Bilden är en genrebild. Foto: Pontus Lundahl /TT/
Bilden är en genrebild. Foto: Pontus Lundahl /TT/ Bild: Pontus Lundahl/TT

Välj rätt då, sa politikerna till förlamade Börje

Äldreomsorgen i Göteborg får bottenbetyg i nationella jämförelser. Politikerna hänvisar till att de äldre kan välja. Det är att avsäga sig ansvar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Den 67-årige Lundbybon Börje Alström är förtvivlad. I fjol behandlades han på Sahlgrenska för en sjukdom. Men behandlingen gick fel, och Börje blev förlamad från midjan och neråt. Han är därför i stort behov av hjälp från hemtjänsten. Börjes vardag hänger på att personalen sköter uppgifterna på ett professionellt sätt.

Så är dock inte alltid fallet. I ett nyhetsinslag i SVT (25/9) berättar han om hur anställda i hemtjänsten ibland inte har någon aning om hur de ska sköta sitt jobb. När blöjan gick sönder tejpades den ihop med vanlig målartejp. Vid ett annat tillfälle hade personalen ingen koll på hur man hanterar en kateter, vilket resulterade i urinläckage.

ANNONS

I inslaget är Börje märkbart skärrad över det som har hänt. Det är inte konstigt. I hans situation är det av största vikt att man blir bemött på ett professionellt sätt. Allt annat är ovärdigt.

Självklart kan incidenter och felaktigheter uppstå. Men det får enbart handla om undantagsfall.

Och självklart finns det många hjältar inom äldreomsorgen - undersköterskor som utför sitt arbete dedikerat och med djup kunskap. Men att arbetsgivaren uppenbarligen slarvar med utbildning för vikarier och nyanställda är inte acceptabelt.

Tyvärr är Börje inte ensam med sina upplevelser. Socialstyrelsen genomför regelbundna undersökningar om brukarnöjdheten i landets alla kommuner. De senaste åren har Göteborg hamnat i den absoluta botten.

I torsdags (27/9) presenterades nya siffror. Det ser fortsatt mörkt ut. Kommunen ligger på plats elva – underifrån räknat. En av fem brukare är inte nöjd med sin hemtjänst. Det handlar framförallt om hög omsättning på personal, vilket påverkar kvaliteten. Vikarier med bristande kompetens tas in.

Vad tänker politikerna göra? Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) säger att hon är medveten om Göteborgs usla placering i de nationella jämförelserna. Hon menar att det är av yttersta vikt att de äldre blir bemötta med respekt och värdighet. Fina ord, men hur ska det garanteras i praktiken?

ANNONS

Genom valfrihet. ”Jag tror att den mest effektiva lösningen är att brukarna får möjlighet att välja bort hemtjänstpersonal som de inte är nöjda med, men vi är inte där ännu. Vi behöver jobba mer med arbetet kring Lag om valfrihetssystem”, säger hon i intervjun med SVT.

Självklart har hon rätt i att det är bra att äldre kan välja utförare. Kommunen införde LOV, den lag som kommuner kan använda sig av för att garantera valmöjligheter i exempelvis äldreomsorgen, för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har ett tiotal utförare etablerats. Få har dock gjort ett aktivt val – endast fem procent, enligt siffror från Sveriges radio (14/9). Detta kan så klart bero på att reformen är relativt ny.

Kommunalrådets svar är ändå anmärkningsvärt. Kristdemokraterna med alliansvänner har förvisso bara styrt kommunen sedan valet. En stor del av ansvaret ligger på det förra styret, och då särskilt Daniel Bernmar (V), som hade ansvar för äldrefrågorna.

Att Lann anser att den bästa lösningen är att få fler att välja innebär ändå att politikerna flyr från ansvar. Det är upp till kommunen att garantera de äldre den omsorg de har rätt till. Genom att hänvisa till valfriheten när kommunens verksamhet havererar dumpar man över ansvaret på de äldre själva. Det har till och med gått så långt att kommunens styre vill lotta ut de äldre som inte vill välja på de olika aktörerna, vilket ledarsidan kritiserat tidigare.

ANNONS

Tanken med valfrihet måste vara att det ska gå att välja mellan olika profiler på utförarna. Inte att man ska tvingas att välja mellan en värdig och en ovärdig ålderdom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS