Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Schedwin, ordförande i Rönnängs intresseförening, har blivit utsedd till Årets Tjörnbo 2018.
Anders Schedwin, ordförande i Rönnängs intresseförening, har blivit utsedd till Årets Tjörnbo 2018. "Det är en stor ära att få den utmärkelsen", säger han där han står på berget ovanför Rönnäng med det inbjudande havet i bakgrunden. Bild: Gustaf Östberg

Anders välkomnar till Tjörn med öppna famnen

Ett levande kustsamhälle med folk och rörelse kräver engagemang, något som Anders Schedwin har gott om. Är det inte en heldag med fokus på fiskerinäringen så är det något annat som gagnar Rönnängsborna.

När Anders Schedwin flyttade de få kilometerna från Klädesholmen på Tjörn till närliggande Rönnäng varnades han av sina gamla grannar. På Rönnäng bodde det så konstigt nyinflyttat folk, menade grannarna. Skulle han verkligen trivas?

– Och med nyinflyttade menade de folk från Åstol, Dyrön och Fladholmen! Jag brukar säga att vi bor i paradiset, det är inte dit vi är på väg, vi är redan här, säger han och blickar tankfullt ut genom panoramafönstret från det nybyggda huset uppe på berget i Rönnäng. Härifrån ser man Pater Noster och utsikten är betagande

Det går inte att ta miste på entusiasmen och stoltheten han känner inför sin omgivning.

Anders njuter av livet ombord på en fiskebåt i Rönnäng.. Bild: Gustaf Östberg
Anders njuter av livet ombord på en fiskebåt i Rönnäng.. Bild: Gustaf Östberg

I dag är han ordförande i Rönnängs intresseförening och en av de drivande bakom evenemanget Havets dag, vars mål är att visa upp fiskets betydelse i dåtid och nutid.

– Att Rönnäng har en livs levande fiskeflotta är unikt här på kusten, här finns fler än tio fiskebåtar i bruk. Fiskebåtarna visades upp nere i fiskehamnen vid bryggan och förra året hade vi 4 000 besökare på Havets dag. Då genomfördes evenemangen med god vilja. I dag har Havets dag en mycket mer professionell prägel. Det behövdes till exempel en säkerhetsplan, och det har vi tagit fram, berättar han.

Uppvuxen i Säve

Anders Schedwin är uppvuxen i Säve i Göteborg. Han och dåvarande hustrun var mycket seglingsintresserade och ville snart bo närmare vattnet på somrarna.

Redan på 1980-talet byggde de ett hus i Ängeviken på Tjörn norra sida.

När barnen blev äldre fick han och hans dåvarande hustru möjlighet att köpa ett hus på Klädesholmen.

– Det var mitt i finanskrisen på 1990-talet och skärgårdshusen var billiga. Folk kan inte ens tro att det är sant när jag berättar vad huset kostade, i dag har ju husen blivit löjligt dyra, säger han.

Kom in i gemenskapen

Att komma in i gemenskapen på mindre orter kan ibland vara svårt, speciellt om de åretruntboende bott på orten i generationer.

Men Anders tycker ändå det gick relativt smidigt.

– Jag brukar säga att jag närmade mig dem stående i en container. Jag renoverade huset och stod hela tiden i containern med skiten jag rivit ut, så jag hade väl rätt rang när de boende kom förbi, säger han och skrattar.

Anders hemma i bostaden visar upp några publikationer om skolfartyget Atene.. Bild: Gustaf Östberg
Anders hemma i bostaden visar upp några publikationer om skolfartyget Atene.. Bild: Gustaf Östberg

Han vill se ett levande samhälle hela året där alla slags människor är välkomna. Att många av husen närmast havet står tomma under vintern tycker han är lite tråkigt, men just i Rönnäng är många åretruntboende.

– Jag har haft egen firma inom reklam och affärsutveckling i över 40 år och om man vill ha samhället levande måste man engagera sig. Nu när jag är pensionär vill jag göra något meningsfullt med min tid. Det är fantastiskt det jag får göra, säger Anders.

Stort båtintresse

Hans båtintresse visar sig på flera sätt. Ett är hans ståtliga samling modellbåtar i trä som står uppställda i hans vardagsrum. Ett annat är replikan av den norska nationalbåten trebording som ligger ute i hans trädgård. Den byggde han själv i sjöboden på Klädesholmen utan någon som helst erfarenhet av båtbyggeri innan. Båten ställdes ut för något år sedan på Träbåtsfestivalen och fick mycket uppmärksamhet.

Att få utmärkelsen Årets Tjörnbo 2018 var en chockartad upplevelse. Han hade ingen aning om att han blivit nominerad, och vet än i dag inte av vem. Men utmärkelsen är mycket hedrande för en inflyttad göteborgare, menar han.

– Min första tanke var, nä, nu får barnen skämmas för mig igen. Men det är en stor ära att få utmärkelsen och nu tycker jag bara det är roligt, avslutar han.

Anders Schedwin

Ålder: 71 år.

Gör: Pensionär och aktiv i Rönnängs intresseförening.

Bor: Rönnäng.

Familj: Hustrun Ulla, tre barn från tidigare äktenskap och nio barnbarn.

Aktuell: Årets Tjörnbo 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.