Leon, 4, nära att kvävas i hoppborgen

I lördags slog en pappa sig blodig när han försökte rädda barn från att trilla ner i ett betonggolv efter att en uppblåsbar hoppborg kollapsade på Lek & Buslandet. Efter att GP skrev om händelsen vittnar nu andra föräldrar om att samma hoppborg kollapsade redan veckan tidigare. – Min fyraåring Leon hamnade i en grop under 20 andra ungar. Hade vi varit fikande föräldrar hade han sannolikt inte levt idag, säger mamman Maria Knezevic.

ANNONS
|

Barnkalaset i lördags höll på att sluta i en katastrof när den uppblåsbara hoppborgen påLek & Buslandet på Hisingen kollapsade.

Barnen som var högst uppe i hoppborgen var enligt flera föräldrarnäraatt trilla ner på ett betonggolv cirka tre meter under dem.

En pappa lyckades med hjälp av en annan förälder plocka ner barnen innan även en yttervägg kollapsade på borgen - vilket gjorde att pappan föll handlöst och slog sitt huvud blodigt på en vadderad stång.

LÄS OCKSÅ:Barnkalaset slutade i kaos och panik

Sara Stenpil är verksamhetschef på Lek & Buslandet och uppgav efter dramat att företaget tog olyckan på stort allvar och att borgen direkt monterades ner.

ANNONS

Mamman: "Samma sak händeveckan innan"

Efter att GP skrevom händelsen har nu fler föräldrar hört av sig gällande samma hoppborg.

Mamman Maria Knezevicberättar att borgen förlorade trycket och delvis sjunk ihop redan veckan innan.

– Jag läste artikeln i GP och vi var med omprecis samma händelse, förutom att det inte var någon som trillade ner och slog i huvudet den gången, säger mamman.

Hon berättar däremotatt det var nära att hennes fyraårige son Leon kvävdes.

– Vi stod precis nedanför borgen när ett 20-tal barn rusadeupp för trappan till borgen. Plötsligt sjunker den bara ihop. Det blev som en grop som barnen inte hade kraft att ta sig upp från och underst låg min fyraåring Leon, berättarMaria Knezevic.

Skräckslagen

Hon berättar fortsatt hur hennes man sprang upp i borgen och för att rädda deras son och de andra barnen.

– Han lyckas gräva fram barnenoch Leon som lågunderst. Hade vi varit ett par fikande föräldrar som satt vid kaféborden hade vår son med allra största sannolikhet inte funnits idag. Han var helt skräckslagen och kippade efter andan. De andra barnen kom ingenstans och stod bara där och trampade, säger Maria.

Hon berättar att hon påtalade händelsen för personalen, men att borgen kort därefter återigen användes som att ingenting hade hänt.

ANNONS

Efter att ha läst GP:s artikel om barnkalaset i lördags är hon upprörd över hur samma sak kunde hända igen.

– Uppenbarligen har de struntat i det här totalt då jag påtalade det här för dem vecka innan,säger mamman.

Ser över rutinerna

Verksamhetschefen påLek & Buslandet, Sara Stenpil,berättar att hon inte känner till händelsen som inträffade lördagen den25 februari.

– Det här är något som inte har nått mig. Men jag ska ha ett möte där vi ska gå igenom säkerhetsrutinerna med bland annat vår platschef. Då får jag ta upp det här och höra omdet här är något som har kommitfram till henne, säger Sara Stenpil.

Har ni inte som rutinatt rapportera incidenter där barn riskerar att komma till skada?

– Absolut. Personalen ska skriva avvikelserapporter och en plan för åtgärd och det ska även sättas en ungefärlig tidpunkt för när planenska vara åtgärdadoch vem som ska utföra det, sägerSara Stenpil.

Hon uppger också att Lek & Buslandet hade agerat redan förra veckan om hon hade fått kännedom om att borgen kunde innebära en säkerhetsrisk.

– Efter händelsen den här lördagen plockade vi ner hoppborgen direkt efter incidenten, och den har givetvis inte varit uppe efter det. Hade det rapporteras om någon skada tidigare hade vi gjort likadant. Vi tar detta på fullaste allvar, men det är klart att vi ska se över våra rutiner och se om vi kan förbättra dem. Det är väldigt viktigt för oss att det ska kännas tryggt och bra att komma hit, sägerSara Stenpil.

ANNONS

Mamman MariaKnezevic berättar dock att hon är tveksam till att ta med sina barn till Lek & Buslandet igen.

– I dagsläget känner jag att jag aldrig kommer att sätta min fot där igen. Vikommer definitivtinte åka dit när det är barnkalas, säger Maria Knezevic.

ANNONS