Agnes Wolds tio viktigaste tips till nya föräldrar

Det är okej att dricka vin när du ammar. Städa bara så mycket du har lust med. Och strunta i tokiga råd om vad barnet ska – eller inte ska – äta. Med vetenskap och torra fakta vill professor Agnes Wold och barnläkaren Cecilia Chrapkowska stilla oron hos nyblivna föräldrar i en ny bok.

ANNONS
|

Att vänta och få sitt första barn kan vara en omtumlande upplevelse. Känslorna är starka och de flesta nyblivna föräldrar vill bara så förtvivlat gärna ”göra rätt”.

Det sparas heller inte på goda råd från omgivningen. Allt från vad man ska äta och dricka under graviditeten till hur man kan rensa bort plast ur leksakslådan.

– Trots att svenska kvinnor är världens bäst utbildade följer de ofta idiotiska råd som inte har någon vetenskaplig grund. Vi vill bidra till att lyfta ansvaret från de nyblivna föräldrarna, säger Agnes Wold.

Agnes Wold, som bland annat är professor i klinisk bakteriologi, är van vid att sticka ut hakan. Mest omskriven har hon varit för att hon högt och tydligt har hävdat: Att det är helt ofarligt att dricka alkohol under amningstiden, att städning är överreklamerat och att det är rent trams att plasten i leksakerna skulle vara skadlig.

ANNONS

– I Praktika för blivande föräldrar tar vi upp alla de här myterna och punkterar de flesta av dem med hjälp av vetenskaplig forskning, säger Agnes Wold.

Det är över 20 år sedan en komplett bok om graviditet och föräldraskap gavs ut, och mer än 30 år sen Anna Wahlgren publicerade Barnaboken som på den tiden blev en bibel för många småbarnsföräldrar. I dag har många skärmat sig från ”expertkunskapen” i Anna Wahlgrens bok, i synnerhet efter att hennes dotter öppet kritiserat hennes uppfostringsmetoder.

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska, som är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin, upptäckte att det fanns en lucka här som behövde fyllas.

De vet – av egen erfarenhet – att suget efter modern information om graviditet, amning och småbarnstid är stort hos nyblivna föräldrar.

– Cecilia som driver en blogg får massor av mejl från småbarnsföräldrar med ganska basala frågor. Det finns en så stor ängslighet i den här gruppen att man lyssnar på alla goda råd. Alla vill ju ge sina barn den bästa starten i livet, säger professorn.

Praktikan som kommer ut i bokhandeln i augusti är en drygt 300 sidor lång uppgörelse med gamla ovederhäftiga råd med tvivelaktigt ursprung.

ANNONS

Som att kattlådor inte ska rensas av gravida, att salt kan skada barnets njurar och att husdjur kan orsaka allergi när babyn växer upp.

Ett långt kapitel handlar om att introducera fast föda till det lilla barnet, och om alla mer eller mindre märkliga restriktioner som vi försetts med genom åren.

Författarduon slår bland annat hål på felaktiga föreställningar om laktos och gluten, salt, ägg, spenat och jordnötter.

– Det finns ingen anledning att ge barnet någon annan mat än den vi själva äter. Tvärtom är det bra om maten smakar gott och huvudsaken är att man har trevligt när man äter, säger Agnes Wold.

Eller så kan man sammanfatta råden som Cecilia Chrapkowska gör i sin blogg. ”Låt inte barnet dricka gift, äta batterier eller magneter.” För övrigt kan ungarna äta det mesta.

I en viktig del i boken har barnläkaren tillsammans med Agnes Wold gått igenom vad barn faktiskt dör av i Sverige.

Statistiken visar svart på vitt att det ytterst sällan handlar om dödsfall där föräldrarna haft en chans att påverka. När barn i åldern 0 till 4 år avlider beror det nästan alltid på medfödda skador eller alltför tidig födsel.

ANNONS

Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har chansen att ett barn ska uppnå vuxen ålder varit större än nu, menar Agnes Wold.

– Ytterst få barn dör av infektioner, och när det händer finns oftast andra sjukdomar med i bilden. Ändå florerar en skrämselpropaganda som säger att det är farligt för små barn att utsättas för bakterier och virus, eller att träffa andra människor och djur, säger hon.

Släpp oron, så gott det går. Lita på magkänslan, i stället för att lyssna på förnumstiga råd är ett framträdande budskap i boken. Historien har dessutom visat oss vad uppmaningar, som saknar täckning, verkligen kan leda till.

Agnes Wold minns när hon fick sitt första barn i slutet av 70-talet och hon informerades om att babyn skulle ligga på mage för att undvika plötslig spädbarnsdöd.

Trots att hon själv kände att det var galet att inte ha ögonkontakt med sitt lilla barn vågade hon inte gå emot sin egen instinkt.

– Med facit i hand vet vi att det direktivet kostade tusen barns liv. Vi får inte hitta på råd som inte har vetenskapligt underlag, säger hon hett.

I stället för att bekymra sig om kattbajs och insjöfisk under graviditeten borde föräldrarna oroa sig för mer betydelsefulla grejer, menar Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska.

ANNONS

Den allra viktigaste detaljen glöms gärna bort i lyckoruset över det väntade barnet.

– Planera för en delad föräldraledighet. Fortfarande tar kvinnorna ut 80 procent av alla föräldradagar, och när barnet börjar skolan jobbar 30 procent av mammorna deltid. Det är ju inte klokt, tycker Agnes Wold.

För att poängtera tyngden i sina argument inleder författarna hela föräldrapraktikan med kapitlet Föräldrakontraktet. Där ger Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska tips om hur man kan få till ett jämlikt föräldraskap. De föreslår till och med ett samarbetskontrakt som innehåller en plan för delningen av föräldraledigheten och allt omsorgsarbete under första året.

Plus den viktiga pusselbiten, att alltid se till att kunna försörja sig själv och sina barn på en anständig nivå under resten av livet. Oavsett om man väljer att ha delad ekonomi eller inte.

Med andra ord, att inte låta sin yrkesmässiga utveckling stå tillbaka för någon annan. Eller för att man inbillar sig att det finns en motsättning mellan att vara en kärleksfull förälder och att tänka på pengar och karriär.

– Vi är feminister båda två, och budskapet går som en röd tråd i boken. Av alla goda råd till blivande föräldrar är det här det bästa vi kan ge, sammanfattar Agnes Wold.

ANNONS

Tio råd

Ur Praktika för blivande föräldrar:

  1. Upprätta ett kontrakt som innehåller en plan på delad föräldraledighet och se över privatekonomin.
  2. Kom ihåg att du är myndig människa även om du är gravid, du bestämmer själv hur du vill äta och leva.
  3. Förlossningsvården i Sverige är mycket säker, så du kan räkna med att det på ett eller annat sätt blir bra för föräldrar och barn på slutet.
  4. Det finns två metoder att mata en nyfödd, amning eller flaskmatning. Båda metoderna är hälsomässigt likvärdiga. Det är ni som föräldrar som bestämmer.
  5. Det är bra om mat är god, rolig och trevlig att äta. Ta vara på barnets lust och ge gärna av din egen mat.
  6. Lägg babyn på rygg när den ska sova.
  7. Barn har ett utmärkt immunsystem som behöver tränas genom kontakt med andra människor och djur.
  8. Vaccinationer är en medicinsk åtgärd som räddar liv varje dag.
  9. Alla småbarn tål laktos, och laktosfria produkter är inte nyttigare, bara dyrare.
  10. Det går inte att vara en perfekt förälder, eftersom det inte finns några perfekta människor!
ANNONS