Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Duygu Getiren/TT
Bild: Duygu Getiren/TT

Althin säger nej till hårda tag

Peter Althin har en av Sveriges mest bländande advokatkarriärer bakom sig. Men framgången kostade också, i form av hårt arbete och frånvaro från familjen.

Han använder inte själv ordet, men nog tycks Peter Althin ha varit en arbetsnarkoman i sina dagar. Ständiga 70-timmarsveckor som advokat, knappt en ledig helg, avbrutna semestrar. Det är en nyckel till hur han blev en av Sveriges mest kända och framgångsrika brottmålsadvokater.

Det är också en förklaring till varför operamusik blev så viktig i hans liv. Han älskar Kungliga Operan, och har haft abonnemang i nästan 40 år. Under karriären kunde en föreställning erbjuda respit från de pockande telefonerna, som ringde till och med på söndagarna.

Operan blev en viloplats

–  Men när man slog sig ner på operan och de stängde dörrarna, ljuset gick ner och ridån gick upp – då kunde man inte bli störd av någonting, varken telefoner eller onödigt prat.

Det är samma sak med teatern, menar Peter Althin. Han njuter av scenkonstens nerv, där allt händer i ögonblicket – höga C eller en nyckelreplik. Han ser en parallell till uppdraget som advokat. I rättssalen sker inga omtagningar – du får en enda chans att föra klientens talan. Gör du inte mesta möjliga av det blir han eller hon lidande. Själv var han minutiöst förberedd inför sina mål.

–  Allt handlar om kommunikation. På operan vill man nå fram, i teater likaså. Pang – det ska vara bra just nu! Den uppgiften hade vi i rättssalen också, att kommunicera med domstolen.

Fallen som flög under den massmediala radarn

Han har genom åren engagerats i några av landets mest uppmärksammade rättsfall, som "Kubasvensken" Mehdi Ghezali, Clark Olofsson, morden i Malexander och mordet på Anna Lindh. Stoltast är han över att ha lyckats uppnå resning för Joy Rahman i Högsta domstolen. Men roligast var egentligen de ”små” målen – självfallet inte små för dem som stod åtalade – som flög under den massmediala radarn.

–  Där fanns det mer att göra. I de stora målen var det antingen livstid eller frikännande. Det finns dem jag företrädde på 1980-talet som fortfarande skickar julkort, som lever, som det har gått bra för. Då känner jag att jag har gjort lite nytta ändå på något sätt.

Han återkommer till engagemanget för sina klienter. Till dem som förfasar sig över att han har försvarat tungt kriminella är svaret enkelt: Han företräder personen och inte brottet, menar han. Och alla har rätt till en försvarare.

Han är bestämd på punkten att många av hans klienter har kommit från en utsatt miljö. Det är därför han har svårt för ropen på hårdare tag. Det var skälet till att han lämnade Kristdemokraterna. Peter Althin ville hellre se förebyggande åtgärder redan i barnaåren för dem som behöver stöd.

En gyllene medelväg

–  Du måste ge alla människor ett framtidshopp. Nu fick jag ju aldrig frågan, men jag hade gärna blivit justitieminister och försökt ändra på gången, säger han.

Han framträdde i rätten för sista gången 2016. Då var han 74 år, och såg fram emot friheten. I självbiografin funderar han på alla långa arbetsdagar när barnen var små. Hustrun Birgit tog hand om vab-dagar och hemmabestyr så att Peter kunde satsa på karriären. Familjen har aldrig klagat, men själv undrar han om han bättre hade kunnat ta vara på sin pappas råd när han blev advokat 1974:

–  Pappa sade: "Försök hitta den gyllene medelvägen mellan jobb och familj". Då kan man fråga sig; gjorde han det? Nej. Och gjorde jag det? Nej, jag tror inte det. Jag försökte, men det är inte så lätt.

Fick godkänt som förälder

Han har frågat barnen, och de har gett honom godkänt som familjefar. Det gläder honom, för familj och vänner har alltid varit hans kraftkälla i livet. Havet är också viktigt, det kommer han nära på lantstället i Blekinge skärgård. Får han tid över spelar han tennis, men han kan också sjunka ner med en maltwhisky och lite musik i högtalarna. En liten stund i alla fall.

–  Men sedan kommer den där känslan, att "nej, nu måste du göra någonting!". Och då gör jag något, säger Peter Althin och skrattar.

Peter Althin är en av Sveriges mest kända och framgångsrika advokater. Nu fyller han 80 år.
Peter Althin är en av Sveriges mest kända och framgångsrika advokater. Nu fyller han 80 år. Bild: Duygu Getiren/TT
Peter Althin är en av Sveriges mest kända och framgångsrika advokater. Nu fyller han 80 år.
Peter Althin är en av Sveriges mest kända och framgångsrika advokater. Nu fyller han 80 år. Bild: Duygu Getiren/TT

"Du måste ge alla människor ett framtidshopp."

Fakta

Namn: Peter Althin

Fyller: 80 år den 6 november.

Gör: Advokat och före detta politiker (KD). Lämnade partiet 2015. Ordförande i vänföreningen för det danska flaggskeppet Gribshunden.

Aktuell: Med självbiografin ”Vem fan är du?” (Piratförlaget, 2021), skriven tillsammans med docent Jack Ågren.

Bor: Bostadsrätt i Mälarhöjden, Stockholm.

Familj: Hustrun Birgit sedan 47 år tillbaka. Tre barn och sju barnbarn.

Om att fylla 80: ”Som alla säger: Alternativet hade varit värre. Ska man vara ärlig så är det inte roligt att bli gammal. Det är med förvåning och viss skräckblandad förtjusning som jag kommer att gå 80-årsdagen till mötes.”

Så firar han födelsedagen: På en restaurang i Stockholm dit släkt och vänner är bjudna.

Läser: ”En av mina favoritförfattare, Graham Greene, som jag har läst i stort sett allt av.”

Lyssnar på: ”Operan har betytt väldigt mycket för mig, och betyder bara mer och mer allteftersom tiden går.”

Stör mig på: ”Kriminalpolitiken.”

Saker som engagerar: ”Sporten. Jag gladde mig oerhört när AIK slog Djurgården senast.”