Lena Endre har hittat helvetet

ANNONS
|

Lena Endre har hittat helvetet på jorden. I den norska filmen "Limbo" spelar hon en barnlös kvinna som lever ett rotlöst liv som nomadisk hemmafru.

-Jag kan inte tänka mig något mer förfärligt, säger hon.

"Limbo" utspelar sig på Trinidad under 70-talet, och handlar om två skandinaviska kvinnor som lever i lyx medan deras män arbetar för ett amerikanskt oljebolag. Den nyanlända norskan Sonia (Line Verndal) har precis lämnat vardagen i Norge tillsammans med sina barn, medan den barnlösa svenskan Charlotte (Lena Endre) har tillbringat många år utomlands. Varje gång hennes mans kontrakt löper ut tvingas hon flytta, från Mexiko till Saudiarabien till Trinidad.

-Tänk dig att vara hemmafru i ett främmande land där du ska bryta upp vart femte år, och utan några barn att engagerade dig i. Det blir ju ett fullständigt förfärligt liv. Man hänger på den där jäkla countryklubben eller åker iväg till Tobago på någon spaweekend - vad ska man fylla dagarna med till slut?, säger Lena Endre.
Karriär i Norge

Filmen är regisserad av Maria Södahl, som tillbringade delar av sin barndom på Trinidad. "Limbo" är också inspelad på den karibiska ön, i tryckande tropisk hetta. "Limbo" är inte Lena Endres första norska filmproduktion. Hon har en parallell filmkarriär i Norge, med filmer som "Kristin Lavransdotter", "Musik för bröllop och begravningar" och "Engelen".

ANNONS
-Det har varit väldigt roliga dramaproduktioner som jag bara inte kunnat tacka nej till. Vi är väldigt snåla med norska filmer i Sverige, men den norska filmen är verkligen på G. De gör jättefina, stora saker i Norge.

Hon har nya projekt på gång, det märks. När hon svarar i telefonen befinner hon sig i Antibes, nästgårds till den pågående Cannesfestivalen. Efter rollen som Erika Berger i Millenniumfilmerna har Lena Endre fått förnyad uppmärksamhet internationellt. Det snackas om att hon kan få en roll i Paul Thomas Andersons nya film, men Endre tiger som muren - än är inga kontrakt påskrivna.

Aktuell i kärleksdrama

Redan i juli är hon dock aktuell med en ny film, både som skådespelare och som medproducent. Kärleksdramat "Kyss mig" handlar om en ung kvinna (Ruth Vega Fernandez) som planerar sitt bröllop när hon blir kär i sin nya styvsyster (Liv Mjönes). Lena Endre spelar den senares mamma.

-Ända sedan Daniel Day Lewis gjorde "Min sköna tvättomat" har vi sett män gestalta detta, men inte någon rak love story om två unga kvinnor mitt i livet. Det tyckte jag var väldigt spännande att se. Det är många som kan identifiera sig med den och det är en viktig film att göra. Oavsett vilket kön du har så slår ju kärleken till med samma kraft.
  1. Född: 1955
  2. Familj: Maken Richard Hobert och två barn.
  3. Filmer (i urval): "Den goda viljan" (1991), "Yrrol" (1994), "Juloratoriet" (1996), "Ogifta par - en film som skiljer sig" (1997), "Trolösa" (2000), "Alla älskar Alice" (2002), "Tre solar" (2004), "Harrys döttrar" (2005), "Göta kanal 2 - kanalkampen" (2006), "Himlens hjärta" (2008), "Millenniumtrilogin" (2009).
  4. Aktuell: Med rollen som lyxhustrun Charlotte i "Limbo" (premiär 20 maj). Hon medverkar även i Alexandra-Therese Keinings svenska kärleksdrama "Kyss mig", som får premiär 29 juli. I höst spelar hon mot Krister Henriksson i 30 nya föreställningar av "En handelsresandes död" på Dramatens lilla scen.

Bryan Brown, som spelar hennes man i "Limbo":

"Jag har minnen av honom i tv-serien "Fem svarta höns" och "Cocktail" med Tom Cruise. Han är från Australien men jag har alltid tänkt på honom som en bra amerikansk skådespelare. På Trinidad låg vi vid poolen och skrattade och var ute och käkade middagar och hängde ihop under hela den här månaden. Det är en otroligt trevlig person."

Regissören Maria Södahl:

"Hon gick på filmskolan i Danmark med Thomas Vinterberg och det gänget i början av 90-talet, och alla pratade om henne och tyckte att hon var superbegåvad. Sedan gifte hon sig med en annan norsk regissör, Hans Petter Moland, och har levt ett hemmaliv med sex barn. Men så tänkte hon att nu var det hennes tur, och så skrev hon den här historien."

Att många 70-talister drömmer om att vara hemmafruar:

"Det har ju varit så otroligt stark press med karriär i många, många år. Man ska vara så jäkla duktig. Redan när jag fick barn var folk ute med joggingvagn innan man hade läkt ihop ordentligt efter förlossningen. Vi ska vara så bra på allting så att det är klart man kollapsar. Och då blir det en backlash."

ANNONS