Vill Bolund se Roffes bar & kök i konkurs?

Finansmarknadsministerns förslag om obligatorisk buffert för alla företag är inte särskilt genomtänkt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, anser inte att svenska företag håller måttet. Coronakrisen har slagit hårt mot många branscher, inte minst inom hotell- och besöksnäring. Krogbranschen drabbas av att människor sitter hemma. Utan stöd från staten riskerar flera företag att gå i konkurs.

Bolund är besviken över att svenska företag inte klarar krisen bättre på egen hand. I en intervju med Dagens Industri (16/4) säger han att han är öppen för att införa ett generellt buffertkrav för svenska företag, precis som de ökade likviditetskraven för bankerna som infördes efter finanskrisen. På så sätt tänker han sig att företagen bättre skulle klara av akuta krissituationer likt den vi genomlider nu.

ANNONS

Varför riksdagen i fjol, med stöd av bland annat Bolunds parti, beslutade att halvera kravet på kapital för nystartade aktiebolag – från 50 000 till 25 000 kronor – om Bolund nu oroar sig för att företagen inte klarar av tillfälliga kriser framstår som lite konstigt. Men ambitionen, att företag ska ha sparade pengar i ladan och inte bränna allt på utdelningar, är så klart bra. Ett generellt buffertkrav riskerar dock att slå fel.

Bolund vill inte specificera hur ett sådant generellt krav ska se ut. Ska det även gälla små- och medelstora företag som lever på marginalen varje månad och är beroende av att kunna konkurrera med låga priser? Ska Roffes bar och kök tvingas avsätta en del av omsättningen varje månad till en buffert för något som ändå är relativt ovanligt som en pandemi? Det riskerar att hämma investeringar som på sikt hade kunnat öka företagets omsättning. Och skulle kravet gälla under hela företagets livstid, även de första åren? Mindre företag har redan svårt att få lån i uppstartfasen, vilket givetvis kan vara rimligt. Men att tvinga nyetablerade företagare att stoppa undan pengar i stället för att bygga upp verksamheten är inte direkt tillväxtskapande.

Bättre då att börja i andra änden. Alla företag har varken tid eller råd med avancerade skatteupplägg. Genom att sänka skatten på exempelvis anställningar – avgifter vars syfte är att gå till socialförsäkringssystemen, men som i allt högre utsträckning bara går rätt in i statskassan – får företagaren mer att röra sig med och kan på så vis avvara mer till sparande. Att göra sparande mer förmånligt är bättre än att hota med lagkrav.

ANNONS
ANNONS