Ledarstrid i Miljöpartiet

Ulf Kamne utmanas om gruppledarposten i fullmäktige. Minst två andra miljöpartister vill vara med i diskussionerna inför nästa års val.

ANNONS
|

Miljöpartiet i Göteborg genomförde nyligen ett provval, där medlemmarna fick rangordna de personer som vill vara med på listorna till nästa års val. Fem personer hade uppgett att de kandiderar till posten som gruppledare. En av dem är fullmäktigeledamoten Henrik Munck, som också är ordförande Västra Göteborg och vice ordförande i trafiknämnden. – Generellt är det bättre att det finns flera kandidater. Det är positivt för ett parti. Det är bra med en öppenhet inför valberedningens fortsatta arbete, säger han. Fullmäktigeledamoten Ronnie Ljungh är tydligare med att han utmanar den sittande gruppledaren och att han skulle vilja se en annan politisk kurs med ett tydligare fokus på miljöfrågor, speciellt marina frågor.

ANNONS

Markerade mot Kamne

Som exempel nämner han bostadsbyggande i ett par grönområden – bland annat det aktuella ärendet i Björkekärr – på frågor där han tycker att partiet valt fel väg. – I vissa områden händer ingenting, samtidigt kan man hugga ned ädellövskogar med biologisk mångfald. Då tycker jag att man prioriterar fel. Han överklagade också, som privatperson, ett beslut från staden att vara med och medfinansiera en utbyggnad av E20, som han tyckte att Ulf Kamne borde ha stoppat. – Det var en markering mot Ulf, säger han. Ronnie Ljungh jobbade under flera år som Kia Andreassons politiske sekreterare och kandiderade till gruppledare redan när hon slutade i samband med förra valet. Då valde partiet Ulf Kamne och känner han att han befinner sig i ett vägskäl – antingen blir det en full satsning på politiken eller en nedtrappning. Henrik Munck är i ett annat läge, där han vill fortsätta satsa framåt och uppåt. – Vi har mycket att ta tag i och jobba med i Göteborg, så det känns väldigt givande. Och jag upplever att jag fått väldigt positiv återkoppling på det vi gjort i de områden där jag är ansvarig, säger han.

Normalt med kamp om platser

Han lyfter fram att han under mandatperioden bland annat varit drivande bakom den "en av de största reformerna för att bryta segregationen i Göteborg", avvecklingen av Tynneredsskolan samt satsningen på et samlat förslag att uppgradera spårvägen till stadsbana. – Det behövs både av miljöskäl och för att göra våra utsatta områden mer attraktiva, genom att de flyttas närmare centrum. Anna Sibinska, ordförande i Miljöpartiet i Göteborg, säger att det alltid är en kamp om poster i partiet. – Men Ulf Kamne har gjort ett bra jobb och jag räknar med att han kommer att sitta kvar, säger hon. Ulf Kamne själv säger att han blivit mer orolig om det inte funnits några fler i partiet som ville bli gruppledare. – Det här är en helt normal situation i Miljöpartiet och det är bra, för det innebär ju att jag behöver skärpa mig för att få sitta kvar. Även om jag inte känner att jag behöver skämmas över det jag gjort hittills. Även miljönämndens ordförande Michael Törnqvist fanns med på listan över kandidater medlemmarna hade att ta ställning till, och han var den som efter Ulf Kamne samlade mest stöd bland den ganska lilla grupp som röstade i provvalet. Men han säger till GP att han inte har några planer på att bli gruppledare.

ANNONS
ANNONS