ann-Sofie skrivit en bok om. Nu ska hon skriva om Cajsa Warg och andra kvinnor i den svenska historien.
I det gamla tingshuset i Stenstorp finns Gustaf Dalénmuseet som Ann-Sofie skrivit en bok om. Nu ska hon skriva om Cajsa Warg och andra kvinnor i den svenska historien. Bild: Marita Wass

Ann-Sofie har alltid skrivit och gav ut sina första barnböcker när de egna barnen var små. På senare år har hon åter börjat skriva böcker för de yngre läsarna, berättelser med knytning till historia och vetenskap. Den senaste kom ut i höstas och handlar om Stenstorpssonen, uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Daléns livsgärning.

Jens Ahlbom illustrerade boken, precis som han gjort i böckerna "Pelle och världsarvet" och "Polhem, världens snille".

Bokprojekt med brodern

I dagarna har Ann-Sofie avslutat ett bokprojekt med sin bror, Örjan Modén.

– Det är en barnbok om Göteborgs historia och som är tänkt att ges ut i höst, inför stadens 400-årsjubileum 2021.

Hon beskriver boken, "Framtidsfararen Götheborg", som en spännande resa i en tidsmaskin.

– Just nu är den ute på faktagranskning.

ANNONS

Med den färdigskriven är hon nu i full gång med nästa bokprojekt, ett projekt om 1700-talet och Cajsa Warg.

– Jag har skrivit om tre män så nu är det dags att skriva om kvinnohistoria.

Ann-Sofie Jeppson

Ålder: 69 år.

Familj: Sambon Bosse, tre barn, ett barnbarn och hunden Bruno

Bor: I villa i Stenstorp

Aktuell med: Har precis avslutat arbetet med en barnbok om Göteborgs historia tillsammans med sin bror.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS