”Om något av det bästa man vet är att ta sig upp på en utkiksplats för att beundra vyerna - varför skulle man inte då ha all rätt i världen att sikta högt”.
”Om något av det bästa man vet är att ta sig upp på en utkiksplats för att beundra vyerna - varför skulle man inte då ha all rätt i världen att sikta högt”.

All rätt i världen att sikta högt

För fyra år sedan kunde Parya Osman inte ett ord svenska. Nu sköter hon vid sidan av sina krävande juridikstudier två extrajobb och är mentor för Mahnaz från Afghanistan. Inte konstigt att Parya är en av årets två Öppet Hus stipendiater!

ANNONS
|

När den hårt uppbokade 22-åriga Parya Osman någon gång får en ledig dag finns det inget hon hellre vill än att leta upp en högt belägen utkiksplats.

– Jag bara älskar det! Att först tvingas kämpa för att ta sig ända till toppen och sedan väl där uppe få sin belöning: den fina utsikten. Det är värt all möda!

– Redan hemma i Silemani gillade jag utkiksplatser. Egentligen påminner Silemani och Göteborg en del om varandra för båda städerna är ganska kuperade. Sedan vi flyttade hit från Kurdistan 2018 har Skansberget blivit en favorit. Där är det jättefin utsikt men om man ska vara helt ärlig: särskilt svårt att ta sig upp är det ju inte.

ANNONS

Det nya livet i Göteborg

Parya minns det som igår. Tisdagen den 29 maj 2018 landade familjen Osman i Stockholm för att senare samma eftermiddag sätta sig på tåget till det nya livet i Göteborg.

– I början promenerade vi runt väldigt mycket för att lära känna staden. Och vi hade tur, det var en väldigt varm sommar så vi kunde tillbringa hela dagar ute vid Lillebybadet i Torslanda. Göteborg visade sig verkligen från sin allra bästa sida och jag blev faktiskt lite kär i staden redan de första månaderna, ler Parya som ägnar stor del åt sin vakna tid åt studierna på Handelshögskolans juristprogram men på något sätt även lyckas hinna med åtta långa arbetspass i månaden: fyra i receptionen på Nordic Wellness gym i Kviberg och lika många på McDonalds vid Ramberget.

– Att jobba på restaurangen har verkligen varit jättebra. Särskilt den första tiden när jag försökte lära mig språket var det perfekt att kunna gå dit och få praktisera det jag tidigare under dagen lärt mig på svenskundervisningen i skolan.

Snabbt försöka fånga upp språket

Parya var ivrig med att snabbast möjligt försöka fånga upp språket och hade tidigt bestämt sig för att lägga språkstudierna från universitetet hemma i Silemani åt sidan.

– I Kurdistan är det inte så många som kan engelska, där hade språkkunskaper gett mig många möjligheter men här i Sverige ville jag hitta något annat. Under mina två år på Angeredsgymnasiet funderade jag både på att läsa ekonomi och att kanske försöka bli läkare men sedan fick vi besök av en jurist från Advokatfirman Vinge och då tyckte jag verkligen att det lät som om det yrket skulle passa mig. Efter det bestämde jag mig för att göra allt jag kunde för att försöka komma in på juristprogrammet.

ANNONS

Parya kämpade hårt och lyckades och just som hon nu lägger tredje terminen av totalt nio till handlingarna uppmärksammas hon av föreningen Öppet Hus som en av 2021 års två stipendiater.

– Prisutdelningen var faktiskt här på Handelshögskolan. Hela familjen kom och jag fick blommor och ett stipendium på 10 000 kronor. En del ska jag köpa lite nya kläder för och så vill jag gärna göra någon liten resa här i Sverige, resten sparar jag. Kurslitteraturen är ju inte jättebillig.

Fått en mentor

Som ett resultat av kontakten med Öppet Hus har Parya också just fått en mentor i Axel Hallén på på den affärsjuridiska advokatbyrån Mannheimer Swartling. Sedan tidigare har hon dessutom en regelbunden fadderkontakt med Hanna Marberg på Advokatfirman Vinge.

– Och nu har jag också genom Öppet Hus själv blivit mentor för Mahnaz Afzali från Afghanistan. En helt underbar tjej som redan läst juridik på gymnasiet och jag tror att jag kanske lyckats övertyga henne om att söka till Handels nästa år. Jag fick mycket hjälp när jag började på universitetet, så nu hoppas jag att jag kan få hjälpa henne också.

Och om vi ses om tio år, vad tror du att du gör då?

– Då har jag min egen advokatbyrå med inriktning på affärsjuridik. Förresten, tio år, kanske är det lite tidigt, fast jag har i alla fall säkert redan varit advokat i flera år.

ANNONS

Men om något av det bästa man vet är att ta sig upp på en utkiksplats för att beundra vyerna - varför skulle man inte då ha all rätt i världen att sikta högt. Och till exempel drömma om egen advokatbyrå om tio år?

Parya Osman

Yrke: Studerar på juristprogrammet vid Handelshögskolan i Göteborg.

Ålder: 22 år.

Bostad: Lägenhet i Västra Frölunda.

Familj: Pappa Goran, mamma Awat och lillasyster Marya, 18.

Fritidsintressen: Att läsa, sjunga och umgås med vänner.

Favoritmusik: Den engelska soulsångerskan Adele.

Senast lästa bok: ”Juridik för socialt arbete” av Therése Fridström Montoya.

Öppet Hus

Öppet Hus är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden, som genom mentorprogram och yrkesaktiviteter öppnar dörrar till arbetsmarknaden för unga vuxna med utländsk bakgrund. Föreningen grundades 2009 i Göteborg och delar årligen ut stipendier till unga Göteborgare som med sitt handlande visat prov på företagsamhet, initiativförmåga och ledarskap.

2021 års stipendiater är Parya Osman och Hassan Osman.

Juryns motivering för Öppet Hus-stipendiaterna 2021:

Parya Osman

”Parya sprider glädje och omtanke till människor i sin omgivning. Parya har under sin korta tid i Sverige redan hunnit visa på nyfikenhet, flit, motivation och målmedvetenhet i att verkligen kämpa för ett bättre liv för sig själv och sina medmänniskor.

Parya indikerade direkt att hon var beredd att göra det som krävs för att komma in på sin drömutbildning för att i framtiden kunna hjälpa människor med svåra livsproblem.

Med mycket goda studieresultat lyckades hon komma in på juristutbildningen. På Angeredsgymnasiet bidrog Parya alltid till ett gott arbetsklimat i klassrummet och var en mycket schysst och uppskattad klasskompis.

Idag är Parya nästan halvvägs i sin juristutbildning och har längs vägen visat många prov på engagemang för andra och en vilja att stödja och motivera andra att också orka med att nå sina mål i livet.

Parya Osman är en fantastiskt inspirerande person, en förebild för många och väl värd ett stipendium!”

Hassan Osman

”Hassan Osman är en ung man med stor ansvarskänsla och positiv energi. Hassan började delta 2019 på aktiviteter inom GKSS Arvsfondsprojekt ”Vattenvana” där han lärde sig både segla och simma från grunden. Därefter blev Hassan ledare i Vattenvana med framförallt seglingsaktiviteter men praktiserade också i simskolan som simlärare. Nu i december ska han gå simlärarutbildningen hos Svenska Livräddningssällskapet.

Hassan är en varm person med ett mycket fint bemötande, och en bra ledare i Vattenvana, som alltid är mån om att alla ska bli involverade och älskar att hjälpa andra människor.

Han är motiverande, framåtdriven, generös och utåtriktad, vilket gör Hassan till en mycket bra förebild.Tillsammans med sin ledarglädje och hjärtat på rätta stället gör det Hassan till passande mottagare som förtjänar all uppskattning och är väl värd ett stipendium!”

ANNONS