Våga vägra värdegrund

Begreppet värdegrund är för luddigt för att användas i debatten. Det är bättre att säga exakt vilka åsikter man inte gillar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sverigedemokraternas fest på Grand Hotel i Stockholm kunde knappast ha fått större mediegenomslag. Först stod hotellet fast vid beslutet att erbjuda sina lokaler för tillställningen, sedan tog man avstånd genom att hänvisa till att man inte delade gästernas värdegrund, och till sist avslöjas det att hotellet ändå har ha haft samtal med SD. Vi ska inte bli förvånade om hotellets krishantering kommer att användas som varnande skolboksexempel på hur man inte ska agera.

Vad gäller sakfrågan så har Grand Hotel, precis som alla andra hotell eller privata aktörer, ingen skyldighet att hyra ut lokaler till organisationer som de ogillar. Men om de bestämmer sig för att neka eller ta avstånd är det nog bra att använda träffsäkrare argument än att man inte delar gästernas värdegrund.

ANNONS

För vad betyder det egentligen att man inte delar värdegrund med någon? I skolans värld har man arbetat med begreppet under årtionden. Ändå verkar det vara svårt att få fram en vedertagen definition. Är det en människas eller en grupps politiska, moraliska eller till och med religiösa övertygelser som beskrivs? En värdegrund kan definieras från att vara idéarvet i en hel civilisation, till att bindas vid mycket specifika åsikter.

Som många debattörer på sociala medier påpekat måste ett hotell med internationella gäster komma i kontakt med personer med värre, och mer främmande, värdegrund än svenska Sverigedemokrater och brittiska brexitanhängare. Hur gör man med sällskap som kan kopplas till den saudiska regimen eller till den turkiska? Hur ska man förhålla sig till Vänsterpartiet?

Då är det nog hederligare att säga, rakt på sak, exakt vad man inte gillar med de specifika besökarna. Många svenskar skulle nog acceptera, eller sympatisera med en privat aktör som sade nej till SD eftersom det är ett parti med främlingsfientliga och rasistiska rötter och företrädare. Likaså skulle de acceptera om ett hotell inte hyrde ut till utländska partier som i sina hemländer ifrågasätter demokratiska fri- och rättigheter.

Värdegrundsbegreppet är för luddigt och skvallrar om att ställningstagandet inte är genomtänkt. En teori om dess ursprung är förresten att det började användas i skolan då man inte längre fick tala om fostran. Det är alltså en term som från första början ska dölja avsändarens avsikter. Kanske kan vi därför hoppas på att det kommer ut någonting gott av debaclet kring Grand hotel: Att det egentligen intetsägande och därmed förvirrande begreppet värdegrund skrotas.

ANNONS
ANNONS