Utvisa säkerhetshot, inte barnfamiljer

Laglydiga invånare tvingas lämna Sverige på grund av små fel. Samtidigt går det inte att utvisa individer som pekas ut som säkerhetshot mot riket.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Laglydiga människor som inte har gjort något fel utvisas från Sverige. Häromveckan rapporterade GP att en småbarnsfamilj ska utvisas till Iran (7/8). Mamma Nasrin Ghanbari tjänade nämligen 928 kronor för lite i februari. Något arbetsgivaren medgav var fel och i efterhand justerade uppåt.

Men det spelar tydligen ingen roll. Reglerna för arbetstillstånd kräver att bruttolönen ligger på 13 000 kronor i månaden. Att Ghanbari felaktigt tjänade 12 072 kronor i februari räcker för att familjen, med en sexårig dotter som längtar efter skolstart, ska tvingas lämna vårt land.

De senaste åren har liknande utvisningsbeslut uppmärksammats stort i svenska medier, inte minst när det gäller kompetensutvisningar. Personer som varit efterfrågade på arbetsmarknaden, framför allt inom IT- och teknikbranschen, har på grund av smärre fel och misstag från arbetsgivarens sida tvingats lämna Sverige.

ANNONS

Och även om nya prejudikat genom de så kallade luciadomarna, ett antal avgjorda ärenden vid Migrationsöverdomstolen 2017, upphävt mycket av Migrationsverkets tidigare praxis dyker nya fall upp. Tidigare i år fick exempelvis marknadskoordinatorn Faranak Lotfizad beskedet av Migrationsverket att hon ska utvisas, tillsammans med sin 11-årige son, för att arbetsgivaren tecknat fel försäkring.

Det är galet. Och samtidigt som etablerade familjer, flitiga arbetstagare och högkompetenta specialister utvisas från vårt land kan individer som pekats ut som säkerhetshot stanna kvar.

Våren 2019 slog Säkerhetspolisen till mot ett antal personer som anses vara ett hot mot rikets säkerhet. Det rörde sig om sex imamer och centralfigurer inom den svenska islamistiska miljön med härkomst från Irak, Egypten, Palestina och Tjetjenien. En av de frihetsberövade personerna var huvudman för den numera nedlagda Vetenskapsskolan i Angered, där minst tre anställda var återvändare från kriget i Syrien. Ytterligare en annan visade sig vara Gävleimamen Abo Raad som tidigare hyllat Islamiska statens frammarsch i Irak sommaren 2014.

Säpos insatser, som grundade sig i lagen om särskild utlänningskontroll, hade som syfte att stävja tillväxten inom den islamistiska miljön, en miljö som bedöms vara ett långsiktigt hot mot demokratin. Enligt Säpo återfinns omkring 2000 våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige, vilket förklarar varför myndigheten velat få bort tongivande röster på den islamistiska scenen.

ANNONS

Men imamerna blev inte utvisade. Trots att ärendet till slut landade på regeringens bord, som fattade beslut om utvisning, förelåg verkställningshinder. Såväl Migrationsdomstolen som Migrationsöverdomstolen ansåg nämligen att individerna i fråga kunde utsättas för fara i sina hemländer. Detta trots att länder som Frankrike, Danmark, Norge och Storbritannien genomfört liknande utvisningar tidigare.

En barnfamilj kan tvingas lämna vårt land för ett litet fel utom deras kontroll. Men en imam som är ett hot mot rikets säkerhet behöver inte oroa sig för att utvisas till sitt hemland.

ANNONS