Adam Cwejman: Trots krascher och pengatvätt - Bitcoin här för att stanna

Bitcoin blev inte så revolutionerande som många trodde, men inte heller en flopp. Det enda som verkar säkert är att Bitcoin inte ser ut att försvinna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Året närmar sig sitt slut och många som sparar i fonder eller aktier får sammanställningar över året som har gått. OMX Stockholm 30, bestående av de trettio mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen hamnade på plus 17 procent. Den genomsnittliga kunden på Avanza, en av de största handelsplatserna för värdepapper i Sverige, kan räkna hem en värdeökning på omkring tio procent.

Samtidigt slutade den bespottade kryptovalutan Bitcoin på plus 147 procent. Det är nog många som inte har tänkt en tanke på Bitcoin det senaste året. 2022 mer än halverades valutans värde. Många glömde helt enkelt av att det fanns något så konstigt som en, av varje stat oberoende, digital valuta.

ANNONS

Nyheter om hur marknadsplatser för kryptovalutor stängde ned avlöste varandra under 2022. Det hjälpte knappast Bitcoins popularitet heller att flera länders finansiella tillsynsmyndigheter föreslog långt gången reglering av kryptovalutor. Det som hörde till 2020 och 2021 års mest spekulativa och spännande investering var plötsligt fullkomligt ute, skamfilat och avskrivet som fluga.

Skandalerna som då uppdagades på de största marknadsplatserna för kryptovalutor bekräftade mångas misstanke – det här var inget annat än en lekstuga för idealistiska datanördar. Det amerikanska bolaget FTX var kanske det värsta exemplet.

Våren 2022 försattes bolaget i konkurs. Det värderades innan konkursen till omkring 300 miljarder kronor. Men anfört av den excentriske vd:n Sam Bankman-Fried hade bolaget lånat kundernas deponerade pengar för köp i det parallellt ägda investmentbolaget Alameda. När dessa investeringar inte utföll väl kollapsade allt. Bankman-Fried riskerar nu uppemot 110 år i fängelse.

En som säkert gottade sig på grund av FTX-kraschen var huvudkonkurrenten Binance vd Changpeng Zhao. Men han skrattar inte längre efter att den amerikanska finansinspektionen under hösten väckte åtal mot honom och Binance för pengatvätt. Han har nu avgått som vd och bolaget har gått med på en lång rad krav från myndigheten.

Tvärtemot vad som verkade rimligt: att kryptovalutor som investering skulle få sig en törn efter att dessa stora marknadsplatser vingklippts eller lagt ned, verkar Bitcoin alltså vara här för att stanna.

ANNONS

Men innebär det att kryptovalutornas evangelister fick rätt i sina profetior? Och innebär Bitcoins värdeökning under 2023 att pessimisterna fick fel?

Man kan säga att nästan samtliga stora förhoppningar som fanns för några år sedan om Bitcoins framtid – att det skulle bli en accepterad valuta eller tjäna som säker investering vid hög inflation – visade sig fullkomligt felaktiga. Bitcoin kan visserligen säljas och köpas i olika valutor men tjänar inte alls funktionen som betalningsmedel. Det är dyrt, klumpigt och för snittpersonen svårt att använda. Bitcoins värde bottnade dessutom när inflationen var som högst och börsen som lägst, tvärtemot förhoppningarna.

Samtidigt kan samma sak sägas om de mörkaste profetiorna. Bitcoin kollapsade inte till noll efter feberyran 2020-2021, såsom tulpanerna i Nederländerna gjorde under 1600-talet i den så kallade ”Tulpanmanin”, en av världshistoriens första finansbubblor. Valutan har efter varje krasch återhämtat sig och fått en ny och högre lägstanivå. Samtidigt börjar Bitcoin bejakas av väletablerade amerikanska banker som Morgan Stanley och Goldman Sachs.

LÄS MER: En revolution väntar finansmarknaden

LÄS MER: Vad kryptokraschen säger om vår tid

I rika och hyggligt stabila länder är Bitcoin en udda investering. Men på vissa håll i världen har det varit en finansiell försäkring mot populistisk ekonomisk politik och vanstyre. I Argentina med dess hisnande 160 procents inflation (siffror från november), är Bitcoin en – relativt den inhemska peson – mycket stabil valuta. Samma gäller i länder som Venezuela och Zimbabwe, där det kan rädda privatekonomin att ha tillgång till en valuta vars växelkurs inte kan styras av staten.

ANNONS

Bitcoin blev inte så revolutionerande som många trodde, men inte heller en flopp. Det enda som verkar säkert är att Bitcoin inte ser ut att försvinna. Det är, även mot bakgrund av FTX-konkursen och anklagelser om pengatvätt, ett styrkebesked för digitala valutor som för inte så länge sedan var helt uträknade.

Anmäl dig till Adams nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS