Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Peter Hjörne: Värre än väntat!

Peter Hjörne: "Nedre Götaplatsen" är ett tydligt exempel på inkompetens, bristande överblick, usel planering och slöseri. Hanteringen skrämmer.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Så har staden låtit täckelset falla från skapelsen mellan Stadsbiblioteket och biografen Göta, det ställe som på stadsplaneringska numera heter Nedre Götaplatsen. 
Visserligen skrev jag för en månad sedan att "nu skall jag sluta tjata om vattenspelet" men det går helt enkelt inte. Vattenspelet är ett så monumentalt (nåja!) fiasko och föremål för så många kommentarer att jag måste bryta mitt "tysthetslöfte".

Vi Göteborgare är kända för mycket, bland annat för vår förkärlek för ständigt vitsande. På Wikipedia kan man således läsa att "Göteborgshumor är humor som anses kännetecknande för göteborgare. Till denna humorgenre räknas Göteborgshistorierna med Kal å Ada i huvudrollen, där ibland också Beda och Osborn figurerar. 

Många av historierna innehåller någon form av vits, ofta ihop med träffsäkra och snabba repliker. En del av vitsarna handlar om stockholmare eller andra "utsocknes", men mest vitsar göteborgarna om sig själva och byggnader och företeelser förses gärna med nya och fyndiga namn. 

Wikipedia räknar också upp en rad sådana "underhållande smeknamn". Till exempel de gamla paradnumren:
Ackordcentralen - Göteborgsoperan
Ellysepalatset - Göteborg Energis huvudkontor (anspelar på Elyséepalatset)
Hedendomen - Katolska kyrkan belägen vi Heden
Hotell Gripen - Häktet
Högmässan - Hotel Gothia Towers
Kopparmärra - Karl den IX:s ryttarstaty vid Kungsportsplatsen. Hästen är egentligen en hingst, och gjord i brons
Feskekörka - Saluhallen för fiskförsäljning 
Kålleseum - Scandinavium (anspelar på Colosseum)
Synvillan - SVT:s gamla byggnad vid Delsjövägen (riven 2010)
Rätt nära Ullevi - Tingsrätten som ligger nära Ullevi
och inte mindre än 48 andra mer eller mindre fyndiga namn.
På bloggen Alla heter Glenn kan man dessutom få njuta av namn som Golden Glenn om Hisingsbron och Glennpire State Building.

Vad i hela friden har då detta med Nedre Götaplatsens "stolthet" att göra? Jo, den har redan hunnit få ett antal smeknamn, de flesta inte särskilt vänliga.
Från en läsare fick jag följande kommentar:
"Vad bidde det? Det bidde en bidé, en bussbidé!"

Någon kallade det för "platt fall" och en annan föredrog "magplasket". GP:s mycket uppskattade tecknare Sture Hegerfors, vars PS-ruta nämns som ett exempel på Göteborgshumor på Wikipedia, lät Andesson och Läling "fösöka namnge en götebossk 30-miljonersattraktion" - se PS-rutan här intill.

Men egentligen är vattenleken inget att skämta om. Den är en skam för området - fult, platt, töntigt och meningslöst. "Vattenkonsten", med dess förskrämda, ljussatta vattenstrålar, för det mesta bara några decimeter över den platta, döda och halvtorra stenläggningen, skämmer Götaplatsen med Milles Poseidon och de stramt eleganta kulturbyggnaderna från 30-talet. 

Hur kommer man på idén att lägga ytterligare vattenkonst i "konkurrens" med Poseidons verkliga vattenlek? 

För egen del tycker jag att plaskdammen är mycket värre än vad jag kunde föreställa mig. Dessutom är planeringen, hanteringen och resultatet ett haveri, som man försökt dölja i en kaskad av snömosformuleringar om "återupprättande av stadens paradgata", "Götaplatsens och Avenyns framtid. Men också din och stadens" och "den utåtriktade praktgatan med internationell attraktionskraft."

Det finns ytterligare en aspekt på vattenleken. En kollega fick ett samtal från en man som observerat vilken trafikfara "fontänen" är, barn springer ut varma dagar över busspårfälten och leker i vattnet. "Nedre Götaplatsen" inbjuder till lek samtidigt som fontänen flankeras av två bussfiler där det är intensiv trafik.

Är plaskdammen då värd all denna uppmärksamhet och all upprördhet? Ja, det är den därför att den är ett tydligt exempel på inkompetens, bristande överblick, usel planering och slöseri. Hanteringen skrämmer. Hur skall det bli med resten av Avenyn? Är plaskdammen en fingervisning om vad Aveny kommer att utsättas för? 

Hur skall en stad som överlåter design av stadens paradgata till trafikkontoret kunna åstadkomma gestaltning av högsta dignitet? Hur skall vi kunna driva gigantiska infrastrukturprojekt och skapa vacker och nydanande stadsutveckling när vi öder 30 miljoner på "platt ingenting"? Det är en fullständig gåta hur en stad med Göteborgs stolta ambitioner, inte minst för Avenyn, kan tillåta en sådan lekstuga som projektet vid Götaplatsen.

Härom dagen träffade jag en arkitekt som var svårt upprörd: 
– Det är ett skämt, men tyvärr är det symptomatiskt för Göteborg. Alla jobbar i sina stuprör och ingen verkar se till helheten. Götaplatsen är fantastisk, varför satsade man inte på att snygga till den i stället? Tänk vad man kunnat få för 30 miljoner! Nu vill jag veta hur det började och vem som är ansvarig? När jag ritar något, sa arkitekten, då är jag ansvarig. Nu får den som hittade på och drev detta projekt träda fram och ta på sig ansvaret!"  Där tog luften slut för min vän arkitekten som hyperventilerande begav sig till sitt kontor.

För att travestera Winston Churchill: 
Aldrig har så många fått så lite för så mycket!

PS. Efter detta utbrott vill jag gärna avsluta med att lyfta på hatten för Alliansen, S och V, som kommit överens om att Göteborg behöver en ny arena i evenemangsstråket. Utformning, placering och finansiering skall skyndsamt utredas och avrapporteras hösten 2017. Inte en dag för tidigt - men bra jobbat!