Alexsander (till vänster) och Johan Brandt har under tio år, utan någon tidigare erfarenhet av husbyggnation, byggt sitt drömhus med egna händer. Här tillsammans med dottern Ronja 2,5 år.
Alexsander (till vänster) och Johan Brandt har under tio år, utan någon tidigare erfarenhet av husbyggnation, byggt sitt drömhus med egna händer. Här tillsammans med dottern Ronja 2,5 år. Bild: Anna Berglund

Alexsander och Johan fann kärleken – och byggde sitt drömhus

De träffades för fjorton år sedan via nätet, köpte snabbt en tomt ihop – det fick bära eller brista. Tillsammans har Alexsander och Johan Brandt med egna händer byggt ett unikt hus som svetsat samman dem. Stärkta av varandra, olikheterna och devisen "hur svårt kan det vara".

ANNONS

Alexsander och Johan Brandts hus i Olstorp är ett sånt där hem som tydligt visar vem som bor där och samtidigt välkomnar in.

Vi sitter i det ombonade, trivsamma köket med rejäl takhöjd, matbord för många och mjuka köksstolar. Dottern Ronja sorterar solglasögon, räcker fram ett par till mig och ler förtjust med glittriga blå ögon när jag tar på mig dem.

– Hon bor varannan vecka här, varannan hos sin mamma, säger Alexsander och tillägger att Johan har funnits i hela hennes liv och kallas pappis även om det enligt svensk juridik bara kan finnas två vårdnadshavare.

Husbygge, relationer och nätdejting

Men de rycker på axlarna och finner sig. Det är avslappat och harmoniskt medan vi äter nybakad äppelpaj och pratar husbygge, relationer och nätdejting. Alexsander charmar och pratar, är estradören i familjen, medan Johan är den lågmälde, praktikern med ständigt leende blick.

ANNONS

De träffades 2005 via nätet, en mötesform som då skapade nya förutsättningar.

– För homosexuella har det hjälpt till att motverka utanförskap, och är en viktig kontaktyta för såväl kärlek som vänskaper, säger Alexsander som tycker nätdejting vidgat möjligheter för folk att hitta rätt partner.

– Men man får ta det för vad det är. Och ibland kan jag tycka folk är lata. Det är lite enkelt att fylla i ett formulär och sedan får datorn matcha och göra jobbet.

– Det är ju inte heller alltid det bästa att bli matchad med en likasinnad, flikar Johan in.

Och ännu har dejtingsidorna inte lyckats koda den där känslan, kärlekens inneboende mystik, lika oförutsägbar som obeskrivbar.

Johan, Ronja och Alexsander myser på trappan.
Johan, Ronja och Alexsander myser på trappan. Bild: Anna Berglund

Alexsander från Sjövik gick musikalteaterprogrammet på gymnasiet i Kungälv, studerade vidare på Performing Arts School i Göteborg och sedan 1999 har han arbetat som show- och musikalartist på olika scener runt om i norden. Senaste åren som biträdande regissör på Göteborgsoperan och operan i Malmö, och just nu är han på Jönköpings regionalteater, kulturhuset Spira.

– Jag gillar att vara bakom scenen, leda processer och vara spindeln i nätet, säger Alexsander, som veckopendlar mellan teatervärlden och huset där i skogsdalen med familjeliv, Johan och Ronja.

ANNONS

Utbildad på Chalmers

Johan från Lerum utbildade sig på Chalmers till elektroingenjör och började 2001 på Volvo som anläggningsprojektledare inom elkraft.

– Ett bra jobb men med hög arbetsbelastning och långt att pendla, säger Johan, som efter föräldraledigheten med Ronja förra våren insåg hur det skavde.

– Jag var så trött på att sitta i bil så mycket varje dag och kände att jag ville komma närmare hemmet.

I dag har han samma yrkesroll men för det lokala energibolaget och kan cykla till jobbet.

Alexsander och Johan är lite som piff och puff när de berättar om första mötet, förälskelsen och hur de snabbt blev ett par. Fyller i, håller med, säger emot, ler och ser på varandra sådär som gemensam tid format.

– Vi skrev till varandra, men vi tyckte båda att det var bättre att ses rätt fort, säger Johan.

– Risken finns ju annars att man bygger upp en bild som kanske inte alls stämmer när man ses, säger Alexsander, som snabbt fick en inbjudan till kvällsmat hos matlagningsfantasten Johan, och den följdes sedan av en grillmiddag på Alexsanders balkong.

