Villan i Gråbo är knepig att hitta. Det saknas husnummer hos många av grannarna och till och med gps:en får problem. Sen står Lena Karlsson plötsligt där och vinkar glatt innanför trädgårdsgrinden. Maken Torbjörn Wallgren dyker upp vid hennes sida och hälsar innan han försvinner in genom garagedörren. Där har han byggt sig ett eget kontor – för sin firma.
– Vi är väldigt aktiva båda två i våra olika företag. Fast jag arbetar kanske ett par dagar i veckan, medan Torbjörn jobbar heltid, säger Lena Karlsson.
Hon måste ju hinna med spinning- och yogapassen också, plus resorna och det sociala livet med vännerna. Lena gillar att hålla både kroppen och hjärnan igång.
– Jag tycker om att vara aktiv och vi har ett stort umgänge. Plus att jag reser till USA minst vartannat år för att hälsa på min son och hans familj som bor där, säger hon.
Lena Karlsson har varit på gymmet under morgonen och köpt med sig rawfoodkakor. Nu bjuder hon på kaffe och chokladbollarna med dadlar och nötter som smälter i munnen. På köksbordet har hon radat upp en del av hudvårdsprodukterna som hon säljer i sin enskilda firma.
– Jag håller i homepartyn och events och tjänar en viss procent på allt jag säljer, berättar Lena.
Fast egentligen är det inte krämerna hon tycker bäst om att jobba med, de har kommit in lite grann vid sidan om. Lena Karlsson älskar kläder och har förverkligat en gammal dröm efter pensionen. Att få köpa och sälja plagg som hon själv tycker om.
– Jag avslutade min anställning på det internationella utbildningsföretaget STS när jag hade fyllt 67 år och startade mitt företag LK Farmab ganska direkt, säger hon.
Inledningsvis varfirman ett sätt för Lena att hålla kontakten med sitt gamla yrkesliv. Hon hoppade in hos sin tidigare arbetsgivare när det var mycket att göra och fakturerade som enskild företagare. Samtidigt letade hon efter ett sätt att kunna jobba med kläder. En annons för ett klädmärke som skapats av två unga kvinnor från Borås fångade hennes intresse.
– Det var enkla, raka modeller för vuxna kvinnor. Jag tog kontakt med tjejerna och erbjöd mina tjänster, berättar Lena Karlsson.
Säljmetoden bygger på samma idé som Tupperware skapade på 1940-talet. Lena bjuder in sig själv till kundernas vardagsrum och har med sig produkterna till försäljning. Värdinnan ordnar förtäring och gästerna kan handla kläder av Lena, eller låta bli och bara njuta av en trevlig kväll.
– Jag arrangerar också större event på hotell och restauranger. Då brukar mina väninnor ställa upp i en mannekänguppvisning, vilket brukar vara väldigt uppskattat, säger hon.
Tyvärr har Boråstjejerna gått skilda vägar och Lena Karlsson har avslutat samarbetet med klädföretaget. Nu hänger en del av kollektionen kvar i ett av gästrummen på övervåningen.
Hon håller upp några av de mjuka plaggen framför sig. De är numera till salu på Tradera.
– Nu har jag fått kontakt med ett annat klädföretag som jag ska sälja åt, säger hon.
Villaområdet i Gråbo genomgår just nu en förändring, som Lena Karlsson knappt kan invänta slutresultatet av. Äntligen gräver man ner fiberkablar utanför husen och de boende ska få möjlighet till snabbare nät. I nuläget räcker inte mottagningen till för att Lena ska kunna välja var hon vill ha sitt kontor. Helst vill hon kunna sitta i burspråket en trappa upp och njuta av utsikten över sjön Mjörn samtidigt som hon jobbar.
– Men dit når inte routern som står på Torbjörns kontor och då funkar det inte, förklarar hon.
Den digitala utvecklingen har aldrig varit något problem varken för henne eller maken. Tvärtom är den förutsättningen för att de ska kunna sköta sina företag på hemmaplan. Lena har ingen egen webbsida, men är aktiv på sociala medier både yrkesmässigt och privat.
– Jag älskar Facebook och Instagram. Där saluför jag mina produkter, och där kan jag ha kontakt med barn och barnbarn i Stockholm, Lidköping och USA, säger hon.
Alltfler 65-plussare blir egenföretagare efter pensionen. Varje vecka startas över 40 nya seniorföretag.
De äldre nyföretagarna domineras av två grupper. De som inte vill sluta jobba helt efter pensionen, och väljer att bli konsulter till sina gamla arbetsgivare. Samt de som har burit på en idé eller en dröm om att göra något annat än vad man gjort under sitt yrkesliv.
– Det kanske är en hobby som man har ägnat mycket av sin fritid åt. Nu får man chansen att prova om det går att tjäna pengar på intresset också, säger Boo Gunnarson som är företagarexpert på Visma Spcs i Växjö.
Visma Spc,som arbetar med IT-lösningar för småföretag, sammanställer årligen statistik från Bolagsverket och Upplysningscentralen över antalet nystartade enmansföretag. Boo Gunnarson berättar att närmare 70 000 företag startades i Sverige under förra året. Drygt 2000 av dem var så kallade seniorföretag.
– Fantastiskt roligt. Det är tydligt att seniorernas erfarenhet och kompetens är eftertraktad på dagens arbetsmarknad, säger han.
Männen är mer aktiva än kvinnorna när det gäller att starta egna företag. Sju av tio nya småföretagare i åldern 65 plus är män. Många av dem fortsätter att jobba med samma saker som de gjorde före pensionen, med skillnaden att de fakturerar för sina tjänster i stället för att ha en anställning med lön. På det viset kan de ställa upp för sina tidigare arbetsgivare vid arbetstoppar och semestrar, utan att någon av parterna har några större förpliktelser. De vanligaste branscherna bland seniorerna är elproduktion, jordbruk samt konsultverksamhet inom företagsorganisation och bygg- och anläggning.
– Men även redovisningsekonomi och konstnärligt skapande är stort, säger Boo Gunnarsson.
Den som är över 65 år och driver ett eget företag betalar lägre sociala avgifter än andra företagare, plus att pengarna fortsätter att ticka in till den ”riktiga” pensionen.
– En del skjuter upp pensionsuttaget, andra tar ut pension och jobbar några timmar i veckan. För den som är pigg och aktiv är det ju bara att köra på så länge man orkar, tycker företagsexperten.
Tips från experten
- Om du vill starta eget, börja med att sondera terrängen. Finns det något behov av de tjänster eller produkter du vill sälja.
- Starta företaget innan du går i pension, då kan du direkt erbjuda dina fortsatta tjänster till din arbetsgivare.
- Planera för hur du ska nå ut till dina kunder. Börja med att skapa en webbsida och fundera på om du vill använda dig av sociala medier. Det kan ju till exempel vara idé att skapa ett facebookkonto för ditt företag.
- Kanske kan du förvandla din hobby till en verksamhet?
- Gillar du att sälja, kanske egna alster – öka din marknad med en webbshop.
- Börja med att skaffa en egen domän – www.dittföretagsnamn.se
- Starta tillsammans med andra.
- Använd dina nätverk som ditt umgänge och tidigare kollegor. De första kunderna finns ofta närmare än du tror.
- Ålder är bara en siffra. Du har kunskap och erfarenhet och du kan lika gärna tjäna pengar på den.
Källa: Boo Gunnarson