Vem ska egentligen jobba i KD:s barnvaktarstat?

Politik handlar om prioriteringar. Småbarnsföräldrar är redan lediga tillräckligt länge.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Novembermörkret faller över ett Sverige med mycket stora problem. Gängkrigen pågår för fullt. Tillväxten väntas bli lägst i EU. I Europas närområde pågår nu inte bara en, utan två väpnade konflikter.

Den gångna novemberhelgen samlades så Kristdemokraterna till riksting i Helsingborg. Fokus låg på ett nytt familjepolitiskt program. Visserligen är partiinternt idéarbete till för att dra ut linjerna och formulera förslag bortom den dagspolitiska debatten. Men i en tid när barn skjuter ihjäl andra barn på öppen gata framstår det antagna programmet som tondövt. Ja, till och med oseriöst.

Bara två av 88 punkter handlar om barn som hamnar i kriminalitet eller bryter mot regler, och endast några få berör deras föräldrar. Programmets tyngdpunkt ligger istället på att småbarnsföräldrar i allmänhet ska få mer bidrag.

ANNONS

Mest provocerande är att KD kraftigt vill förlänga den svenska föräldraförsäkringen, som redan är världens kanske mest generösa. 480 dagar ska bli 570. Alla ska ligga på sjukpenningnivå, till skillnad från nu då 90 dagar är på grundnivå. Och hela 150 av föräldradagarna ska kunna sparas ända tills barnet fyller tolv år.

Notan beräknas till 15 miljarder kronor – för staten. Det verkliga priset för samhället blir ännu högre. För när föräldralediga är hemma, måste andra jobba mer. Tidigare förlängningar av föräldraledigheten har ökat företagens lönekostnader, visar en rapport från IFAU. Man kompenserar med att överanställa vikarier, eller låta kollegorna arbeta övertid.

Inom kvinnodominerade yrken i välfärden, som vården, skapar redan dagens regler stora problem. Många paxar ledighet under jul och sommar genom att lägga in föräldraledighet, även när barnen är lite äldre. De utan barn eller som är klara med småbarnslivet kan ha svårt att få en vettig semester.

Hur ska sjukvården klaras med färre sjuksköterskor och läkare på jobbet? Hur ska tillväxten öka när ingenjörerna går barnvagnspromenader istället för att programmera?

Enligt KD är satsningar på familjen ett sätt att förebygga gängkriminalitet. Men om lång föräldraledighet och höga bidrag skulle vara lösningen, borde Sverige ha mindre och inte betydligt större problem än våra grannländer. Danmark har en föräldraledighet på omkring 365 dagar, och Norge maximalt 390.

ANNONS

Trösten är att det inte lär vara så många fler än ombuden på KD:s riksting som tycker att mer bidrag till barnfamiljer är vad Sverige behöver. Väljarna belönade inte Socialdemokraternas förslag om familjevecka. Här talar vi om ett familjekvartal och mer därtill.

Uttrycket “nattvandrarstaten” myntades av SvD:s tidigare ledarskribent, Per Gudmundson, och beskriver en stat som svällt i sina uppgifter men som glömt kärnan av polis, rättsväsende och försvar, alltså det som kan sammanfattas under begreppet nattväktarstaten. Den kristdemokratiska versionen är en barnvaktarstat, där allt löser sig bara familjerna får tillräckligt mycket bidrag. Efter helgen är KD tyvärr närmare att uppfylla en sådan nidbild.

I skarpa politiska förhandlingar har KD:s ledning hittills varit duktiga på att prioritera statens hårda kärna snarare än att uppfylla partiinterna önskemål. Låt det förbli så.

ANNONS