Flyttade ihop direkt

De umgicks mycket från första dagen och efter någon vecka bodde de ihop. De utstrålar en spontan glädje och gemensam oräddhet.

ANNONS

– Vi är nog såna, ger oss in i saker och ting lite förutsättningslöst, utan att sönderanalysera, summerar de.

"Vi såg husprojektet som ett bra test för förhållandet", skrattar Alexsander (till vänster).
"Vi såg husprojektet som ett bra test för förhållandet", skrattar Alexsander (till vänster). Bild: Anna Berglund

Så fick de för sig att titta på ett sommarhus på landet, vars största tillgång var naturen och läget. Huset i sig var i dåligt skick, saknade varmvatten och badrum. De hade då varit ett par i sex månader och köpte huset.

– Folk tyckte vi var lite knäppa och kanske är det konstigt att vi fortfarande är ihop, ler Johan.

– Vi såg detta som ett bra test för förhållandet, tillägger Alexsander och båda skrattar.

Projektet bara växte

Till en början skulle de bara bygga ut ett sovrum och badrum, men det blev ett långt större projekt.

– Det första fem åren gick väldigt fort, vi bodde med utedusch och mulltoa, säger Johan och tillägger att ingen av dem hade någon erfarenhet av husbyggnation.

Så de körde på, lärde sig längs vägen, buren av drömmen, massa envishet och fysiskt arbete. Alexsander har designat och Johan har gjort det som inte syns lika mycket, som bär upp alla smarta lösningar och snygga detaljer.

Murstocken är allt som är kvar av den forna sommarstugan som stod här. De berättar om när plattan gjöts, den kritiska stomresningen och det kämpiga med att få loftets bärande takstolar på plats. Det enda de har haft hjälp med är en konstruktör som räknat på hållfasthet och material.

ANNONS
Via TV4-programmet "Bygglov" fick Alexsander och Johan hjälp med trädgården.
Via TV4-programmet "Bygglov" fick Alexsander och Johan hjälp med trädgården. Bild: Anna Berglund

Åren, husbygget och relationen flöt på. Mitt i alltihop friade Alexsander och 2013 gifte de sig i Nääs Slottspark med Johans moster som vigselförrättare.

– Det regnade som bara den, men när vi kom på plats sprack himlen upp och solen kom fram, fåglarna kvittrade och allt var helt magiskt.

TV4-teamet kom på besök

Efter drygt tio år började huset bli klart, då fanns orken inte kvar till trädgården som fått stå tillbaks. Men då fick paret idén att söka till TV4-programmet "Bygglov" och när tv-teamet rullade iväg efter intensiva dagar, fanns en damm med karp, gästhus och en trädgård i etager med rabatter och prydnadsbuskar.

När så Ronja föddes i maj 2017 kunde de njuta av familjelivet i sitt drömhus.

Det strålar om dem båda när de berättar om vardagslyxen de upplever varje gång de skruvar på varmvattnet eller sätter fötterna på varma golv. Alexsander funderar hur bygget ändå stärkt kärleken, trots utmaningar längs vägen

– Det är ingen självklarhet att man håller ihop när man bygger ett helt hus på egen hand, det krävs att man ger varandra andrum, har en öppen dialog, uppmuntrar varandra till egna drömmar utanför bygget och samtidigt delar samma vision. Då kan man åstadkomma vad man vill.

ANNONS

Alexsander Brandt

Ålder: 43 år.

Bor: Olstorp och Jönköping.

Familj: Johan & Ronja.

Gör: Biträdande regissör.

Intressen: Inredning och måleri.

Det bästa med Johan: Mer godhjärtad man finns inte.

Bästa kärlekstipset: Lyhördhet och tillåtande gör ett liv mycket enklare.

Drömmer om: Jag lever mitt i min dröm.

Johan Brandt

Ålder: 40 år.

Bor: Olstorp.

Familj: Alexsander & Ronja samt föräldrar och släktingar i Lerum med omnejd.

Gör: Projekledare El-kraft.

Intressen: Hem, bygg, familj.

Det bästa med Alexsander: Kärleksfull, oförutsägbar, driven.

Bästa kärlekstipset: Följ med.

Drömmer om: Ett samhälle där alla accepteras för den de är.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS