Lemhagen klar med svårfångad snackis

ANNONS
|

Med sin nya film "Kronjuvelerna" har Ella Lemhagen tagit i från tårna. Filminspelningen var ett monumentalt projekt med spektakulära undervattensscener och svulstigt berättande.

-Jag tycker själv att det hela tiden har pendlat mellan genialt och pekoral, säger regissören.

Det har bara gått några dagar sedan Ella Lemhagen lade sista handen vid "Kronjuvelerna". Hon har knappt förstått det själv ännu, att filmidén som hon fick nys om för nio år sedan äntligen är färdig för biograferna. Resan har varit lång och snårig.

-Allt har varit helt galet - allt. Samtidigt har det förstås varit jättekul. Men nu är jag fruktansvärt trött, säger hon.

Inte undra på. Efter många års manusarbete med Carina Dahl, som ligger bakom originalberättelsen, har filmen spelats in i Sverige, Litauen och USA, i besvärliga inspelningsmiljöer, med tre skådespelare i varje huvudroll (en för varje ålder) och filmteam på hundratals personer.

ANNONS
-Materialet var egentligen inte lämpat för film. Jo, det är väldigt visuellt och roligt, men också otroligt omfattande, med så många karaktärer och trådar att jag flera gånger kände att det aldrig skulle gå att få ihop.
Egen värld

"Kronjuvelerna" har blivit en av de stora förhandssnackisarna bland årets sommarfilmer. Lite paradoxalt, eftersom den är så svårt att prata om. Filmen liknar ingenting som har producerats i Sverige tidigare, med sin blandning av sagostämning, filosofi och humor. Att bara enkelt förklara handlingen räcker inte heller till: den fattiga flickan Fragancia (Alicia Vikander) anhålls för mordförsök på rikemanssonen Richard (Bill Skarsgård). Under förhöret berättar hon sitt livs historia, om hur hennes och Richards öden tvinnats sammans sedan födseln.

-Å ena sidan kan man beskriva den så att den låter jätteplatt, som en vanlig polisfilm. Å andra sidan kan man beskriva den som en jättepoetisk reflektion över de stora livsfrågorna. Men jag vet inte om den är varken eller, den glider runt i sin egen värld, säger Lemhagen.

Bill Skarsgård spelar en av filmens mörkaste karaktärer, den märklige Richard som bor med sin elaka pappa (Loa Falkman)

-Han är jävligt ensam - ensam med sitt arsle till pappa som avskyr honom, i en värld som kanske också avskyr honom. Det var viktigt för mig att man skulle känna sympati för Richard, säger Skarsgård.
Inspelad under vatten

Ett av filmens genomgående teman är vatten, inte minst i fryst form med Björn Gustafsson som piruetterande hockeyspelare. Stora delar av "Kronjuvelerna" är dessutom inspelad under vattnet, i bassänger och ute på Stilla havet. Alicia Vikander fick göra en scen där hon går omkring på havsbottnen och pratar.

-Jag hade aldrig dykt i mitt liv, men då fick jag 50 kilo bly kring fötterna. Jag skulle tre meter ner under vattenytan - och spela! Jag öppnade ögonen och fick låtsas att jag såg saker och reagerade på dem i scenen fast jag inte såg ett skit. Det var väldigt speciellt.

TT Spektra: Vad tänkte du när du hörde om den här berättelsen för första gången?

-Det kändes som någon hade tagit en tripp: det var NHL-proffs och människor som kunde koka guld och människor som levde i vattnet. Men Ella gav oss fantastiska inspirationsbilder så att vi kunde hitta in i den här sagan - en saga på största allvar.

Filmens titel:

"Kronjuvelerna är inte guld eller dyra ädelstenar, utan alla de människor som är annorlunda på något sätt. Alla missförstådda människor är de verkliga kronjuvelerna, enligt Fragancia."

Alicia Vikander:

"När hon fick rollen var hon helt okänd. Hon är så otroligt seriös och koncentrerad och professionell för att vara så ung. Hon är klippan i hela filmen. När vi har klippt filmen och tycker att något svajar lite så kan man alltid klippa till Alicia för hon är så stadig. Hon har något som är väldigt stabilt, och samtidigt intressant."

En eventuell uppföljare:

Det har så klart varit jättesvårt att få ner det här stora materialet till en film, det har varit väldigt slitigt. Samtidigt är det roligt att veta att det finns så väldigt många berättelser kvar i det här, så ibland kan jag tänka att man borde sätta sig och gå igenom det igen, om man nu skulle orka det."

  1. Ella Lemhagen debuterade med "Drömprinsen - filmen om Em" 1996 och har gjort filmer som "Tsatsiki, morsan och polisen" (1999), "Tur & retur" (2003) och "Patrik 1,5" (2008).
  2. I mitten av 90-talet började Carina Dahl skriva på berättelsen om Fragancia. 2002 började hon och Ella Lemhagen att skissa på ett filmmanus. 2008 kom berättelsen ut som roman, med titeln "Familjelyckan".
  3. I rollistan finns bland andra Alicia Vikander, Bill Skarsgård, Björn Gustafsson, Tomas von Brömssen, Loa Falkman, Alexandra Rapaport, Michalis Koutsogiannakis, Michael Segerström och Jason "Timbuktu" Diakité.
  4. "Kronjuvelerna" klipps om till en tv-serie på tre timslånga avsnitt och sänds i SVT i vinter.
  5. Biofilmen får premiär den 29 juni.
ANNONS