Många svenskar har samma bank genom hela livet.
Många svenskar har samma bank genom hela livet. Bild: Jessica Gow/TT

Karin Pihl: Trogna bankkunder blir blåsta på pengar

Konkurrensen mellan bankerna måste öka. Då måste vi konsumenter vara beredda att göra mer aktiva val. Men staten kan göra sitt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det går bra för storbankerna. Samtliga av de fyra stora drakarna – Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea – visar upp saftiga vinster i sina kvartalsrapporter. Inte minst Swedbank. Bankens vinst före skatt landar på 11,4 miljarder kronor, vilket är 59 procent högre än samma period i fjol, rapporterar SVT. Swedbanks vd förklarar detta med att de tjänat på räntenettot. Bolåneräntorna är så pass mycket högre än de räntor som bankerna i sin tur ger sina kunder på sparkontona att bankerna tjänar riktigt bra, trots ekonomiska kristider.

Swedbanks vd säger i DI-TV att banken uppmanat folk att ha pengar på just sparkontot, i enlighet med ”våra klassiska sparbankstraditioner”. Banken har just nu en inlåningsränta på sina lönekonton på 0,30 procent. På deras sparkapitalkonto får man en ränta på 2,10 procent.

ANNONS

Det är uselt. Och de andra storbankerna har liknande dåliga villkor. Den som sparar på Handelsbankens e-kapitalkonto med rörlig ränta och har mindre än 50 000 kronor får 0,00 procent i ränta. Noll! Samtidigt ligger styrräntan just nu på fyra procent.

Lars Nyborg, en konsument som blir intervjuad av SVT, ger ett gott råd. Om du har pengar – sätt dem någon annanstans. En central förklaring till att bankerna kan tjäna storkovan på ett sätt som sticker många i ögonen är att konkurrensen inte fungerar. De fyra storbankerna har 60 procent av inlåningsmarknaden, och ungefär lika stor andel på bolånemarknaden.

Svenskar är helt enkelt för traditionsbundna. Man tänker att man borde få bra villkor som trogen kund, men ärligt talat – så är det ofta inte. Noll komma noll noll i ränta är inte bra. Man blir blåst. När inflationen är hög förlorar man stora summor varje månad om man har sina pengar på ett sådant konto.

Många tänker sig nog att banken är ungefär som staten. Svenskar ”har” en bank, och ofta samma genom hela livet. Det ger trygghet. Bankerna spelar på detta i sin marknadsföring och kommunikation. ”Klassiska sparbankstraditioner”, som sagt. Man tänker att pengarna är trygga där.

ANNONS

I verkligheten är det så att det är skattebetalarna som tryggar ens tillgångar genom insättningsgarantin. Och den gäller för alla sparkonton, även hos de mindre aktörerna som erbjuder betydligt bättre ränta.

Vi kunder måste bli otrogna mot våra banker. Det går utmärkt att vara kund hos flera banker, och exempelvis betala räkningarna från en bank men ha sparkontot hos en annan och sina fonder hos en tredje, som erbjuder lägre courtageavgifter. Och det är inte så krångligt att byta som man kan tro. Det enda som krävs är bank-id och en internetuppkoppling. Många uppstickare är dessutom betydligt mer användarvänliga än storbankerna.

Men politiken kan också göra sitt för att få till en bättre fungerande konkurrens. I Agenda debatterade Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesman Ali Esbati frågan med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Esbati lyfte en ny vinstskatt för banker som ska ”gå till det gemensamma”. Det skulle gynna statskassan men hjälper knappast den som sitter med höga bolåneräntor och risig sparränta. Wykman lyfte i stället fram att regeringen ska göra det lättare för konsumenten, bland annat genom att det ska bli enklare att få ut sitt amorteringsunderlag, som behövs om man vill flytta sitt bolån.

Det är bra. Men det krävs mer. Varför inte tvinga bankerna att tydligt deklarera den aktuella räntan på ens sparkonto varje gång man loggar in? Samt visa hur stor skillnaden är mot statens ränta. Ge Konkurrensverket eller annan lämplig myndighet i uppdrag att sammanställa information om snitträntor från olika banker. Det ska vara enkelt och lättillgängligt, samt tydlig information om hur man går till väga om man vill byta, helst med ett telefonnummer att ringa för den som känner sig osäker.

ANNONS

Anledningen till att bankerna erbjuder dåliga villkor är för att de kan. Om konsumenter vägrar köpa snacket kommer bankerna tvingas ändra sig. Det kräver en liten ansträngning. Men det är det värt.

LÄS MER: Ställ bankerna mot väggen för räntegapet

ANNONS