Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som barn var Melissa Perssons största förebild hennes seglarinstruktör. Nu har hon turen att jobba extra med ett seglarproffs. Livet går upp och ner på land, men på havet blir allt annat som bortblåst, säger Melissa Persson. Bild: Anna Edlund
Som barn var Melissa Perssons största förebild hennes seglarinstruktör. Nu har hon turen att jobba extra med ett seglarproffs. Livet går upp och ner på land, men på havet blir allt annat som bortblåst, säger Melissa Persson. Bild: Anna Edlund

Allt blir som bortblåst när man färdas med vinden

Seglarintresset tog fart redan i sexårsåldern och direkt efter studenten reste Melissa Persson till Kroatien för att arbeta som skeppare. Tre år senare bestämde hon sig för att starta egen verksamhet och erbjuder nu både seglarkurser och äventyr till havs.
– Någon gång skulle jag vilja segla jorden runt – tänk att lägga till i New York!

Varje onsdag under sommarloven var det kappsegling i Hunnebostrand och Melissa Persson fick sina föräldrar att köra henne dit vecka efter vecka.

– Jag är en tävlingsmänniska, säger Melissa. Jag var väldigt liten men extremt målmedveten.

På båt sedan barnsben

Melissa, som i princip vuxit upp på båt, var runt sex år när hon deltog i sitt första seglarläger – även det i Hunnebostrand – och hennes största förebild var seglarinstruktören.

– Han var så cool och han trodde på mig. Han gav mig alltid extra tips inför kappseglingarna. Det är ett starkt minne.

Melissa ler en aning och berättar sedan att hon, när hon var arton år, beslutade sig för att ta skepparexamen.

– Vanlig skepparexamen har ganska många men jag tog klass åtta som ger lite fler rättigheter och är en högskolekurs på Chalmers. Jag och en vän hade bestämt oss för att resa till Kroatien och arbeta som skeppare.

Taxichaufför till havs

Melissa beskriver vistelsen i Kroatien, där hon jobbade för ett båtcharterföretag, som en extremt bra erfarenhet – ”jag kände mig trygg i att hantera en större båt efter det” – men det blev inte så mycket segling som hon önskat.

– Man var mer av en guide.

Med ett skratt lägger Melissa till:

– Eller taxichaufför. Man tog sina gäster till nästa fest och hade ansvar för en båt med fulla vuxna. Jag kände att jag egentligen ville hålla på mer med själva seglandet. Men Kroatien var ändå en milstolpe. Alla var så nöjda.

Spräcker glastak

När hon kom hem igen höll Melissa under ett par somrar seglarkurser för vuxna via GKSS – Göteborgs Kungliga Segelsällskap.

– Det var kul på ett annat sätt, säger hon. Folk var taggade. Det kändes väldigt roligt att få möjlighet att hjälpa till och dela med sig av sin kunskap.

Melissa gör en kort paus innan hon fortsätter:

– Men jag kände samtidigt att jag skulle vilja ha något eget, så förra sommaren startade jag min egen verksamhet. Jag har alltid tyckt att det är kul att spräcka glastak – jag tror på mig själv. Jag har även en pappa som alltid sagt ”du kan göra allt du vill”.

Melissa förklarar vidare att Bohuslän är hennes nav, det är där hon gillar att segla och hon utgår från Veddö som ligger lite ovanför Fjällbacka. Diverse äventyr till havs erbjuds men populärast är seglarkurserna.

– Många vill segla men det är ett stort steg om man varken har båt eller kunskap. Jag ordnar också kompisseglingar. Förra sommaren var jag ute med åtta tjejer från Växjö som aldrig tidigare hade varit på en båt. De var helt lyriska. Bara att äta kräftor var en upplevelse för dem! Familjesegling är också populärt. Det passar om man vill ut och segla på semestern men inte har tid för båt resten av året.

Melissa ler återigen när hon lägger till:

Detta är din rutt

– Jag tycker att det är roligt att göra även vanliga kurser till en upplevelse, jag försöker välja fina platser. Jag planerar och skapar hela upplevelsen själv – i Kroatien var det mer ”detta är din rutt”. Men jag är också inkännande och brukar fråga deltagarna om de har egna önskemål. Ibland kan det vara någon som säger ”jag skulle verkligen vilja segla hit, det är en dröm jag har”.

Hon berättar att många vill till Koster eller Väderöarna.

– Och det är ju så vackert! Egentligen gillar jag alla ställen norr om Kungshamn men jag älskar Väderöarna. Det är den fräckaste platsen på Västkusten – med så klart vattnet. Det ser nästan turkost ut ibland. Det är verkligen magiskt där!

Livet går upp och ner

Melissa konstaterar att det bästa med att segla är friheten. Man kan drömma sig bort och bege sig i princip vart man vill.

– Det är väldigt meditativt. Livet går upp och ner på land, men på havet blir allt annat som bortblåst. Jag tycker också att det är så cool, fysiskt sett, att man kan ta sig fram med hjälp av vinden.

Melissa, med tre år kvar av sin utbildning på Chalmers, har lösa planer på att i framtiden utveckla företaget ”Sail with Melissa”.

– Jag har många parallella planer i livet, säger hon med ett snett leende. Det känns väldigt bra nu i alla fall att kunna jobba på somrarna med mitt största intresse. Jag läser industriell ekonomi men det känns mycket roligare att sommarjobba på min båt än på ett industribolag. Jag tror att jag lär mig mer genom detta, det känns väldigt utvecklande. Jag jobbar kanske ofta lite för mycket men jag ska bättra mig. Man får vara mån om att inte jobba ihjäl sina intressen. Det ska vara roligt, det är det viktigaste.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.