Naomi Abramowicz
Naomi Abramowicz Bild: Anna Tärnhuvud

Naomi Abramowicz: Välkommet att Malmö-imamen är öppen med sin intolerans

Homosexuella handlingar är en synd, popmusik kan öppna dörren för satan och det är rätt att förskolebarn visar blygsel, anser kändisimamen Salahuddin Barakat.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Salahuddin Barakat är en av Sveriges mest kända imamer. Han har intervjuats otaliga gånger i medier, anlitats av Malmö stad som föreläsare och fått nationell uppmärksamhet för sin roll i den muslimsk-judiska föreningen Amanah i Malmö. Han har till och med fått Malmö stads pris för mänskliga rättigheter för sitt arbete mot antisemitism och för religiös samverkan tillsammans med rabbinen Moshe-David HaCohen.

Men tiden då Barakat hyllades och uppskattades av det politiska etablissemanget är förbi. I höstas pausades föreningen Amanahs arbete. Anledningen var ett Facebook-inlägg från Islamakademin, som leds av Barakat, som publicerades kort efter Hamas terrorattack mot civila israeler: ”Oräkneligt många gånger har islams heligheter skändats. Som muslimer står vi med våra förtryckta bröder och systrar i deras rätt till kamp mot dessa orättvisor och för frihet, rättvisa och fred” (SVT 23/10 2023).

ANNONS

Sen har det fortsatt utför. I december skrev imamen ett Facebook-inlägg där han stöttade den svensk-bosniske fotbollsspelaren Anel Ahmedhodzics beslut att vägra bära Pride-bindeln: ”Om det är homofobi att anse att HBTQ+-handlingar är syndiga, då är i princip alla muslimer homofober” (Expressen 15/12 2023). Sen fortsätter han: ”Lika lite som andra vill bli påtvingade islamiska värderingar vill muslimer inte bli påtvingade varken prideflaggor eller pridevärderingar”.

Häromveckan beskyllde Barakat journalisten Elaf Ali för att vara ”hedersförtrycksblatte” i Islamakademins podd Islamologiskt, något som uppmärksammades i flera medier. I samma avsnitt talar Barakat om SVT:s humorprogram Invandrare för svenskar och public services så kallade agenda: ”Man försöker normalisera icke-muslimska värderingar hos muslimer och liberalisera och feminisera muslimer.”

Det är långt ifrån den enda gången som Barakat, tillsammans med parhästen Omar Pärlälv, vädrar sin kritik gentemot det svenska samhället i podden Islamologiskt. Till skillnad från många andra imamer i Sverige gör han det på svenska, och riktar sig till en muslimsk publik som har svenska som modersmål snarare än arabiska. Det är välkommet. Hellre det än att de torgför ett budskap på arabiska, och ett helt annat på svenska. Det är bättre att åsikter uttrycks i det öppna snarare än det fördolda.

ANNONS

I ett avsnitt om Malmö stads rapport om hedersförtryck i förskolan menar Barakat att orosanmälningar är att likna vid ”terror” och att det är rimligt att småbarn visar blygsel och inte vill synas nakna. ”Det är ett naturligt tillstånd att täcka sin nakenhet. Vi bejakar det. Det är inget vi ser som negativt. Det är en del av anständigheten”, säger Barakat.

Ett annat avsnitt handlar om Melodifestivalen och islams syn på musik. Det inleds med att Pärlälv frågar: Ska en muslim ens titta på Melodifestivalen? Det är en väldigt bra fråga, svarar Barakat. Populärmusik är förbjudet enligt islam. Dessutom kan den öppna upp dörren för satan, påpekar Barakat.

Barakats tar tydligt avstånd från vad han kallar för ”progressiva” och ”vänsterliberala värderingar”. Hans resonemang genomsyras av en skepsis till svenska institutioner, när det gäller allt från public service – som kallas fake news – till socialtjänsten.

LÄS MER: Svensk islamism i fårakläder

Ett återkommande tema är kritik mot de muslimer som enligt honom inte är tillräckligt rättrogna eller har värderingar som är för västtillvända – de benämns konsekvent för ”så kallade muslimer”. Den som vill integrera sig i det svenska samhället och anamma en genomsnittslig svensk syn på exempelvis sådant som hbtq-rättigheter eller barnuppfostran kan alltså räkna med att anklagas för att vara låtsasmuslim. Det är ett skadligt budskap för svenska muslimer.

ANNONS

Barakats nyfunna frispråkighet har lett till att Malmö stad har försökt sopa bort spåren av honom på stadens hemsida (DN 16/3). Man kan fråga sig hur bra koll som Malmö stad egentligen har, och har haft, på dem som staden har valt att lyfta fram och samarbeta med.

ANNONS